Prima pagină » National » Klaus Iohannis a promulgat legea ce respinge OUG care completează regimul stării de asediu şi al stării de urgenţă
Klaus Iohannis a promulgat legea ce respinge OUG care completează regimul stării de asediu şi al stării de urgenţă

Klaus Iohannis a promulgat legea ce respinge OUG care completează regimul stării de asediu şi al stării de urgenţă

26 apr. 2021, 15:14,
în National

Conform site-ului Administraţiei Prezidenţiale, astăzi, Klaus Iohannis a promulgat legea ce respinge OUG care completează regimul stării de asediu şi al stării de urgenţă.

Legea de respingere a OUG a fost trimisă preşedintelui pe 8 aprilie, anul acesta.

Klaus Iohannis a promulgat legea ce respinge OUG care completează regimul stării de asediu şi al stării de urgenţă

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea OUG din 1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, arata Administraţia Prezidenţială.

În respectiva OUG din 26 martie 2020, emisă în contextul pandemiei COVID-19, au fost prevăzute amenzi între 2.000 şi 20.000 de lei pentru persoane fizice şi între 10.000 şi 70.000 de lei pentru persoane juridice, pentru nerespectarea prevederilor stării de asediu sau de urgenţă. Pe lângă aceste sancţiuni, actul normativ prevedea sancţiuni stabilite de ordonanţele militare emise, precum confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie.

Respectiva ordonanţa a fost atacată la Curtea Constituţională, care a constatat pe 14 mai că OUG este „neconstituţională, în ansamblul său”.

Legea de respingere a OUG a fost trimisă preşedintelui pe 8 aprilie, anul acesta.

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care evazioniştii care achita prejudiciul scapa de închisoare

La sfârşitul lunii trecute, pe 31 martie, Klaus Iohannis a promulgat una dintre cele mai controversate legi din ţara noastră. Este vorba despre legea prin care evazioniştii care achita prejudiciul scapa de închisoare. Mai exact, şeful statului a semnat legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Actul normativ stabileşte că persoanele acuzate de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro scapa de pedeapsa cu închisoarea dacă plătesc în întregime prejudiciul.

Legea care prevede că se poate aplica o amendă în locul închisorii, în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscală de până la 100.000 de euro care achita integral prejudiciul, este constituţionala, au decis, în 17 februarie, cu majoritate de voturi, judecătorii CCR.

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care scade vârsta de pensionare cu 20 de ani pentru anumite activități miniere

Luna trecută, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea OUG 10/2020 prin care se reduce cu 20 de ani vârsta standard de pensionare pentru anumite categorii de persoane care au lucrat în subteran.

Se instituie, astfel, dreptul de pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru persoanele care au desfăşurat activităţi miniere în subteran cel puţîn 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă, în domeniul prospecţiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării/sau prelucrării, concentrării, conservării şi închiderii minelor, din cadrul unităţilor de prospecţiuni şi explorări geologice, dacă au un stagiu de cotizare de cel puţîn 20 de ani, realizat în aceste activităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *