Prima pagină » National » Klaus Iohannis a participat la Summitul UE-Balcanii de Vest. Ce declaraţii a făcut preşedintele României

Klaus Iohannis a participat la Summitul UE-Balcanii de Vest. Ce declaraţii a făcut preşedintele României

07 dec. 2022, 10:22,
BZI.ro, în National

Marţi, 6 decembrie 2022, Klaus Iohannis a participat la Summitul UE- Balcanii de Vest, care s-a desfăşurat la Tirana, în Republica Albania. La summit a participat și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a îndemnat țările din Balcani să decidă dacă vor să fie alături de UE sau de Rusia.

Reuniunea are o importanţă deosebită în contextul provocărilor comune generate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Totodată, summitul a reafirmat parteneriatul strategic dintre Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest.

Klaus Iohannis a participat la Summitul UE-Balcanii de Vest

În contextul geopolitic actual, pe agenda discuţiilor s-a aflat impactul războiului Federaţiei Ruse impotrica Ucrainei, în domeniul energiei, pregătirea economiilor din regiune pentru viitor, prin implementarea Planului Economic şi de Investiţii, întărirea securităţii şi rezilientei, mai ales în domeniul securităţii cibernetice, gestionarea migraţiei şi combaterea terorismului.

În acest sens, preşedintele României, Klaus Iohannis a menţionat ca agresiunea Rusiei are consecinţe grave la nivel global, inclusiv în domeniul energetic şi economic. Acesta s-a pronunţat pentru unitatea şi solidaritatea lumii democratice.

Totodată, Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României în privinţa perspectivelor europene a regiunii, pentru construirea pe mai departe a spaţiului de securitate, prosperitate şi valori comune. Alinierea durabilă la Politica Externă şi de Securitate Comună a Uniunii Europene este un aspect esenţial în această direcţie.

La categoria cooperare sectorială, preşedintele ţării a subliniat necesitatea ca regiunea Balcanilor de Vest să fie luată în considerare la elaborarea strategiilor în mai multe domenii de interes. Mai mult, Klaus Iohannis a salutat noul pachet de sprijin energetic elaborat de Comisia Europeană pentru Balcanii de Vest, în contextul gestionarii crizei energetice.

„Reuniunea la nivel înalt va constitui o nouă ocazie pentru reiterarea angajamentelor reciproce dintre Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest în privinţa procesului de integrare europeană, precum şi a avansării cooperării politice şi sectoriale, inclusiv în contextul gestionării consecinţelor războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. La Summit vor participa şi reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale”, arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a îndemnat ţările din Balcanii de Vest să decidă dacă vor să fie alături de UE sau de Rusia

Marţi, 6 decembrie 2022, preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen a îndemnat ţările din Balcanii de Vest (Albania, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina şi Serbia) să decidă dacă vor să fie alături de Uniunea Europeană sau de Rusia.

În cadrul summitului Uniunii Europene la Tirana, Republica Albania, Ursula von der Leyen a dat asigurări că războiul din Ucraina se învârte în jurul întrebării ‘dacă se impun autocraţiile şi dreptul celui mai puternic sau dacă se impun democraţia şi statul de drept”.

”Această dispută o vedem şi în Balcanii de Vest, Rusia încearcă să influenţeze şi China încearcă să influenţeze. Însă UE este principalul investitor, principalul partener. De aceea, (ţările din Balcanii de Vest) trebuie să se hotărască cu cine vor să fie, cu democraţia, cu UE, sau vor să o apuce pe un alt drum”, a insistat Ursula Von der Leyen.

Însă, şefa executivului european a subliniat că menţinerea relaţiei strânse cu aceste ţări este un obiectiv proeminent: Albania, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina şi Serbia.

”Este clar că trebuie să lucrăm mai intens cu Balcanii. Ne vedem acum mult mai des ca înainte, ceea ce este un mare progres”, a apreciat şefa executivului european.

La finalul Summitului UE-Balcanii de Vest, liderii europeni și cei din Balcanii de Vest au adoptat Declarația de la Tirana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *