Klaus Iohannis, președintele României, recomandă în momentul de față, ca masca de protecție să fie purtată și în aer liber. Cu toate acestea, el a insistat să precizeze că recomandarea va deveni o obligație, dacă numărul infecțiilor va depăși un prag alarmant.
”Este recomandarea pe care am făcut-o imediat după ce am finalizat vizita la INSP, unde am discutat cu experții de acolo această chestiune. Eu sunt de părere, la fel ca și experții de la INSP, că este bine să purtăm tot timpul mască de protecție când suntem în preajma altor persoane.
Dacă această recomandare se va transforma în obligație vom vedea în funcție de ce decizie va lua Comitetul Național pentru Situații de Urgență, pentru că și ei au experții lor.
Cu siguranță, dacă se va ajunge la un anumit prag al infectărilor, atunci vom ajunge să purtăm mască peste tot, nu doar în spațiile aglomerate.”, a spus Klaus Iohannis.
Masca de protecție este deja obligatorie în județul Vâlcea
În județul Vâlcea, masca de protecție este obligatorie de astăzi, 13 octombrie. Totodată, în orașul Râmnicu Vâlcea se închid creșele, iar în 31 de localități din județ au fost interzise spectacolele, concertele, evenimentele private și religioase. Au fost introduse restricții în funcționarea restaurantelor și cafenelelor.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat aceste măsuri luni, 12 octombrie 2020. Astfel că, din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, masca este obligatorie peste tot în județul Vâlcea, începând de miercuri.
În perioada 14 – 28 octombrie, membrii CJSU Vâlcea au decis ca în 31 de localități din județ, care înregistrează o rată de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile mai mare de 1,5/1000 de locuitori, organizarea de activități, întruniri, vizite și alte evenimente private în cadrul gospodăriilor populației, cu participarea a mai mult de 25 de persoane în același timp, să fie interzisă.
Mai mult decât atât, activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor din aceste localități să fie permisă doar în intervalul orar 07.00 – 22.00 și doar pentru 1/3 din capacitatea autorizată a acestora.
În situația cafenelelor și restaurantelor, care permit activitatea în exteriorul clădirilor din aceste localități, programul de funcționare în următoarele două săptămâni va fi, totodată, permis doar în intervalul orar 07:00 – 22:00.
Ce activități sunt suspendate
În cele 31 de localități sunt suspendate mai multe activități: activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, activitatea cinematografelor, organizarea de spectacole, concerte și evenimente culturale, precum și organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, zile onomastice etc) și rânduieli bisericești (pomeni și parastase) atât în localurile publice situate în spații închise (restaurante, cafenele, săli de evenimente) cât și în cele din spații deschise (terase, corturi, foișoare etc).
De asemenea, și evenimentele publice ocazionale, târguri săptămânale, târguri de produse tradiționale, bâlciuri, talciocuri, piețe volante sunt interzise în cele 31 de localități.
Klaus Iohannis, despre starea de alertă
Președintele României a anunțat faptul că Executivul va prelungi starea de alertă pentru cel puțin 30 de zile.
”După părerea mea este foarte clar că starea de alertă trebuie prelungită și va fi prelungită. Cu ce perioadă, asta va decide Guvernul, dar cel mai probabil va fi prelungită cu 30 de zile.”, a spus Klaus Iohannis.