Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Se discută securitatea României
Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Se discută securitatea României

Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Se discută securitatea României

21 feb. 2024, 07:40, 6 ,
în Actualitate

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, miercuri, în şedinţă la Palatul Cotroceni.

Săptămâna trecută, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a convocat această şedinţă, care se va desfăşura începând cu ora 13,00.

Sursa citată a precizat că pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului sunt incluse subiecte referitoare la: evoluţii privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţii pentru România; progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, în special privind derularea programelor de înzestrare şi demersurile de creştere a gradului de încadrare, precum şi retenţia personalului; un raport privind activitatea desfăşurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023 şi raportul CSAT privind activitatea desfăşurată anul trecut.

„În cadrul şedinţei CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale”, a mai informat Administraţia Prezidenţială.

Precedenta şedinţă a CSAT a avut loc pe 12 octombrie 2023.

Gheorghiță Vlad a cerut sporirea măsurilor în perspectiva unei extinderi a războiului

Recent, șeful Statului Major General, Gheorghiță Vlad, a cerut sporirea măsurilor în perspectiva unei extinderi a războiului, iar asta ar putea însemna chiar și antrenamente militare pentru populație.

Șeful Statului Major General al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad, a declarat că militarii români nu dispun de legislația necesară pentru a doborî dronele de atac care, eventual, ar mai intra în spațiul aerian al României, așa cum s-a întâmplat în lunile din urmă.

„În momentul de față, Armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepțională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție pe care le avem în momentul de față”, a precizat generalul.

El a menționat că trebuie modificate mai multe legi și că e nevoie de o nouă inițiativă legislativă care să permită să operarea, pe timp de pace, sub auspiciile unei operații militare.

Legile care trebuie modificate, potrivit generalului Gheorghiță

Legea Apărării Naționale, Legea de organizare şi funcționare a Ministerului Apărării Naționale, Legea privind Regimul Armelor şi Munițiilor şi Legea 257/2021, privind modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României.

„În această lege (n.r. – Legea privind modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al României), la articolul opt, de exemplu, pentru că drona este încadrată la aeronavă fără pilot, (militarii români) trebuie să respecte aceleași reguli dacă este combătută, adică: să se ridice serviciul de poliție aeriană, să se dea semnale că s-a încălcat teritoriul sau spațiul aerian național. Şi sunt patru – cinci etape. (…)

Drona respectivă bineînțeles că n-o să răspundă la toate aceste semnale, pentru că nu e un pilot care să vadă”, a explicat şeful Statului Major al Apărării.

El arată că drona sau rămășită de dronă trebuie asimilată categoriei „loitering munition” (n.r. muniție ‘rătăcitoare’), astfel încât să-i dea posibilitatea celui care utilizează sistemul de armament să ia o decizie în momentul respectiv.

Comentarii
  • Alt armament la Ucraina ???? Al 16 – lea pachet. . Pe cine minti tu iohanis? Ne kakam deareic pe pnl- ul tau,pe tine la fel ,dictatatorule fascist

  • acelasi nea gheorghita vlad de pe pandemie ? chiar ar trebui sa inceapa un razboi sa vedem care cum fuge

  • Toti politicienii in frunte cu dulapul trimisi in linia intai ! , sa demonstreze patriorismul prin forta exemplului

  • Securitatea României se apără, nu se „discuta”.

  • Din cate stiu, Napolen, Alexandru cel Mare, Mihai Viteazu’ au luptat alaturi de ostasi.

    Acum stau mosnegii cu burdihanele pline, se imbuiba cu delicatese, iar soldatilor de pe front le trimit fasole la conserva.

    Asa e cand esti ramolit. De ciuda, vrei sa distrugi viata tinerilor.

  • Cine stie ce kakat mananca iar CSAT – ul asta comunist. Traim in minciuna ,tradatorii de tara ,kohanis mamelucul si gasca lui de tradatori de tara au facut ceva bun in 8 ani pentru romani si Romania? Nu. CSAT- ul mai pune la cale iar ceva rau pentru romani si Romania, alte basini o sa declare in presa ,realiatea o stim,nu ne credeti prosti cu minciunile voastre basinoase duceti- va dracului sa scapam mai repede de voi pnl – psd 0% voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`