În cadrul conferinței de presă susținută astăzi, Klaus Iohannis, acesta a fost întrebat de către jurnaliști dacă, în situația epidemiologică actuală, organizarea alegerilor parlamentare este oportună. Acesta a accentuat ideea conform căreia „o democrație nu funcționează fără alegeri”. Totuși, de asemenea, în democrație sunt primordiale interesele și nevoile cetățenilor.
„O democrație nu funcționează fără alegeri. A funcționat rezonabil de bine la alegerile locale. E clar că dacă numărul de cazuri crește, campania se va desfășura în condiții și mai speciale, dar alegerile trebuie să aibă loc. Acest parlament expiră pe 20 decembrie, chiar dacă rămâne, nu mai poate da legi organice. Cu cât am putea amâna alegerile? Constituția spune maxim 3 luni, nu cred că cineva îți imaginează că situația peste trei luni situația va fi net mai bună în iarnă spre primăvară. Condițiile sunt speciale, suntem în pandemie, dar trebuie să găsim o formă prin care facem campanie mai mult online și să mergem la vot. Actul de votare în sine nu e mai periculos decât mersul după pâine, spre exemplu”, a declarat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis: „Alegerile vor fi pe 6 decembrie, sunt pregătite deja”
O altă întrebare adresată a fost în legătură cu proiectul de lege depus care prevede amânarea alegerilor pentru luna martie a anului următor.
„Alegerile vor fi pe 6 decembrie, sunt pregătite deja. Mandatul parlamentului nu poate fi prelungit prin lege, e definit de constituție. Constituția prevede în anumite situații că alegerile pot fi organizate după terminarea mandatului dar nu mai târziu de 3 luni. Oricâte proiecte de legi ar pune pe masă unii parlamentari care nu se mai satură aceste lucruri prin constituție nu sunt posibile. Parlamentul poate stabili prin lege anumite lucruri și dacă CCR a constatat că Parlamentul poate stabili data alegerilor, sigur, doar că nu acum când suntem în plină pregătire pentru alegeri”, a spus președintele.
Deși numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus a crescut considerabil după alegerile locale, Klaus Iohannis nu consideră că acestea au influențat situația epidemiologică. El consideră că, multe persoane s-au infectat după ce au participat la manifestații și petreceri organizate ilegal la scurt timp după finalizarea alegerilor.
„Nu cred. E posibil ca în unele localități să aibă legătură cu petrecerile care s-au făcut după, ilegal. Probabil unii la aceste petreceri au uitat că nu suntem în normalitate, suntem în pandemie. Dar nu alegerile au dus la aceste creșteri”, a afirmat Klaus Iohannis.
Record absolut! Peste 2.900 de cazuri noi, înregistrate în România
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.958 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 553 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 5.203 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 06.10.2020 (10:00) – 07.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și București.
Notă: Conform solicitării Ministerului Sănătății, a fost actualizată de către DSP Brăila situația deceselor aferente lunii august și lunii septembrie cu 17 cazuri identificate.
Dintre acestea, 1 deces au fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 de ani, 2 decese la categoria 40-49 de ani, 8 decese la categoria 50-59 de ani, 18 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 ani, 30 de decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 23 decese la categoria de peste 80 de ani.
79 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Peste 600 de cazuri la ATI
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.303. Dintre acestea, 612 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.568.071 de teste. Dintre acestea 27.814 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 17.351 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.463 la cerere.
De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 35 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 7 octombrie.
Pe teritoriul României, 11.965 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.889 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 24.600 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 9 persoane.