Mai mulţi cercetători, printre care şi ieşeni, au produs un kit de testare pentru depistarea infecţiei cu noul coronavirus care costă de 10 ori mai puţin decât cele existente acum.
„Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Spitalul Clinic de Pneumoftziologie Iași și echipa de cercetare-dezvoltare a unei companii private specializată în inovarea, dezvoltarea și producerea de soluții de diagnostic rapid, condusă de doctorul în chimie, Dana Stan și-au unit expertiza și eforturile pentru inovarea și punerea pe piață a unui produs de top, foarte eficient în controlul pacienților infectați cu virusului SARS-CoV-2.
Trusa multiplex RT-PCR dezvoltată, testată și produsă de către compania românească este special concepută pentru detecția calitativă și/sau cantitativă a virusului SARS-COV-2, în conformitate cu toate cerințele la nivel european. Toate componentele necesare sunt incluse, cu scopul de a genera rezultate de înaltă performanță și precizie. Trusa are marcaj CE și caracteristici tehnice specifice extrem de relevante comparativ cu cele mai bune produse similare de pe piața de profil”, se arată în comunicatul transmis de cercetători.
Un nou test de depistare a coronavirusului, produs de mai mulți cercetători din Iași
Dana Stan, coordonatorul Echipei de Cercetare, a transmis că noul kit de depistare a virusului Covid-19 a fost scos pe piață și va costa de 10 ori mai puțin decât un test obișnuit din farmacie. De asemenea, kitul multiplex RT-PCR SARS-CoV-2 a fost dezvoltat și produs în cadrul proiectului „Abordări inovative în tratamentul și controlul pacienților infectați cu virusului SARS-CoV-2”, proiect finanțat de UEFISCDI și cofinanțat de DDS Diagnostic.
„Acest produs – KITUL MULTIPLEX RT-PCR SARS-CoV-2, pe care îl scoatem pe piață este rezultatul unei munci susținute și al unei colaborări reușite. Este vorba despre o întreagă echipă de profesioniști, cercetători și specialiști de prestigiu din România care a făcut posibil acest succes. Este un rezultat parțial în cadrul proiectului “Abordări inovative în tratamentul și controlul pacienților infectați cu virusului SARS-CoV-2” și suntem mulțumiți că am reușit să punem pe piață un test foarte bun, la prețuri accesibile”, a transmis coordonatorul Echipei de Cercetare, Dana Stan.
Ieșenii preferă să facă teste rapide în loc să se vaccineze anti-Covid-19
Tot mai multe persoane din Iași refuză vehement să se vaccineze anti-Covid-19 și au găsit o altă soluție pentru a circula liberi. Pentru a efectua un test, indiferent de tipul acestuia, este nevoie de o programare online sau telefonică și de buletin/pașaport sau certificat de naștere.
Cu toate că ieșenii au programări, sunt nevoiți să aștepte uneori chiar și 30 de minute pentru a li se preleva probele. Prețul unui test variază în funcție de tipul acestuia și de laboratorul unde este prelucrat. În Iași, prețurile încep de la 50 de lei pentru testele „antigen rapid” și ajung la suma de aproximativ 200 de lei pentru testele de tipul „Test Real Time PCR”.
Când vine vorba despre centrele de testare, în Iași a fost amenajat unul în parcarea centrului comercial Carrefour Felicia, unul în parcarea Mall-ului din Tudor, altul în fața hotelului Moldova, în Piața Unirii.
Rezultatele testelor ajung direct la Direcția de Sănătate Publică (DSP), chiar dacă sunt prelucrate de un laborator privat
Reprezentanții centrelor de recoltare susțin că se observă o creștere semnificativă a pacienților față de luna iulie 2021. Vârsta medie a locuitorilor municipiului Iași care se testează este de 35-40 de ani. Majoritatea efectuează teste pentru a putea pleca în străinătate. Unele țări impun și testarea minorilor chiar și de la vârsta de 3 ani. Toate centrele de recoltare trimit probele către laboratoare avizate pentru a fi prelucrate, datele rezultate în urma prelucrării fiind trimise direct către Ministerul Afacerilor Interne și Direcția de Sănătate Publică. Astfel, pacienții infectați sunt înștiințați să intre în carantină imediat. Autoritățile au luat în calcul testarea periodică și în școli.