Prima pagină » Sanatate » Terapii alternative » Kinesiologie: terapia cu benzi nu accelerează vindecarea
Kinesiologie: terapia cu benzi nu accelerează vindecarea

Kinesiologie: terapia cu benzi nu accelerează vindecarea

19 oct. 2020, 19:32,
în Sanatate

Un studiu recent afirmă că „tapetarea” umărului, adică punerea unei benzi de kinesiologie pe el, nu adaugă niciun beneficiu pe termen mediu sau lung unui program de reabilitare, cu excepția durerii simțite. De fapt, cercetătorii invită persoanele care doresc să beneficieze de aceasta metoda sa consulte mai întâi un medic.

Banda de kinesiologie este prezentată ca un instrument pentru prevenirea leziunilor, susținerea articulațiilor și îmbunătățirea funcției musculare în timpul activităților sau eforturilor fizice, cum ar fi sportul, munca în picioare sau șezut. Mai precis, este prezentată ca o bandă elastică adezivă al cărei scop este susținerea dinamică a mușchiului și însoțirea mișcării fără a limita mobilitatea articulațiilor. Se aplică în moduri diferite în funcție de zona aleasă: genunchi (rotula), glezna (tendonul lui Ahile), umăr, cot (tenis-cot), gât (trapez) sau lombar.

În ceea ce privește durerile de umăr, cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Laval și Centrul Interdisciplinar de Cercetare în Reabilitare și Integrare Socială avertizează într-un studiu recent în ceea ce priveste utilizarea acestor benzi. Publicat în revista Sports Health, acesta relevă faptul că utilizarea benzii kinesiologice nu adaugă niciun beneficiu pe termen mediu sau lung exercițiilor de reabilitare care vizează acest domeniu specific. Pentru a ajunge la această demonstrație, cercetătorii au recrutat 52 de persoane cu tendinopatie cronică a umărului, adică aveau tendonită sau bursită a umărului, potrivit Sante Magazine.

Ameliorează durerea, dar nu ne vindecă mai repede

Participanții au fost trimiși printr-un program de reabilitare individualizat de șase săptămâni. Acest program a constat din 10 sesiuni de 30 până la 45 de minute în timpul cărora subiecții au trebuit să efectueze o serie de exerciții sub supravegherea unui kinetoterapeut. De asemenea, trebuiau să facă zilnic exerciții acasă. Jumătate dintre participanți au făcut aceste exerciții cu o banda pe umărul afectat, a cărei aplicare a fost făcută conform recomandărilor Asociației Internaționale Kinesio Taping. La începutul studiului și după 3, 6, 12 și 24 de săptămâni au fost efectuate diferite teste de evaluare a simptomelor, inclusiv de durere și limitări funcționale ale articulației.

Cercetătorii au descoperit o îmbunătățire a stării subiecților la toate capitolele și la toate momentele de măsurare. Acest progres a fost similar în cele două grupuri.

„Pentru acest tip de problemă a umărului, adăugarea de bandă kinesiologică la programul de exerciții nu oferă rezultate mai bune decât obțineți doar cu exercițiile fizice, fie că sunt scurte, medii sau lungi. Pacienții nu se vindecă mai repede”, a spus șeful studiului, prof. Jean-Sébastien Roy. O concluzie surprinzătoare, deoarece cercetătorii au subliniat că studiile au raportat un efect imediat al benzii kinesiologice pentru acest tip de leziune.

Cercetătorul adaugă, de asemenea, că „oamenii se simt mai bine și au mai puțină durere atunci când se mișcă. Am crezut că acest efect va afecta viteza de vindecare, dar nu asta am observat”.

„Nu costă mult și nu este invaziva. Pacientul și kinetoterapeutul pot discuta acest lucru. Dacă pacientului îi place sentimentul și se simte mai bine, nu există nimic care să împiedice utilizarea acestei benzi. Ameliorează durerea, dar nu te vindeci mai repede”, conchide cercetatorul.

Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
redactia.ro
Ce ocupație are soția lui Ionel Ganea și cum a început povestea de dragoste dintre ei. Cei doi trec prin momente cumplite
Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
a1.ro
Cine este, de fapt, tatăl faimos al actriței Ilinca Gheorghiu din serialul "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Playtech.ro
Cât costă să deschizi un proces de succesiune. Românii plătesc dacă vor moştenire
observatornews.ro
Dezastrul anunţat dacă România va vota îndepărtarea de UE. 62% din patroni vorbesc despre concedieri
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Schimbări majore pentru câteva zodii. Astrele le-au pregătit surprize
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul făcut în această dimineață schimbă tot! Este informația momentului despre cursa prezidențială
Playtech.ro
Jumătate din pensie, oprită de autorităţi, în iunie. Zeci de mii de pensionari, în pericol de poprire
Dailybusiness.ro
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ! Gabi Bădălău este în culmea fericirii! 💗
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bancnotele pe care trebuie să le schimbi. Nu mai sunt bune, au expirat! Anunțul Băncii Naționale
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 mai 2025
13 mai 2025