Prima pagină » Local » Kilograme de aur, scoase din amanet de pirandele de la Ciurea. Salbe, brățări și cercei au fost cărate cu sacul în zona Tudor Vladimirescu – GALERIE FOTO

Kilograme de aur, scoase din amanet de pirandele de la Ciurea. Salbe, brățări și cercei au fost cărate cu sacul în zona Tudor Vladimirescu – GALERIE FOTO

30 apr. 2022, 02:00,
Elena APOSTOL, în Local

Casele de amanet din Iași sunt vizitate periodic de cele mai fidele cliente, respectiv pirandele de la Zanea, din comuna Ciurea. Reprezentanții acestor firme spun că unele țigănci merg aproape săptămânal în amanet pentru a vedea bijuteriile care au mai apărut. Aceștia adaugă faptul că, periodic, au loc tranzacții cu kilograme de bijuterii din aur

Pirandele din județul Iași, mai ales cele din Zanea, comuna Ciurea, sunt printre cele mai fidele cliente ale caselor de amanet! Reprezentanții acestor societăți comerciale susțin că unele țigănci merg aproape în fiecare săptămână prin magazinele respective pentru a vedea bijuteriile care au mai apărut. Potrivit acestora, periodic au loc tranzacții cu kilograme de bijuterii din aur.

„Zilnic, în magazin vin tot felul de oameni care amanetează, vând sau cumpără anumite produse. Clientele fidele ale amanetului care au și card de fidelitate la noi sunt țigăncile de la Ciurea. Aceste femei vin zilnic pentru a vedea dacă a mai apărut ceva nou sau dacă este vreun produs pe care l-au omis când au mai fost. Aceste femei nu vin să amaneteze, ele vin pentru a-și schimba bijuteriile, pe motiv că s-au plictisit de ele”, povestește Andreea Mihăilă, vânzătoare la casa de amanet „Protto”.

În edițiile anterioare ale cotidianului BZI au fost publicate detalii despre ieșenii care își amanetează bunurile.

Pirandele, cele mai fidele cliente ale caselor de amanet din Iași

Astfel, periodic, femeile de etnie rromă din județul Iași trec pragul caselor de amanet pentru a se uita după modele noi de bijuterii. Pirandele oferă la schimb bijuteriile pe care le au pentru ceva nou, deoarece sunt plictisite de modelele vechi.

„Dacă vine un client pentru a schimba o bijuterie, tranzacția se face gram pe gram. Când gramajul produsului dorit este mai mare, se adaugă o diferență. Excepția este când produsele au pietre. În astfel de situații, în momentul în care este amanetat produsul, este scăzută greutatea pietrei, iar, când acesta este vândut, piatra trebuie plătită. Femeile de etnie rromă ne trec pragul în mod constant, dar, săptămânal, cel puțin una dintre ele vine să schimbe o bijuterie pe motiv că s-a plictisit de acel model și își dorește ceva nou. De obicei, ele preferă schimbul pe aceeași cantitate, fără a mai fi nevoite să dea alți bani. Prețul gramului de aur este de 155 de lei pentru amanetare, iar, pentru vânzare, este de 245 de lei gramul”, mai spune Andreea Mihăilă.

În edițiile anterioare ale cotidianului BZI a fost publicat un articol despre patronii unei case de amanet.

Bijuterii și telefoane mobile, amanetate din cauza lipsei banilor

În casele de profil din municipiul Iași sunt amanetate în mod constant bijuterii și telefoane mobile. Unii dintre ieșeni renunță la obiectele de valoare din lipsa banilor. Casele de amanet fac contracte cu clienții, iar dacă, după 100 de zile, nu este ridicat produsul respectiv, el este pus la vânzare sau este dat la topit.

„În eventualitatea în care perioada de amanet expiră, clientul este sunat și anunțat că produsul va fi vândut dacă nu este ridicat. Clientul are mai apoi un termen de alte 9 zile. Adică acesta este sunat la 91 de zile, iar, la 100 de zile, dacă nu este ridicat, este pus la vânzare. În cazul bijuteriilor uzate, ele nu mai pot fi vândute, fiind date la topit”, afirmă Mihaela Bocan, consilier de vânzări la casa de amanet Euro Gold.

În cazul aparatelor foto şi al camerelor video este cerere mare pe piaţă, motiv pentru care firmele de profil le acceptă cu uşurinţă. Reprezentanții caselor de amanet din Iași preferă să preia obiecte scumpe, care sunt într-o stare bună şi funcţionează fără cusur. De altfel, casele de amanet reprezintă o alternativă bună pentru un împrumut rapid. În acest fel, clienţii beneficiază simplu şi rapid de banii necesari pentru plata facturilor, cumpărarea de alimente sau a altor produse şi servicii necesare.

În orice caz, reprezentanții caselor de amanet din Iași susțin că cele mai fidele cliente sunt pirandele din localitatea Zanea, comuna Ciurea.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *