Prima pagină » Local » Kiki, grădinița unde au fost depistate mai multe cazuri de tuberculoză, își reia activitatea! Părinții sunt revoltați: „Doar rezultatele pentru personalul testat au fost menționate, copiii care sunt pozitivi la IGR sunt ascunși la spate” – EXCLUSIV

Kiki, grădinița unde au fost depistate mai multe cazuri de tuberculoză, își reia activitatea! Părinții sunt revoltați: „Doar rezultatele pentru personalul testat au fost menționate, copiii care sunt pozitivi la IGR sunt ascunși la spate” – EXCLUSIV

01 iul. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Local

Grădinița Kiki, din comuna ieșeană Rediu, unde mai mulți copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză, își reia activitatea începând de luni, 1 iulie 2024, după ce s-au desfășurat acțiuni de dezinsecție și decontaminare, iar toți angajații au fost testați. Cu toate acestea, o parte din părinți au decis să-și retragă copiii de la grădiniță, considerând că aceasta este cea mai sigură decizie.

Kiki, grădinița unde au fost depistate mai multe cazuri de tuberculoză, își reia activitatea!

În data de 20 iunie 2024, s-a decis suspendarea, pe perioadă nedeterminată, atât a activității din cadrul Centrului Educațional Kiki, cât și din Grădinița Kiki, care sunt situate în aceeași curte, la o distanță de aproximativ 100 de metri. La nici două săptămâni distanță, grădinița se redeschide.

„Dragi părinți, în vederea redeschiderii porților Kiki, vă informăm că: întregul personal din toate corpurile de clădire, a fost testat și rezultatul este negativ pentru toți; s-a efectuat operațiunea de dezinsecție și decontaminare a tuturor clădirilor; toate textilele din grădiniță și toate suprafețele de mobilier au fost spălate și igienizate; circuitul copiilor la masă a fost reorganizat, pentru a evita intersectarea acestora; spațiile exterioare de joacă au fost igienizate. Luni, 1 iulie, așteptăm copiii în condiții de siguranță. Ne dorim să le aducem în continuare bucurie și să le oferim cele mai frumoase amintiri”, se arată în mesajul transmis de una dintre educatoare părinților.

Înainte de revenirea copiilor la grădiniță, părinții trebuie să obțină un aviz precum că micuții sunt apți pentru a se întoarce în colectivitate.

„Vă anunțăm că, la revenirea copilului în colectivitate, avem nevoie de avizul «apt de a reintra în colectivitate», emis de medicul de familie/pneumolog”, a mai transmis educatoarea.

Mai mulți părinți și-au retras copiii de la grădiniță!

Reporterii BZI au luat legătura cu un părinte care a decis să-și retragă copilul de la Grădinița Kiki, după ce micuțul a ieșit pozitiv la testul IDR. Acesta susține că în aceeași situație sunt 15 copii din cadrul grădiniței. Testul de piele (cutanat) pentru tuberculoză, cunoscut ca testul de tuberculină sau test IDR la tuberculină, este utilizat pentru a stabili dacă o persoană a dezvoltat un răspuns imun la bacteria care provoacă tuberculoza (TBC). Acest răspuns poate să apară dacă persoana are în prezent TBC, dacă a fost expusă la acesta în trecut sau dacă a primit vaccinul BCG împotriva TBC.

„Au trimis mesaje părinților, însă noi am decis să retragem copilul. Copilul nostru a ieșit pozitiv la testul IDR, așa cum s-a întâmplat și cu alți copii. De la DSP s-a primit raportul cu privire la doar două cazuri. De la Spitalul de Pneumo nu se raportează cazurile, dar copiii sunt băgați sub tratament oricum. Se refuză să se dea al treilea caz, ca să nu se declare focar și să se întrerupă activitatea. Din sursele mele, am aflat că în total sunt 15 cazuri, sigur și conducerea știe acest lucru, dar își asumă acest risc și redeschide grădinița. Au chemat pe absolut toată lumea la testare, eram luați în evidență pe o listă. Am făcut testarea IDR, doza aceea mică, controlată de tuberculină care se injectează cutanat, pentru a vedea cum reacționează. După trei zile, am fost rechemați la măsurători. O parte din copii nu au avut reacție, dar al meu este pozitiv. Sunt mai mulți copii în situația asta, nu doar al nostru. După informațiile pe care le am, ar fi 15 copii care au avut reacțiile astea adverse, ca și pozitive. DSP evită să aibă o poziție oficială. Spitalul de Pneumo nu comunică aceste cazuri, dar tratamentul pe care îl dau e ca și cel pentru o persoană infectată. Sunt mulți părinți care au decis să-și retragă copiii, o parte nici nu au răspuns la apelul doamnelor educatoare. Doar rezultatele pentru personalul testat au fost menționate, copiii care sunt pozitivi la IGR sunt ascunși la spate. Mai mult, pentru a se delimita de orice responsabilitate, cer aviz pentru reintrarea în colectivitate, plus toți copiii pe antibiotice preventiv, pentru trei sau șase luni. După cum v-am spus, sunt mai mult de 15 copii pozitivi, lucru confirmat verbal de doamna doctor de la Pneumo, dar evitând totuși să dea un diagnostic, pentru a nu fi raportați la DSP. Așa că e mai simplu să le dea la toți un tratament”, a declarat părintele unui copil care a fost retras de la Grădinița Kiki.

În unitatea de învățământ au fost confirmate două cazuri de tuberculoză

Aflând că Grădinița Kiki se va redeschide, părinții au cerut lămuriri din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, deoarece aveau bănuiala că se ascunde numărul real de adulți și copii confirmați pozitiv cu TBC.

„Conform adresei primite din partea Dispensarului TBC Iași, în colectivitatea menționată de dumneavoastră au fost confirmate 2 cazuri de tuberculoză ( un adult și un copil). Conform procedurilor, s-a demarat anchetă epidemiologică, fiind anunțată conducerea unității de învățământ pentru a fi depistați și investigați contacții cazurilor de tuberculoză. Medicii din cadrul Dispensarului TBC au menținut în permanență legătura cu conducerea unității de învățământ, efectuând în zilele de 14.05, 2024, 12.06.2024 și 26.06.2024 vizite la Centrul Educațional unde au discutat, din nou, atât cu conducerea unității, cât și cu părinții, oferindu-le informațiile necesare. Ancheta epidemiologică este în derulare. Vă amintim pe această cale faptul că atribuțiile de supraveghere, diagnostic și control al cazurilor de tuberculoză revin numai rețelei de pnumoftiziologie din județul Iași, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică. Este important ca toți contacții cazurilor confirmate în unitatea de învățământ menționată să se prezinte la Dispensarul TBC din cadrul Spitalului de Pnumoftiziologie pentru a fi investigați și îndrumați corespunzător”, au transmis reprezentanții DSP Iași.

Florin Bocai: „Nu știm exact câți părinți și-au retras copiii, dar important este că cei care s-au testat au ieșit negativ”

Florin Bocai, directorul Centrului Educațional Kiki, avocat, administratorul firmei de transport Intertranscom SRL (cu sediul în Iași) și vicepreședintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), a explicat de ce a hotărât reluarea activității în cadrul grădiniței.

„Redeschiderea este o decizie normală. Noi am suspendat activitatea pentru decontaminare și dezinsecție, atât. Mâine, redeschidem porțile Kiki, pentru a intra în normalitate. Decontaminarea și dezinsecția s-au terminat ceva mai repede. Sunt niște substanțe care trebuie să-și facă efectul și pe suprafețe, și în spațiile exterioare. Noi am făcut o procedură de dezinsecție și în luna februarie, dar acum, având în vedere contextul acestei anchete epidemiologice, i-am rugat să ne ajute cu această dezinsecție și decontaminare, pentru a fi siguri că se elimină riscul de transmitere. Recurgem la aerisire, la păstrarea independenței copiilor, să nu mai existe intersectare la masă, noi considerăm că sunt suficiente măsurile pentru ca copiii noștri să fie în siguranță. Nu știm exact câți părinți și-au retras copiii, dar important este că cei care s-au testat au ieșit negativ, deci la ora actuală nu mai avem cazuri pozitive. La grupa respectivă au existat șapte copii care la testul IDR au ieșit pozitiv. Testul intradermic înseamnă că s-au întâlnit cu virusul, dar nu au activat, doar în cazul unui singur copil boala a fost activată. Și copiii pozitivi IDR pot intra în colectivitate, mi s-a transmis clar asta de la dispensarul TBC, pentru că nu sunt contagioși, dar este important pentru confortul copilului de a nu face tratament cu antibiotic, pentru că, dacă testul IDR este pozitiv, se recomandă între trei și șase luni de tratament cu antibiotic, ca să fie sută la sută necontagioși. Părinții copiilor pozitivi au făcut tratamentul, la o parte dintre copii chiar l-am administrat noi la grădiniță, au adus pastiluțele și le dădea domnișoara asistentă. Îi înțeleg și pe părinții îngrijorați, și pe cei care au luat decizia de a-i retrage pe copii, dar cu pași mici, dar siguri, reintrăm în normalitate, pentru că ăsta e cursul firesc. Eu mizez pe perioada de timp cât stau copiii afară, două ore dimineața, două după-amiaza, la prânz servesc masa afară, vara îi și culcăm afară, iar cea mai bună imunitate o câștigi în natură”, a explicat Florin Bocai, directorul Grădiniței Kiki, unde s-au depistat mai multe cazuri de tuberculoză.

Comentarii
  • Adriana Arbore

    „copiii vor manca afara,vor dormi afara” asta este minunatul tau circuit? La ce ai mai deschis șandramaua daca toate le fac afara? Sunt atâția copii pozitivi,infectați! Și voi restrângeți cazurile la 2 persoane?? Cel puțin 2 grupe de copilasi de 3 anișori trebuie să facă tratament cu antibiotic chimioterapic 3 luni de zile.Altii jumătate de an .Sa se tina chimioterapicele de tine stimate domn,atât cât îți dă Dumnezeu..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *