Prima pagină » Titlurile zilei » Kiki, grădinița groazei din Iași! Mai mulți copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză. Părinții sunt în pragul disperării: „Îl dăm în judecată pe domnul director” – GALERIE FOTO

Kiki, grădinița groazei din Iași! Mai mulți copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză. Părinții sunt în pragul disperării: „Îl dăm în judecată pe domnul director” – GALERIE FOTO

Stare de alertă la Grădinița Kiki, din comuna ieșeană Rediu! Mai mulți copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar părinții au ajuns în pragul disperării. Deși primul caz a apărut în luna aprilie a anului 2024, părinții au fost anunțați abia după zece săptămâni, perioadă în care boala s-a transmis în rândul celor mici. Totul a pornit de la o educatoare cu boală activă.

Kiki, grădinița groazei din Iași!

Părinții copiilor înscriși la Centrul Educațional Kiki, din comuna ieșeană Rediu, sunt într-o stare de șoc după ce au aflat că mai mulți copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză. Totul a pornit în luna aprilie a anului 2024, când o educatoare a fost depistată cu boală activă. Aceasta a luat contact cu cei 14 copii din grupa pe care o avea în grijă.

O mamă, a cărei identitate o protejăm din motive lesne de înțeles, a ajuns în pragul disperării după ce a aflat că și copilul ei este pozitiv la TBC, deși nu face parte din grupa respectivă.

„Nu știm foarte multe lucruri concret pentru că s-a mușamalizat toată treaba asta. O îngrijitoare, din câte știu, a fost testată pentru TBC și a ieșit pozitiv. Medicul a recomandat să se facă o testare în toată grădinița, dar domnul director a hotărât să nu facă o testare extinsă, pentru că în pandemie a suferit în lipsă de bani, deoarece părinții, de frică, nu au dus copiii la grădiniță și acum nu a vrut să mai stârnească panică și ca să nu piardă bani, a decis să facă testare doar la personal și la grupa respectivă.

Din cei 14 copilași, șapte au ieșit negativi și șapte pozitivi, iar unei fetițe i s-a activat boala între timp. Acum, au început să mai apară cazuri pozitive și la alte grupe, iar când domnul director a fost prins la mijloc, a luat iar legătura cu medicul. Am fost chemați la o ședință cu părinții, luni, 17 iunie 2024, ni s-a explicat o vrăjeală totală, că trebuie să fie un contact direct în patru ore, dar fiica mea nu era la grupa respectivă și a ieșit și ea pozitivă. Mă gândesc să nu fie și activă, pentru că tușește de o lună de zile. La ședința cu părinții, domnul director a spus că și-a asumat să nu facă o testare extinsă, deși i s-a recomandat”, spune mama unui copil.

Părinții sunt nemulțumiți de faptul că Florin Bocai, directorul Centrului Educațional privat Kiki, nu i-a anunțat în urmă cu zece săptămâni, când educatoarea a fost depistată cu această boală.

Suma pe care o plătește un părinte pe lună la Grădinița Kiki este de 2.300 de lei, iar în total sunt înscriși aproximativ 60 de copii.

„Domnul director și-a asumat de fapt să nu piardă taxa respectivă, unii părinți deja și-au retras copiii de la grădiniță. Nimeni nu face nimic, grădinița nu s-a închis, cei mici merg în continuare la grădiniță, nu este normal. Din ce știm noi, ce ni s-a transmis, șapte sunt pozitivi, a mai devenit pozitiv un copil de la o altă grupă, la grupa fiicei mele, fiica mea este pozitivă și încă o fetiță mai este, iar în rest nu mai știm, pentru că nu ni s-a transmis. Sunt și părinți care au refuzat testarea, iar domnul director insistă ca cei mici să vină la grădiniță, dar v-am spus care este interesul lui. Eu plătesc 1.800 de lei, plus diferența de masă. Undeva la 2.300 de lei, dacă e luna completă, iar plata se face cu detaliul «SPONSORIZARE» la transferul în cont. Am mai vorbit și cu alți părinți, vrem să ne retragem copiii de la grădiniță și să îl dăm în judecată pe domnul director”, mai spune mama unui copil.

Managerul Spitalului Elytis are copilul înscris la grădinița groazei: „Nu te joci cu așa ceva, îți lasă sechele pe viață”

Ieri, 20 iunie 2024, a avut loc o ședință cu părinții unde a izbucnit un scandal. Dumitru Constantinescu, managerul Spitalului Elytis, a fost prezent, iar alături de alți părinți vrea să îl dea în judecată pe directorul unității de învățământ.

„Nu s-a făcut nici măcar o anchetă epidemiologică, nu s-a făcut nimic, patronul de aici zice că el nu are nicio obligație, dar mesaj cu suma de plată a știut să dea. Se poate întâmpla oriunde, dar trebuie să anunți. Primul caz a fost la o îngrijitoare, de la ea s-a îmbolnăvit un copil, lucrurile au mers în continuare fără să fim anunțați și au trecut zece săptămâni fără să știm nimic. Noi am aflat așa, pe la spate, că se întâmplă ceva și când am pus întrebări, abia atunci mi s-a spus ceva. În aceste zece săptămâni, activitatea s-a desfășurat normal, educatoarea bolnavă a venit în continuare, cei mici au venit la grădiniță. Copilul a făcut testul, dar încă nu am rezultatul. Este ceva foarte grav, nu te joci cu așa ceva, îți lasă sechele pe viață și sunt niște copii de doar trei ani. Nu este o răceală, iar cei mici pot transmite mai departe, vă dați seama ce focar o să fie. Normal că ne retragem copiii, o să îl dăm în judecată”, spune Dumitru Constantinescu.

Reporterii BZI au luat legătura cu Florin Bocai, directorul Centrului Educațional Kiki, avocat, administratorul firmei de transport Intertranscom SRL (cu sediul în Iași) și vicepreședintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), care spune că și-a asumat decizia de a nu face o testare colectivă dintr-un motiv anume.

„În luna aprilie, o educatoare, pe fondul unei răceli, a făcut niște investigații, iar în urma unui examen radiologic a fost depistată cu TBC, era purtător de virus, iar ulterior s-a activat virusul, a devenit infecție activă. În urma declanșării anchetei epidemiologice, ca și protocol de către dispensarul pneumoftiziologic de lângă spital, ni s-au cerut, în cadrul anchetei, contacții direcți. Există un ordin al ministrului Sănătății, care definește contactul direct, în spații închise înseamnă patru ore la o distanță de convorbire, motiv pentru care la grupa pe care o avea doamna educatoare au fost testați toți copiii.

Testul la copii nu este radiologic, ca și la adulți, ci este o mică injecție cutanată. Din grupa respectivă, de 14 copii, șapte au ieșit negativi, șapte au ieșit pozitivi, adică purtător, asta se întâmpla în luna mai. La începutul lunii iunie, mai exact în data de 11 iunie 2024, am fost sunați de către doctorul specialist care conduce ancheta și ne-a spus faptul că unei fetițe i s-a activat boala. Doamna doctor ne-a recomandat să facem testarea la toți copiii din clădire și așa s-a luat decizia să testăm toți copiii, pentru a avea o claritate ca și etapă următoare”, declară Florin Bocai, directorul Centrului Educațional Kiki.

Încă nu se știe câți copii sunt pozitivi la TBC

Astăzi, 21 iunie 2024, vor apărea rezultatele testelor copiilor din corpul unității de învățământ unde s-a extins virusul. În cele zece săptămâni în care părinții nu au știut nimic, activitatea în cadrul grădiniței s-a desfășurat în mod normal.

„Dacă iese copilul negativ, se recomandă să facă un tratament trei luni, iar dacă este pozitiv, șase luni. Din momentul în care se începe tratamentul, copilul este necontagios și așa se explică de ce o parte din copii au venit în continuare la grădiniță, pentru că este sută la sută recomandat să fie primiți în colectivitate, nefiind contagioși. Când am aflat că la un copil s-a activat boala, am extins această recomandare ca copiii să fie toți testați, astfel, în data de 18 iunie 2024, aproximativ 30 de copii din corpul respectiv au fost testați, iar mâine (n.r. – 21 iunie 2024), vom afla rezultatele, iar vinerea viitoare – alte rezultate pentru că nu toți copiii au fost testați, unii fiind plecați din localitate. Fetița care are boala activă, din păcate, a fost retrasă de către părinți de la grădiniță, asta în cursul lunii mai, iar noi abia în iunie am aflat că i s-a activat boala.

Tot personalul din clădire a fost testat radiologic și a ieșit negativ, noi nu știm la ora actuală cine a fost pacientul zero, fetița respectivă sau adultul. În familia educatoarei au fost testați toți membrii și au ieșit negativ, deci este greu de stabilit cine a fost pacientul zero, dar nu mai contează. Noi am recomandat chiar și în celelalte clădiri să fie testați angajații, pentru siguranța tuturor. Atât educatoarea, cât și fetița sunt vindecate, dar nu au voie să intre în colectiv. În cadrul grădiniței, sunt înscriși aproximativ 60 de copii, dar ancheta este doar într-o clădire, unde sunt aproximativ 30 de copii. Și eu sunt părinte, am înțeles nemulțumirea părinților, dar informarea se face în raport cu ipoteza de lucru”, spune Florin Bocai, directorul Centrului Educațional Kiki.

La Centrul Educațional Kiki au fost confirmate, până acum, două cazuri de tuberculoză

Șapte copii de la Centrul Educațional Kiki au fost depistați cu hiperergie tuberculinică, iar unul dintre aceștia a avut tuberculoză a ganglionilor limfatici. Copilul urmează tratament de specialitate.

„O persoană de sex feminin, care se află în contact apropiat destul de îndelungat cu o grupă de copii, a fost diagnosticată cu tuberculoză pulmonară contagioasă. S-a declanșat ancheta epidemiologică și s-a anunțat grădinița în intervalul cel mai scurt. O aparte dintre copii au venit la control la Dispensarul TBC, la o altă parte dintre aceștia, părinții au decis să facă control în servicii de pediatrie infantilă din oraș. Ca urmare a investigației inițiale, un număr de șapte copii au fost depistați cu hiperergie tuberculinică, adică infectați cu microbul de tuberculoză, dar fără să aibă confirmarea bolii.

Au fost adresați către Secția de Pneumologie Pediatrică a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, iar dintre aceștia, un caz s-a confirmat cu tuberculoză a ganglionilor limfatici, formă pe care o fac copiii de cele mai multe ori. Copilul este în tratament, s-a instituit tratamentul. Ca urmare a apariției și confirmării acestui caz, am extins ancheta epidemiologică la întreaga grădiniță, personal adult și copii. Până în momentul de față, la copii nu mai avem suspiciune de tuberculoză pulmonară. Legea, în România, spune următorul lucru, cazurile de tuberculoză sunt supravegheate de către Rețeaua de Pneumologie a fiecărui județ, toate suspiciunile și toți contacții cu un caz de tuberculoză trebuie să se adreseze către Dispensarele TBC teritoriale, în cazul nostru, Dispensarul TBC Iași, pentru investigații care sunt date de către legile în vigoare, de către Ghidul Metodologic de Prevenire, Combatere și Control a Tuberculozei și Microbacteriozelor, ghid care a fost reîmprospătat în 2022.

În cadrul ghidului se menționează faptul că investigația este clasică, prin intradermoreacție la tuberculină, ulterior investigație imagistică, dacă este cazul, în funcție de ce rezultat se obține. În situația unui bolnav contagios, așa cum a fost cazul persoanei adulte îmbolnăvite inițial, descoperite inițial, toți copiii cu vârste până la 5 ani trebuie să primească, indiferent de rezultatele testărilor infecției latente tuberculoase, profilaxie recomandată de către ghid și la care copiii au și toleranță bună. Demersurile au fost făcute în intervalul de timp care este legal, Direcția de Sănătate Publică a fost informată de apariția cazului index despre această situație. Colaborarea cu grădinița era perfectibilă”, a declarat dr. Adriana Sorete Arbore, medic pneumolog, coordonatoarea Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei din zona de Nord-Est.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au transmis că au fost confirmate doar două cazuri de TBC la Grădinița Kiki, este vorba de o persoană adultă, angajată a unității de învățământ, și un copil.

„La momentul de față, sunt confirmate două cazuri de TBC (nu se consideră focar) la o grădiniță din comuna Rediu, la un adult și un copil. Medicii din Dispensarul TBC au declanșat ancheta epidemiologică la apariția primului caz, aceasta fiind în curs de desfășurare. Conform protocolului, sunt chemați pentru investigații medicale toți contacții cazurilor confirmate până la acest moment. Pe parcursul acestei anchete,  Direcția de Sănătate Publică Iași a avut o permanentă colaborare cu Dispensarul TBC”, au transmis reprezentanții DSP Iași în legătură cu grădinița groazei din Iași.

Dr. Radu Crişan Dabija: „Tuberculoza este o boală contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie, prin secrețiile rezultate din tusea persoanei bolnave”

Medicii din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftziologie, Direcția de Sănătate Publică și personalul din cadrul Dispensarului TBC au luat toate măsurile pentru a reduce focarul de infecție de la Grădinița Kiki.

„În legătură cu focarul de tuberculoză identificat de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași la o unitate de învățământ în regim privat din Iași, din datele oferite de coordonatorul județean al Programului Național de Prevenire, Supravegherea și Control al Tuberculozei, transmitem că ancheta epidemiologică este în plină desfășurare și împreună cu partenerii noștri de la Direcția de Sănătate Publica Iași, colegii din Dispensarul TBC depun toate eforturile pentru a identifica și reduce focarul de infecție. Tuberculoza este o boală contagioasă care se transmite pe cale respiratorie, prin secrețiile rezultate din tusea persoanei bolnave, care sunt aerosolizate în spații închise sau insuficient ventilate. Pentru prevenirea infecției este necesar ca orice persoană care are simptome respiratorii, ca tuse, secreții nazale, strănut, să poarte o mască de protecție atunci când este în prezența altor persoane, mai ales în prezența copiilor, să meargă la medicul pneumolog și să se investigheze imediat ce aceste simptome apar. Totodată, igiena mâinilor și a încăperilor, aerisirea frecventă și evitarea aglomerării încăperilor sunt măsuri importante în reducerea riscului de infecție. Este important să precizăm că tuberculoza este și, din păcate, rămâne una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică în România și în județul Iași, iar rolul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie reprezintă un pilon important în această luptă continuă cu tuberculoza. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, prin specificul său, având în componență Dispensarul TBC, rămâne singura unitate care are metodele și pregătirea pentru a lupta cu această patologie. Educația sanitară însă rămâne una dintre cele mai importante coordonate pentru a preveni, pe viitor, aceste situații: vaccinarea BCG, controlul simptomelor și consulturile preventive – acțiuni banale de medicină preventivă care nu primesc atenție suficientă pe cât ar avea nevoie societatea noastră”, a transmis Radu Crișan Dabija, managerul unitatății medicale.

Comentarii
  • Șeful de autogara George!

    Va scăpa cu basma curata pentru ca el este avocat și soția procurare la parchet . Deci?

    • Tot de la autogara

      Adaugă și ca faptul ca socru e fost procuror șef, iar o cumnata e tot procuroare

    • Au 5 copii si un altul pe drum, lor le ar conveni sa treaca prin asa ceva ?! Imi inchipui ce scandal ar fi facut cei doi proprietari!

  • Cum o cheamă pe îngrijitoare cumva Apostol??? Ca și bărbatul e cu tbc

  • DSP,managerul pneumo cât și supremul director de la Kiki susțin că au luat măsuri.Pana săptămâna asta,cazul a fost mușamalizat,iar până la ora asta nu s-a făcut încă nici o anchetă epidemiologica la nivelul grădiniței.Grupele mănâncă la comun,in aceeași sală de mese,cum sa nu se facă ancheta epidemiologica?dl Bocai afirma că săptămâna asta s-au testat 30 copii.Dl-ui habar nu are câți copii s-au testat.Va zic eu:din 15 copii(nu 30 cum afirma el) ,o parte sunt testați idr in ambulatoriul de pneumo,alta parte s-au testat la privat(nu au o evidenta),și alta parte nu s-au testat.Toti sunt liberi să frecventeze gradinita la orice ora.Contactul cu grupele extinse se face la spațiul de joaca.Masuri de igiena preventivă nu au fost întreprinse deloc.
    concluzii?

  • CENTRUL EDuCATIONAL nu e GRADINITA ….. nu iti trebuie anumite aprobari / autorizatii…..

  • Am si eu fetita la Kiki, nu sunt doar 60 de copii inscrisi, sunt sute. Si nu cred ca exista nici o grupa sub 20 de copii. Iar zona unde iau masa copii este la comun, la fel si spatiile de joaca, asa cum s-a precizat mai sus. Am aflat mai multe informatii din acest articol decat din informatiile primite de la gradinita. Este clar o musamalizare. Dl. director sponsorizat de atatia parinti trebuie dat in judecata pentru ca se joaca cu o nesimtire fara margini cu viata si sanatatea copiilor de 3 anisori.

  • Donu director cu idei

    Când a fost întrebat donu director de ce a venit îngrijitoarea bolnavă la muncă, a zis păi ce, eu nu muncesc dacă am o răceală sau dacă sunt gripat? Iau paracetamol și trece. Păi atunci să vina și copii bolnavi, faceți acolo spital în loc de grădiniță

  • Ferească Dumnezeu! dai o cârcă de bani ca să îți nenorocești pe viață copilul… Conducerea ar cam trebui să dea cu subsemnatul.

    Si eu care eram nemulțumit de Sf. Paraschiva, unde a fost mușamalizat focarul de scarlatină….

  • Ancheta epidemiologica nu s-a făcut nici până astăzi!și primul caz de TBC activ a fost pe la Paste.Solicitați dovada,sa va convingeți.Nu au nici o lista cu copiii care sunt negativi/pozitivi din totalul grupelor,pentru că nu țin o evidenta.

  • Educatorii de la grădinița Kiki erau astăzi dimineața la testarea IDR de la pneumo.Inca o dovada că au fost trimiși să se testeze abia acum,nu așa cum au fost făcute afirmațiile.

  • Sunt cazuri confirmate si la laboratoarele private

  • Gradinita aia e construita in coada lacului :))
    Oricand poate fi inundata
    Sa scheme ISU si Pompierii sa vada situatia
    O mlastina acolo

  • Imi vine sa ma cac!

  • La grădinița asta își duce odrasla primarul Rediului-Ciprian Grosu.Oare lui îi convine situația asta?

  • Colega de când un avocat activ poate fi director salarizat si administrator firma? Consiliul Baroului nu se sesizează?

    • A pus clar alta persoana ca administrator pe hârtie.
      Apoi firma funcționează ca asociație…cu autorizație de funcționare temporara.Si parca autorizația aia ii expiră pe la finalul anului :))

    • Cornel Hagianu

      De unde ati tras concluzia ca este director salarizat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`