Prima pagină » Razboi în Ucraina » Kievul aduce acuzaţii Moscovei. Ucrainenii spun că ruşii vor să-i ducă pe refugiați în Rusia şi Belarus

Kievul aduce acuzaţii Moscovei. Ucrainenii spun că ruşii vor să-i ducă pe refugiați în Rusia şi Belarus

07 mart. 2022, 14:50,
în Razboi în Ucraina

Kievul aduce acuzaţii Moscovei, după ce aceştia din urmă au propus ca plecarea cetăţenilor ucraineni din oraşele asediate de forţele ruse să se facă prin culoare umanitare cu condiţia ca aceştia să ajungă în Rusia sau Belarus.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat astăzi, 7 martie, ca propunerea ruşilor este „complet imorală”.

colaj refugiati Ucraina si presedintele rus Vladimir Putin

Armata rusă a anunţat luni că va deschide mai multe culoare umanitare şi va instaura încetări ale focului locale pentru evacuarea civililor din capitala ucraineană Kiev

Kievul aduce acuzaţii Moscovei

După formularea propunerii, Kievul aduce acuzaţii Moscovei, ucrainenii spunând că ruşii vor să îi ducă pe refugiaţi în Rusia şi Belarus. Purtatorul de cuvânt al preşedintelui Zelenski a precizat că cetăţenilor civili ucraineni trebuie să li se permită să-şi părăsească locuinţele prin teritoriul ucrainean, acuzând Rusia că a împiedicat în mod deliberat tentativele anterioare de evacuare.

„Este o propunere complet imorală. Suferinţa oamenilor este utilizată pentru a crea imaginea televizată dorită. Aceştia sunt cetăţeni ucraineni, ei trebuie să aibă dreptul să fie evacuaţi prin teritoriul Ucrainei”, a declarat acesta.

Irina Vereşciuk, ministrul reintegrării teritoriilor ocupate temporar ale Ucrainei, a adăugat faptul că autorităţile ruse manipulează în numele lui Emmanuel Macron deschiderea de coridoare umanitare.

„Luni, la 01:30, am primit o scrisoare din partea Federaţiei Ruse, în care ne propunea, ţinând cont de solicitarea personală a preşedintelui francez Emmanuel Macron, să fie declarat un regim de încetare a focului de la ora 10.00 şi deschiderea câtorva coridoare umanitare.Aceasta este o opţiune inacceptabilă pentru deschiderea de coridoare umanitare. Oamenii noştri nu vor merge în Belarus pentru a zbura apoi în Federaţia Rusă cu avionul”, a subliniat aceasta.

Armata rusă a anunţat luni că va deschide mai multe culoare umanitare şi va instaura încetări ale focului locale pentru evacuarea civililor din capitala ucraineană Kiev şi din oraşele Harkov, Mariupol şi Sumî.

primarul din Kiev, Vitali Klitschko

Vitali Klitschko, primarul capitalei ucrainene, a transmis că luptele din jurul Kievului intre trupele ruse şi armata ucraineană s-au intensificat în ultimele ore

Vitali Klitschko: Rusia ucide civili cu o violență ieșită din comun

Vitali Klitschko, primarul capitalei ucrainene, a transmis că luptele din jurul Kievului între trupele ruse şi armata ucraineană s-au intensificat în ultimele ore.

„Au loc lupte grele în afara Kievului, unde duşmanul încearcă să distrugă (localităţile) Hostomel, Bucea, Vorzel şi Irpin şi ucide civili cu o violenţă ieşită din comun”, a insistat Klitschko.

Klitschko a atras atenţia asupra faptului că Iuri Prilipko, primarul din Hostomel, o mică localitate situată la nord de Kiev, „a fost asasinat în timp ce distribuia pâine şi alimente între oamenii săi. Era tovarăşul meu, lucrăm împreună în Asociaţia Oraşelor din Ucraina. Odihnească-se în pace!”

Primarul Klitschko a explicat că municipiul Kiev face tot posibilul pentru a se asigura că serviciile „în oraş sunt de încredere. Distribuim ajutoare în rândul populaţiei mai vulnerabile şi facem provizii de alimente, produse de primă necesitate şi medicamente”.

Kievul a trimis ajutoare umanitare la Cernigov (nord) şi „face eforturi pentru a distribui (ajutoare) în (localităţile) Bucea şi Hostomel, dar şi în alte oraşe asediate sau blocate de trupele ruse”.

Klitschko, a îndemnat locuitorii Kiev-ului să rămână în continuare în case sau în adăposturi, în timp ce oraşul îşi sporeşte măsurile defensive.

Reamintim, Kievul aduce acuzaţii Moscovei, după ce aceştia rușii au propus ca plecarea cetăţenilor ucraineni din oraşele asediate de forţele ruse să se facă prin culoare umanitare, cu condiţia ca aceştia să ajungă în Rusia sau Belarus.

armata ucraineana ce evacueaza populatia din orase, copil

Klitschko a atras atenţia asupra faptului că Iuri Prilipko, primarul din Hostomel, o mică localitate situată la nord de Kiev, a fost asasinat în timp ce distribuia pâine şi alimente între oamenii săi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *