Prima pagină » Actualitate » Kiev, prima reacţie după ce Rusia şi-a retras o parte din trupe de la graniţa Ucrainei
Kiev, prima reacţie după ce Rusia şi-a retras o parte din trupe de la graniţa Ucrainei

Kiev, prima reacţie după ce Rusia şi-a retras o parte din trupe de la graniţa Ucrainei

15 feb. 2022, 13:27,
BZI.ro, în Actualitate

Marţi, 15 februarie 2022, Rusia a decis să retragă o parte dintre militarii aflaţi la districtele frontierei cu Ucraina. Aceştia au executat o serie de exerciţii, iar la finalizarea acestora au revenit la bază. Kiev a avut o primă reacţia în acest context.

Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei din Ucraina a făcut anunţul.

Prima reacţie a Kievului după ce Rusia şi-a retras trupele de la graniţa cu Ucraina

Având în vedere faptul că Ucraina şi Occidentul au avut succes în ceea ce priveşte împiedicarea „escaladării” din partea Rusiei, şeful diplomaţiei ucrainene a făcut anunţul mult aşteptat de popor. Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că militarii ruşi se întorc la baza deoarece şi-au încheiat activitatea, potrivit AFP.

”Împreună cu partenerii noştri, am reuşit să împiedicăm orice nouă escaladare din partea Rusiei”, a declarat Kuleba, informează Agerpres.

Conform declaraţiei oficialului, nu se poate discuta încă despre o reducere veritabilă a tensiunilor în această criză care afectează Europa de la sfârşitul anului 2020.

”Situaţia rămâne tensionată, dar sub control”, a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene, a doua zi după vizita la Kiev a cancelarului german Olaf Scholz, care efectuează marţi o vizită la Moscova.

”Rusia face mereu tot soiul de declaraţii, iată de ce noi avem o regulă: credem într-o dezescaladare atunci când vedem retragerea” de trupe, a mai adăugat acesta.

Statul rus şi-a retras mai multe trupe de militari de la frontiera cu Ucraina

Reamintim faptul că Rusia şi-a chemat la bază o serie de trupe care îşi desfăşurau activitatea în apropierea frontierei cu Ucraina. Această decizie vine după ce timp de mai multe săptămâni consecutive au fost tensiuni la cote maxime între Rusia şi Ucraina.

Până în aceste momente, Occidentul era extrem de îngrijorat de iminenţa unei invazii ruse în Ucraina, după ce Moscova a trimis masiv trupe şi echipament militar în apropierea frontierei sale cu această ţară.

În altă ordine de idei, statul rus a negat vehement că ar avea o asemenea intenţie, dar a cerut garanţii de securitate din partea Statelor Unite ale Americii şi a NATO, printre care promisiunea că Ucraina nu va adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Mai mult decât atât, Washingtonul a atras atenţia că forţele militare ruse ar putea invada Ucraina ”în orice moment”.

În anul 2014, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi ulterior a provocat un conflict separatist în regiunea Donbas din estul Ucrainei, ceea ce a dus la o serie de sancţiuni din partea Uniunii Europene şi a SUA împotriva unor oficialităţi şi companii ruse.

În contextul actual al tensiunilor din cele două țări, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie au transmis faptul că nu este târziu să se evite un conflict chiar dacă situația încă rămâne îngrijorătoare, iar Rusia încă are acțiuni militare la frontiera Ucrainei.

„Știm că rușii sunt foarte pregătiți, au trupele care înconjoară Ucraina și ar putea face asta în foarte scurt timp. Dar nu este sigur și mai este timp pentru diplomație. Mai este timp ca Rusia să se retragă din prag”, au transmis liderii SUA și Marii Britanii.

Ucraina speră ca în perioadă următoare Rusia să mai retragă din trupele militare prezente la granița acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *