Prima pagină » Culinar » Ketchup de casă pentru iarnă. Rețetă în stil american, cu un gust incomparabil cu cel din magazine

Ketchup de casă pentru iarnă. Rețetă în stil american, cu un gust incomparabil cu cel din magazine

28 nov. 2023, 14:09,
BZI.ro, în Culinar

Această rețetă de ketchup de casă pentru iarnă reprezintă un amestec delicios de roșii dulci și arome, fără a utiliza conservanți. Rețeta prezentată mai jos este, probabil, cea mai apropiată variantă de cea folosită în Statele Unite pentru acest sos dens, ușor dulceag și aromat. Ingrediente precum merele care conferă dulceață, ceapa, țelina, usturoiul, verdețurile uscate, scorțișoara, nucșoara, cuișoarele, oțetul și zahărul conferă ketchupului de casă un gust distinct.

Rețetă ketchup de casă pentru iarnă

Nu orice sos de roșii poate fi numit ketchup. Este important să facem distincția între ketchup și alte sosuri de roșii pentru a evita confuziile. În cazul ketchupului, americanii utilizează în mod tradițional zahăr, oțet și condimente specifice, adesea întâlnite în dulciuri. Rezultatul final cu siguranță va fi pe placul vostru.

Rețeta de față, deși calcă pe pașii celei autentice americane, se potrivește excelent alături de cârnați, fripturi, omlete sau sandvișuri. Combinând gustul dulce cu cel sărat, veți experimenta o plăcere culinară aparte. Totodată, această rețetă nu necesită să depuneți prea mult efort. Nu trebuie să coaceți ardeii, iar roșiile nu necesită fierbere prealabilă. Fierberea acestora împreună cu merele, ceapa, ardeii și țelina (rădăcină) reprezintă cea mai bună soluție pentru ca legumele să își împrumute aromele, asigurând baza gustului. Acestea sunt puse la fiert împreună și apoi pasate și strecurate. După cum observați, nu trebuie să depuneți un efort extraordinat pentru a obține o rețetă delicioasă, de care cu siguranță vă veți îndrăgosti.

Pentru un ketchup de casă cu o consistență asemănătoare celui din comerț, însă mult mai gustos, aveți nevoie de 4 kg roșii, 1 kg ardei kapia (ardei gras roșu), 2 mere (200 g), 400 g ceapă, 200 g țelină, 2 căței de usturoi mari, zdrobiți, 1 lingură sare, 1/2 linguriță piper proaspăt măcinat, 1 linguriță cimbru, 1/4 linguriță oregano, 1 baton scorțișoară, 4 cuișoare, 1 vârf cuțit nucșoară, 200 g zahăr, 50 ml oțet simplu sau balsamic, și opțional 2 aspirine pisate.

Modul de preparare nu este deloc complicat

Alegeți roșii coapte, sănătoase și gustoase. Din cantitatea specificată, obțineți puțin peste 2 litri de ketchup. Într-o oală, puneți la fiert roșiile curățate de cotoare (și opțional, decojite), împreună cu țelina, ceapa tăiată în sferturi, merele decojite și tăiate felii, ardeii tăiați felii (după ce au fost curățați de cotoare și semințe) și usturoiul zdrobit. Lăsați să fiarbă până când țelina și ardeii devin moi (aproximativ 30 de minute). Luați de pe foc, lăsati să se răcească puțin, apoi pasați totul cu un blender. Treceți compoziția printr-o sită pentru a obține o pastă cât mai fină. Puneți din nou la foc sosul, adăugând zahărul, oțetul, și fierbeți timp de aproximativ 20 de minute. După acest interval, adăugati condimentele (sare, piper, cimbru, oregano, scorțișoară). După 10 minute, degustați și adăugati mirodenii în funcție de preferințe.

Fierbeți ketchup-ul până când capătă o consistență mai groasă. În funcție de soiul de roșii, fierberea poate dura între 2-3 ore. Amestecați la început din când în când, apoi continuu, pentru a preveni lipirea de fundul oalei. Cu câteva minute înainte de a scoate de pe foc, se poate adăuga aspirină pisată.

După ce ați luat de pe foc, turnați sosul în borcane sterilizate și încălzite. Adăugați un pic de ulei de măsline (pentru a preveni formarea mucegaiului) și sigilați. Pentru a asigura o durată lungă de păstrare a rețetei de ketchup de casă pentru iarnă, puteți fierbe borcanele/sticlele într-o oală acoperită cu un prosop (asigurându-vă că între borcane/sticle există hârtie sau alt material textil) timp de 30 de minute. Lăsați-le peste noapte acoperite cu o pătură, apoi le puteți depozita în cămară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *