Kelemen Hunor a declarat, în contextul semnării de către președintele Iohannis a decretului de revocare a miniştrilor USR-PLUS, că există mai multe soluţii pentru a rezolva criza fără precedent care a acaparat politica românească. Liderul UDMR a precizat că una dintre posibilităţi este chiar ajungerea la alegeri anticipate.
Ideea de alegeri anticipate a fost avansată prima oară de PSD care a declarat că picarea Guvernului Cîțu este prima mișcare până la alegerile anticipate.
Kelemen Hunor, liderul UDMR, declară că alegerile anticipate poate fi o soluţie pentru ieșirea din criză
Într-o intervenţie, liderul UDMR a oferit câteva posibilităţi de a ieşi din criză politică cu care se confruntă România. Una dintre variantele avansate de Kelemen Hunor este cea a alegerilor anticipate:
”Un guvern minoritar PNL-UDMR este posibil, dar acest guvern va avea puteri limitate și se va interveni din extern, din Parlament, inclusiv din partea USR-PLUS. A doua variantă și aceasta ar fi cea mai bună, să refacem această coaliție de guvernare.
Sau a treia variantă: alegeri anticipate. La alegeri anticipate nu am ajuns în ultimii 30 de ani, dar asta nu înseamnă că nu se poate ajunge, atâta timp cât constituțional este posibil.
Acestea sunt cele trei variante, altele nu există. Eu încerc să fiu cât se poate de realist și acestea sunt variantele. După congresele celor două partide sper să ne așezăm la masă, să discutăm cu calm.”, a spus Kelemen Hunor, la Digi24.
Klaus Iohannis a semnat decretele de revocare a miniştrilor USR-PLUS
În urmă cu doar câteva zeci de minute, președintele Klasu Iohannis a semnat decretele de revocare a miniştrilor USR-PLUS. Decizia vine după ce liderul USR-PLUS, Dan Barna a declarat în urmă cu câteva zile faptul că miniștrii îşi vor da demisia din Executivul condus de Florin Cîțu:
Am rămas pe poziții având încredere în democrație. Am decis că nu mai putem merge mai departe cu un premier care nu furnizează un minim repsect.
Florin Cîțu a dinamitat această coaliție. Miniștri USR PLUS se retrag din cabinetul Florin Cîțu.
Planul A era moțiunea. Planul B este demisia noastră. Sunt două variante: fie PNL acceptă că USR PLUS este un partener serios și atunci putem în câteva zile să punem un nou premier. declară fostul vicepremier Dan Barna.
Marcel Ciolacu, președintele PSD a declarat în repetate rânduri că este de acord cu alegerile anticipate
Incă dinainte de a izbucni conflictul politic, liderul PSD declara faptul că este de acord cu organizarea de alegeri anticipate. De altfel, Marcel Ciolacu susţinea că nu va vota un Guvern minoritar PNL:
PSD este cel mai mare partid din România. Mai mult, a și câștigat alegerile. Mă vedeți pe mine, îl vedeți pe Paul Stănescu, pe Fredi (Alfred Simonis – n.r.), pe Sorin (Grindeanu – n.r.) că vom susține vreodată să rămână Raluca Ţurcan, să rămână dl. Cîțu într-un guvern minoritar? Eu vă spun că nu.
Când avem o Românie normală, așa a promis dl. Iohannis, și încalci spiritul Constituției și iei dreptul celor care au câștigat alegerile să facă propunerea de premier trebuie să-ți asumi și consecințele. Nu cred că este o catastrofă, pentru prima oară în România după 30 de ani, să avem și alegeri anticipate (…) declara președintele PSD, Marcel Ciolacu