Președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Kelemen Hunor s-a întâlnit, vineri, 18 noiembrie, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, în cadrul Conferinței Permanente Maghiare, iar liderul UDMR i-a cerut lui Orban sprijin pentru aderarea României la Spațiul Schengen.
Kelemen Hunor a postat pe pagina sa de Facebook, o fotografie în care apare alături de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Conferința Permanentă Maghiară (MÁÉRT).
„A fost un bun prilej de a face un schimb de opinii cu Viktor Orbán pe teme care privesc comunitatea maghiară din România. De exemplu, am convenit asupra unei creșteri semnificative a fondurilor pentru educație”, spune Kelemen.
Kelemen Hunor i-a cerut lui Viktor Orban să susțină aderarea la Schengen
Liderul UDMR i-a ceut lui Orban să sprijine aderarea României la Spațiul Schengen.
„I-am cerut prim-ministrului Ungariei să sprijine România în procesul de aderare la Schengen, care este foarte important pentru comunitatea noastră și pentru relațiile economice bilaterale, precum și aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)”, mai spune Kelemen Hunor.
Acesta spune că putem conta pe sprijinul Guvernului Ungariei în această privință.
„Relațiile bilaterale româno-ungare s-au îmbunătățit semnificativ în ultima perioadă, iar atât Viktor Orbán cât și eu sperăm că le vom putea consolida și mai mult în viitor”, a mai spus președintele UDMR.
Olanda cere separarea Bulgariei de România, la votul pentru aderarea la spațiul Schengen
Europarlamentarul Rareş Bogdan a precizat că România şi Bulgaria ar putea fi acceptate în spaţiul Schengen, însă ar putea fi introdus un mecanism asemănător MCV.
„Mulți dintre cei cu care am stat de vorbă (…) spun așa: nu avem nimic cu România, avem o problemă cu granița de sud a Bulgariei, granița cu Turcia, considerăm că nu este suficient de bine consolidată și avem o problemă cu crima organizată”, a declarat europarlamentarul Rareş Bogdan.
Probabil, Olanda ar putea solicita separarea Bulgariei de România la votul decisiv. Din cauza problemelor politice interne din Olanda, Bulgaria se teme că ar putea fi sacrificată, ceea ce ar fi o înfrângere pentru Sofia, în condiţiile în care s-ar contura un sprijin tot mai clar pentru România.