Prima pagină » National » Kelemen Hunor, despre taxele impuse de Donald Trump: „Ultima dată când au fost astfel de taxe vamale, în anii 30, imediat a venit marea recesiune”
Kelemen Hunor, despre taxele impuse de Donald Trump: „Ultima dată când au fost astfel de taxe vamale, în anii 30, imediat a venit marea recesiune”

Kelemen Hunor, despre taxele impuse de Donald Trump: „Ultima dată când au fost astfel de taxe vamale, în anii 30, imediat a venit marea recesiune”

03 apr. 2025, 23:01,
Redacția BZI în National

Uniunea Europeană şi România trebuie să trateze situaţia creată de impunerea tarifelor de către SUA cu calm, să discute şi să negocieze, consideră preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Întrebat la Europa FM cum ar trebui să gestioneze România din punct de vedere politic şi diplomatic „acest război comercial pe care l-a declanşat Donald Trump”, liderul UDMR a arătat că situaţia trebuie tratată în primul rând cu calm, potrivit Agerpres.

„În primul rând calm, dacă se poate rămâne calm într-o astfel de situaţie, dar fără isterie în orice caz. Şi Europa la fel. Ar trebui aşteptat un pic, ar trebui discutat, ar trebuie negociat, fiindcă orice reacţie dură punând taxe vamale în plus împotriva Statelor Unite va agrava situaţia, nu va rezolva. Uniunea Europeană trebuia să discute cu echipa lui Trump după alegeri, până în 20 ianuarie, mult mai mult, dar ei nu erau conştienţi sau credeau că, ceea ce a zis Trump în campanie, după alegeri nu se va mai ţine de promisiuni. (…)

Şi Trump face exact ce a spus. Din punctul lor de vedere, sunt anumite raţiuni când vorbesc de taxe vamale, dacă ne uităm la deficitul comercial, dar nu în acest stil şi nu în acest ritm împotriva Uniunii Europene şi împotrivă tuturor partenerilor, fiindcă asta în primul rând în America va avea efecte”, a explicat Kelemen Hunor.

„Orice război comercial cu taxe vamale pe toţi ne va pune în dificultate”

În opinia sa, trebuie analizate mai multe aspecte, printre acestea fiind motivul existenţei deficitului comercial.

„De ce există acest deficit comercial? Cum putem echilibra, fiindcă orice război comercial cu taxe vamale pe toţi ne va pune în dificultate. Asta înseamnă inflaţie, asta înseamnă mai puţin consum, asta însemna mai puţine venituri, mai puţine locuri de muncă şi la un moment dat lipsă de bunuri pe anumite pieţe. Plus, Uniunea Europeană va fi împinsă, involuntar sau voluntar, nu îmi dau seama, spre China. (…)

Acum, dacă rămâne aşa, şi de aceea spun că trebuie să rămânem calmi, trebuie sa aşteptăm un pic şi sa discutăm, Uniunea Europeană, inclusiv România, cu administraţia americană, atunci pe noi ne împinge înapoi spre China. Ceea ce nu ştiu dacă e foarte bine”, consideră preşedintele UDMR.

Potrivit acestuia, „ultima dată când au fost astfel de taxe vamale, astfel de război comercial, în anii 30, imediat a venit recesiunea, marea recesiune, după care lucrurile s-au complicat în Europa şi nu numai, ci şi în Asia”.

„Cred că ar trebui să aşteptăm, să nu reacţionăm, dar să pregătim un pachet pentru industria noastră. Industria noastră unde este afectată? În zona de oţel, cât mai avem, că şi acolo avem o problemă, plus noi suntem dependenţi de Germania, de industria de auto din Germania, din Franţa, ce mai producem noi pentru maşinile lor, care în acest moment, bineînţeles, vor avea probleme.Şi la noi se pune problema cum vom păstra locurile de muncă. De aceea e foarte important ce se va întâmpla pe 4 mai şi pe 18 mai, fiindcă noul preşedinte trebuie să schimbe radical abordarea politicii externe. Economia, comerţul şi relaţiile comerciale şi atragerea investitorilor trebuie să fie în centrul politicii de externe”, a subliniat liderul UDMR.

„Trebuie să ne mişcăm cu Uniunea Europeană acolo unde ne avantajează”

El a criticat în context faptul că fostul preşedinte Klaus Iohannis nu a luat niciodată în delegaţii oameni de afaceri, miniştri, „decât pentru decor”.

„Interesul Românei este să aibă relaţii comerciale şi parteneri comerciali în toate zonele, inclusiv în America, unde noi putem să facem ceva, fiindcă noi nu suntem foarte, foarte strânşi legaţi direct de America în ceea ce priveşte comerţul. Pe de-o parte. Pe de altă parte, bineînţeles, fiind din Uniunea Europeană, trebuie să ne mişcăm cu Uniunea Europeană acolo unde ne avantajează. Plus, fără Statele Unite nu se poate asigura flancul estic, dacă mergem mai departe pe zona securităţii geopolitice şi de aceea eu cred că relaţiile bilaterale, parteneriatul nostru trebuie în continuare speculat şi întărit. Cum face şi Polonia, cum fac şi ţările baltice”, a transmis liderul UDMR.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat „tarife reciproce” la nivel mondial cu scopul de a face „să renască” industria americană şi a pune capăt „jefuirii” Statelor Unite.

Vor fi impuse tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveţia, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Playtech.ro
Imaginea momentului cu soţia lui Dragoș Pavăl! Cum arată cea care îi este alături de ani de zile patronului Dedeman
observatornews.ro
Femeia care s-a aruncat de la etajul 7 era judecătoare la Tribunalul Timiş. Mama ei era la magazin
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Evz.ro
Trupele lui Putin, atac masiv în Ucraina. Patru morți și zeci de răniți
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Răzbunarea lui Bebeto pe Laurențiu Reghecampf. Ce a făcut unicul fiu al fostului cuplu faimos format din impresara Anamaria Prodan și ex-antrenorul FCSB
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă nu lași Salvarea să treacă în trafic. Mulți șoferi fac această greșeală, ce spune Codul Rutier
Dailybusiness.ro
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
RomaniaTV
Nepoata lui Nicolae Ceaușescu este de o frumusețe răpitoare! Cu ce se ocupă Alexandra, tânăra are planuri mari pentru viitor
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Apare moneda de 1 leu în România. BNR anunţă că este disponibilă pe piaţă din 7 iulie 2025
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`