Vicepremierul Kelemen Hunor este de părere că în România urmează o criză economică mare. Vicepremierul a transmis un mesaj prin care explică faptul că Guvernul ia măsuri de protecție a populației în acest context. Guvernul nu a luat târziu astfel de măsuri care trebuiesc gândite foarte bine pentru a putea să se încadreze în deficitul bugetar.
Vă aducem aminte faptul că Guvernul va acorda vouchere în valoare de 50 de euro pentru românii care fac parte din categorii sociale vulnerabile. Nu este singurul ajutor de care vor beneficia conaționalii noștri. Prețurile la gaze naturale și la energia electrică vor fi plafonate până la un anumit nivel de consum.
Kelemen Hunor vorbește despre o criză economică în România
Vicepremierul Kelem Hunor dă motive de îngrijorare românilor. Liderul UDMR a afirmat într-o intervenţie la un post de televiziune faptul că în România va fi o criză economică. Politicianul a avertizat acest lucru și a explicat că nu Guvernul a generat criza care va veni. În schimb, Executivul a luat unele măsuri de protecție a categoriilor de români vulnerabile, măsuri care nu sunt neapărat întârziate:
„Trecem printr-o perioadă grea. Trebuie să spunem franc: urmează o criză economică. Nu noi am generat această criză economică. Măsurile nu sunt întârziate, pur şi simplu, sunt nişte măsuri care trebuie bine gândite, ca să nu revii peste 2-3 săptămâni şi să mai nuanţezi o ordonanţă de urgenţă. Sigur, deficitul e un lucru important, dar, când e criză economică, atunci toată lumea se gândeşte cam unde poate să meargă cu deficitul. Noi încercăm să ne încadrăm în deficitul stabilit în Legea bugetului, dar, în acelaşi timp, suntem conştienţi că urmează o perioadă grea şi degeaba am spune: staţi liniştiţi”, a spus Kelemen Hunor.
În acest context este bine de menţionat faptul că Guvernul va adopta și alte măsuri sociale cum ar fi implementarea unor vouchere pentru copii, dar și creșterea valorii tichetelor de masă.
Criză alimentară și criză economică în România?
Specialiștii au afirmat faptul că din cauza războiului din Ucraina, în Europa va veni o criză economică şi una alimentară. Totuşi, la nivel de țară, criza alimentară este departe de a se întâmpla. România are resursele necesare pentru a evita o astfel de criză. Totuşi, pentru că Europa este puternic dependentă de importurile de cereale din Rusia și Ucraina, lideri mondiali în domeniu, prețurile mari din vest ar putea ajunge și în țară. De altfel s-a vorbit despre scumpirea alimentelor în perioada următoare. Scumpirile se vor face simţite până în toamnă, dar şi în 2023:
”BNR estimează o inflație de 11,23% în iunie. Scumpirile se vor mai tempera spre toamnă, dar vor continua până în 2023. Abia în decembrie 2023 am putea avea o inflație de 3%. Ca să știți ce urmează”, spune analistul economic Adrian Negrescu.
Pe de altă parte, este bine de precizat faptul că Rusia a interzis exportul de cereale, iar din Ucraina, cerealele ajung extrem de greu în condițiile în care porturile din țară sunt sub bombardamentele rusești. Așadar, faptul că Kelemen Hunor anunță o criză economică în România trebuie văzut din prisma războiului din Ucraina dar și a ”decontărilor” post-pandemie.