Prima pagină » International » Keir Starmer a primit mandatul de premier al Marii Britanii de la Regele Charles al III-lea
Keir Starmer a primit mandatul de premier al Marii Britanii de la Regele Charles al III-lea

Keir Starmer a primit mandatul de premier al Marii Britanii de la Regele Charles al III-lea

05 iul. 2024, 14:51,
BZI.ro, în International

Liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, a fost însărcinat de Regele Charles al III-lea cu formarea noului guvern britanic în urma victoriei cu o largă majoritate a partidului său în alegerile parlamentare.

Rezultatul obținut de Laburiști sub conducerea lui Starmer este de-a dreptul uimitor. În 2019 când partidul era condus de stângistul Jeremy Corbyn, Partidul Laburist a obținut 202 mandate de deputat, cel mai slab rezultat din 1935. Starmer a fost ales lider în locul lui Corbyn în aprilie 2020 și în patru ani a transformat complet partidul, câștigând 412 mandate din 650 în scrutinul din 4 iulie.

Keir Starmer a primit mandatul de premier al Marii Britanii de la Regele Charles al III-lea

Starmer s-a lansat într-o operațiune de epurare a stângiștilor din partid, care a culminat cu excluderea lui Corbyn. Acesta s-a răzbunat, candidând independent și fiind ales î,potriva candidatului învestit de Partidul Laburist în circumscripția de nordul Londrei pe care o reprezintă de 41 de ani. În orice caz, Starmer a reorientat partidul către centru și a marginalizat complet, deocamdată, elementele stângiste.

Acum însă vremea reconstruirii partidului a trecut și Starmer va trebui să aplice în practică promisiunile făcute în opoziție. Un milion și jumătate de noi locuințe construite, 13.000 de polițiști în plus, mii de noi profesori în școli, reducerea masivă a listelor de așteptare pentru tratamente în Serviciul Național de Sănătate (NHS), investiții în infrastructură sunt doar câteva din promisiunile făcute de Laburiști, care au promis în același timp să nu majoreze impozitele și taxele, în condițiile în care datoria publică a ajuns la 100% din Produsul Intern Brut. De asemenea, el promite reducerea imigrației ilegale pe Canalul Mânecii prin combaterea bandelor de traficanți de persoane.

Pe plan extern, Keir Starmer promite să amelioreze relația cu Uniunea Europeană, este un ferm sprijinitor al NATO și a promis să continue sprijinul față de Ucraina, arătat de predecesorii săi, Borish Johnson și Rishi Sunak.

Profil Keir Starmer pe scurt:

Născut pe 2 septembrie 1962 la Londra, într-o familie din clasa muncitoare, tatăl fiind sculer în fabrică, mama asistentă medicală

A absolvit studii de drept la Universitatea Leeds și s-a specializat în drept civil la Universitatea Oxford

A lucrat ca avocat în domeniul penal cu specializare în drepturile omului

Între 2008 și 2013 a fost șef al serviciului național de procuratură

A fost ales deputat Laburist în 2015 în circumscripția Holbon și St. Pancras din Londra, ocupând mai multe funcții în cabinetul din umbră

Este căsătorit cu Victoria, o avocată, fiica unui evreu religios și a unei mame convertite la iudaism. Cuplul are un fiu și o fiică

Starmer este suporter al echipei de fotbal Arsenal încă din copilărie

În tinerețe, a luat lecții de vioară cu Norman Cook (mai târziu membru al grupului pop The Housemartins și acum mai cunoscut sub numele de Fatboy Slim)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *