Prima pagină » Actualitate » Katalin Novak, președintele Ungariei a venit într-o vizită oficială în România. Este pentru prima oară în ultimii 18 ani – LIVE VIDEO
Katalin Novak, președintele Ungariei a venit într-o vizită oficială în România. Este pentru prima oară în ultimii 18 ani - LIVE VIDEO

Katalin Novak, președintele Ungariei a venit într-o vizită oficială în România. Este pentru prima oară în ultimii 18 ani – LIVE VIDEO

07 sept. 2022, 10:33, 2 ,
în Actualitate

Katalin Novak, președintele Ungariei a venit într-o vizită oficială în România fiind prima oară, în ultimii 18 ani când un premier din țara vecină vine în mod oficial. Președintele Ungariei se întâlnește cu președintele României, Klaus Iohannis, la Cotroceni.

La capitolul vizite este obișnuit să îl vedem pe premierul Viktor Orban destul de des în România. Totuși, premierul Ungariei nu vine în mod oficial în vizită, iar autoritățile române nu îi asigură paza așa cum arată protocolul.

 

Katalin Novak, președintele Ungariei a venit într-o vizită oficială în România

Katalin Novak, președintele Ungariei a venit într-o vizită oficială în România și se intâlnește cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Cei doi oficiali vor discuta despre cele mai noi probleme și despre o adâncire a cooperării dintre cele două țări. Administrația Prezidențială a arătat faptul că discuțiile aprofundate vor căuta diversificarea și aprofundarea dialogului bilateral pe care l-au inceput pe 10 iunie in contextul in care la București a avut loc Summitul Formatului B9 din București. Vizita are loc in contextul in care pe 29 noiembrie se implinesc 20 de ani de la adoptarea Declarației de Parteneriat Strategic între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungariei pentru secolul XXI

„Va fi reiterat interesul părţii române pentru o cooperare pragmatică şi orientată spre rezultate concrete, structurată pe baza principiilor şi valorilor incluse în documentele fundamentale ale cooperării bilaterale”, indică sursa citată.

Cei doi șefi de stat vor discuta si despre situația actuală din plan european, global și regional iscată de agresiunea Rusiei în Ucraina. Aceștia vor lua măsuri de implicare pe diverse planuri cum ar fi securitar, umanitar sau economic. Vor fi abordate și subiecte ce tin de statele partenere cum ar fi Republica Moldova.

Viktor Orban a fost criticat pentru discursul din România

Vizita vine și la câteva săptămâni după ce Viktor Orban a fost criticat dur în România din cauza discursului pe care l-a avut la Tușnad unde a participat la un eveniment organizat de comunitatea maghiară. Premierul Ungariei a fost acuzat că a adoptat un discurs în care s-au regăsit elemente naziste. Au fost numeroase personalități naționale cum ar fi, Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, care au reacționat la cele spuse de premier. Altfel spus, și occidentul a reacționat dur cerând explicații de la premierul Ungariei:

Întrebarea este cine are de profitat de pe urma războiului. Răspunsul este că acela care are resurse energetice proprii. Au de câştigat ruşii. Am calculat greşit în momentulîn care am crezut că, dacă nu vom achiziţiona energie din Rusia, atunci ruşii vor avea încasări mai mici. Calculele au fost greşite, deoarece încasările depind nu numai de cantitatea vândută, ci şi de preţul mărfii.

Acum situaţia este că ruşii vând mai puţină energie, dar au încasări mai mari. Importulrile Uniunii Europene au scăzut cu 23%, dar încasările Gazprom au crescut de două ori în ultima perioadă. Au avut de câştigat chinezii. China era dependentă de ţările arabe, de unde achiziţiona din acea zonă toţi agenţii energetici. Acum, de când noi nu mai luăm de la ruşi, respectiva cantitate s-a îndreptat către China, care nu mai este dependentă din punct de vedere energetic. (…) se arăta în discursul lui Viktor Orban din România.

Așadar, vom vedea dacă Katalin Novak, președintele Ungariei, va aborda această problemă în această vizită oficială în România. Asta în condițiile în care structura constituțională a Ungariei nu îi alocă mari puteri președintele care este mai degrabă de decor.

Comentarii
  • Dacă madam Novak nu știe cum au călărit rușii…sovietici Budapesta în 1956 și Praga în 1968, de ce nu pune mâna pe istoria recentă? Sau pe cea un pic mai veche, pe când românii…valahi, atârnau opinca pe turla clădirii Parlamentului Budapestan.

  • hungurii au fost si vor fi mereu niste curve,sa nu uitam de Ip si Trasnea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *