Prima pagină » Actualitate » Kaspersky avertizează despre frauda privind certificatele false de vaccinare. Hackerii pot genera cod QR valid
Kaspersky avertizează despre frauda privind certificatele false de vaccinare. Hackerii pot genera cod QR valid

Kaspersky avertizează despre frauda privind certificatele false de vaccinare. Hackerii pot genera cod QR valid

01 nov. 2021, 15:45,
Roxana Butuc în Actualitate

Compania de software Kaspersky, care produce programe de securitate avertizează despre felul în care, infractorii pot oferi certificate false de vaccinare care să conțină cod QR valid, cu care deținătorii pot avea acces oriunde.

Experții Kaspersky afirmă că în cazul în care hackerii au reușit să intre în posesia unei chei criptografice, toate certificatele legitime vor fi anulate.

Kaspersky emite ipoteze privind certificatele false de vaccinare care pot trece drept valide

Conform unei anchete mai amănunțite realizate de către compania Kaspersky, în ceea ce privește felul în care apar certificatele false de vaccinare pe piață, experții vin cu două ipoteze: fie infractorii au o cheie criptografică, fie au persoane de legătură din interiorul sistemului de sănătate.

În cazul în care se confirmă prima variantă, specialiștii consideră că cel mai probabil se va recurge la anularea tuturor certificatelor legitime. În urma cercetărilor efectuate de aceștia, s-a constatat faptul că hackerii vând certificate verzi pe forumuri specifice, pe care aceștia le dețin prin intermediul aplicației Telegram.

Ca metodă de convingere a clienților pentru cât sunt de bune aceste certificate, infractorii au emis un permis verde pe numele lui Adolf Hitler. Mai mult decât atât, acest certificat conține și un cod QR, care în urma verificării, acesta trece ca fiind valid. Aparent, comercianții de certificate false de vaccinare s-ar afla în Polonia sau Franța.

Infractorii ar putea avea oameni de legătură din sănătate

O altă ipoteză este cea că hackeri ar putea să nu aibă o astfel de cheie ci doar complici din sistemele de sănătate din Polonia sau Franța. În acest caz nu ar mai trebui să se recurgă la varianta anulării documentelor valabile ci doar găsirea persoanelor din interior care se află în legătură cu infractorii.

„Am văzut informațiile potrivit cărora unele dintre cheile folosite pentru generarea certificatelor europene au fost probabil furate. Ulterior, am descoperit mesaje online care ofereau posibilitatea de a genera certificate valide de vaccinare COVID-19, care sunt utilizate pe scară largă pentru a accesa zboruri, restaurante și muzee din întreaga Europă. Ca dovadă, unul dintre infractori a folosit cheile furate pentru a genera un cod QR valid, sub numele Adolf Hitler”, a declarat Dan Demeter, expert în securitate în echipa GReAT Kaspersky.

Mai multe dosare penale deschise pe numele românilor care vând certificate false de vaccinare

În România, situația certificatelor false de vaccinare a luat amploare fiind deschise mai multe dosare penale. În data de 28 octombrie 2021, în urma unei percheziții la centrul de vaccinare Negoiță din București, autoritățile au declarat faptul că au fost emise 168 de mandate de aducere.  Cu toate astea, nu se cunosc câte certificate false au fost eliberate în țară, însă autoritățile continuă cercetările.

„Astăzi (n.r 28.10.2021), polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în aplicare 5 de mandate de percheziție domiciliară, pe raza Municipiului București , într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals informatic.

Totodată , sunt puse în executare și 168 de mandate de aducere emise pe numele unor suspecți ,precum și alte 10 pe numele unor martori, ce urmează a fi audiați.

În fapt, în luna august 2021, polițiști din cadrul Poliţiei Sectorului 2 – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au demarat cercetări cu privire la activitatea mai multor funcționari publici, detașați la un centru de vaccinare, din sectorul 2, care ar fi modificat, fără drept, date informatice implementate în evidența persoanelor vaccinate, rezultând astfel date ce nu ar corespunde adevărului , respectiv ar fi fost înlocuite datele persoanelor vaccinate împotriva Covid 19, cu ale unor persoane care nu au fost vaccinate în realitate, având ca scop obținerea frauduloasă a documentelor care să ateste vaccinarea.

În urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2”, au declarat reprezentanții Poliției Capitalei.

Despre acest subiect, Lucian Bode a declarat faptul că toate persoanele prinse că au avut legătură cu eliberarea certificatelor false sau ca au primit, li se vor deschide dosar penal și vor face pușcărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
31 august 2024
31 august 2024