Prima pagină » Actualitate » Kamala Harris, în România. Vicepreședintele a aterizat cu o aeronavă Air Force 2. Numărul 2 al SUA s-a întâlnit cu Klaus Iohannis – UPDATE, LIVE VIDEO, FOTO

Kamala Harris, în România. Vicepreședintele a aterizat cu o aeronavă Air Force 2. Numărul 2 al SUA s-a întâlnit cu Klaus Iohannis – UPDATE, LIVE VIDEO, FOTO

11 mart. 2022, 07:01,
în Actualitate

Astăzi, 11 martie 2022, ajunge Kamala Harris în România. Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii va veni vineri în Bucureşti, aflându-se în prima sa vizită oficială în România de la preluarea mandatului său.

Reamintim faptul că joi, oficialul american a fost în Polonia, iar vineri va fi întâmpinată la Palatul Cotroceni de preşedintele României, Klaus Werner Iohannis. La această întrevedere istorică va participa şi prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă, potrivit anunțului Guvernului.

UPDATE 14.02: Kamala Harris a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost întâmpinată de Klaus Iohannis.

UPDATE 13.31: Vicepreședintele SUA a fost întâmpinat de ministrul de Exerne, Bogdan Aurescu. I s-a oferit un buchet de flori și acum va fi condus la Palatul Cotroceni pentru a se întâlni cu președintele Klaus Iohannis.

UPDATE 13.13: Kamala Harris este așteptată la Palatul Cotroceni cu covor roșu.

UPDATE: Kamala Harris a aterizat în România cu o aeronavă Air Force 2.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, în România. Când va avea loc ceremonia oficială

Numărul doi al Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, va ajunge în capitala României. Ceremonia primirii oficiale va avea loc la ora 14,00, pe platoul de ceremonii de la Palatul Cotroceni. Imediat după va avea loc fotografia oficială în Holul de onoare.

Între președintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele SUA vor avea loc o serie de discuții tete-a-tete şi convorbiri oficiale. La sfârșitul acestora, la ora 15,30, vor avea loc declaraţii de presă comune, pe care Cotidianul BZI.ro le va prezenta Live Text cititorilor.

Vă aducem aminte că ieri, 10 martie 2022, șeful de la Cotroceni a transmis că va purta discuții cu Kamala Harris despre postura NATO pe Flancul Estic. Anunțul a fost făcut înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European, care se desfăşoară la Versailles. Mai mult decât atât, Iohannis a menționat că alături de vicepreședintele SUA va mai atinge subiecte precum Grupul de Luptă aliat care ar urma să fie găzduit de România şi soldaţii americani care au venit în ţara noastră.

„Prezenţa la Bucureşti a vicepreşedintelui Kamala Harris reconfirmă soliditatea Parteneriatului strategic bilateral şi angajamentul ferm al Statelor Unite de a susţine securitatea României şi a aliaţilor NATO de pe Flancul Estic, reflectând, totodată, aprecierea administraţiei americane pentru abordarea responsabilă şi implicată a ţării noastre în contextul ameninţărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse, precum şi în gestionarea fluxurilor de refugiaţi de la graniţe şi acordarea de asistenţă umanitară”, este anunțul Administrației Prezidențiale a României.

Ce va discuta Kamala Harris la întrevederea cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă

Această întâlnire de grad zero dintre cei doi oficiali, Klaus Iohannis și Kamala Harris, are loc în contextul eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situaţiei de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securităţii euroatlantice, după debutul operațiunii militare inițiată de Vladimir Putin, președintele Rusiei. De asemenea, întrevederea vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliaţi din 11, 18 şi 28 februarie, la care a participat și preşedintele Klaus Iohannis. Consultările au avut loc la iniţiativa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.

„În acest context, preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunităţii transatlantice privind adoptarea de noi sancţiuni privind Rusia”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

În altă ordine de idei, vizita vicepreşedintelui Kamala Harris are loc şi în contextul împlinirii, în acest an, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic bilateral.

Important de precizat este faptul că în contextul prezenţei la Bucureşti a delegaţiei americane, Poliţia București le recomandă tuturor șoferilor ca vineri, între orele 12,00 – 17,00, să evite deplasarea pe drumul național DN 1.

„Autorităţile implicate au în vedere ca măsurile de securitate instituite să interfereze cât mai puţin cu activităţile cotidiene ale populaţiei. Astfel, pentru participanţii la trafic vor fi dispuse măsuri de fluidizare a circulaţiei şi, în acest context, Brigada Rutieră Bucureşti solicită conducătorilor auto să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor. Conducătorilor auto le este recomandat ca vineri, în intervalul orar 12,00 – 17,00, să evite deplasarea pe Drumul Naţional 1, pentru a preîntâmpina formarea eventualelor ambuteiaje”, a anunţat DGPMB.

Reamintim faptul că astăzi, 11 martie 2022, vine Kamala Harris în România, după ce ieri s-a aflat în Polonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *