Prima pagină » International » Kamala Harris este susținută de toți liderii Partidului Democrat. Nancy Pelosi și Barack Obama au rămas tăcuţi în această privinţă
Kamala Harris este susținută de toți liderii Partidului Democrat. Nancy Pelosi și Barack Obama au rămas tăcuţi în această privinţă

Kamala Harris este susținută de toți liderii Partidului Democrat. Nancy Pelosi și Barack Obama au rămas tăcuţi în această privinţă

22 iul. 2024, 18:23,
în International

Vicepreședința Kamala Harris beneficiază de sprijinul tuturor celor 50 de președinți ai Partidului Democrat pentru a candida la alegerile prezidențiale din Statele Unite, au precizat surse politice, citate de agenția Reuters.

Liderii la nivel de state ai Partidului Democrat au organizat o teleconferinţă după ce Joe Biden a anunţat că se retrage din funcţia de candidat al partidului.

„În urma anunţului preşedintelui Biden, membrii noştri s-au reunit imediat pentru a se uni în spatele candidatului care are un istoric de victorii în alegeri dificile şi care este un lider dovedit în problemele care contează pentru americani: drepturile reproductive, prevenirea violenţei armate, protecţia climei, reforma justiţiei şi reconstrucţia economiei”, a declarat Ken Martin, preşedintele Asociaţiei Comitetelor Democrate de Stat.

„Acea persoană este vicepreşedintele nostru în exerciţiu Kamala Harris”, a adăugat el.

De ce tac Barack Obama și Nancy Pilosi

Mulţi democraţi au sprijinit-o rapid pe Harris să candideze la alegerile prezidenţiale din noiembrie împotriva lui Trump, dar unii membri puternici ai partidului, inclusiv fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi fostul preşedinte Barack Obama au rămas tăcuţi în această privinţă. Analiştii spun însă că cei doi influenţi democraţi nu ar arăta astfel că nu o sprijină pe Kamala Harris, ci vor să fie imparţiali şi să nu influenţeze votul din partid.

Duminică, preşedintele Joe Biden a pus capăt candidaturii sale pentru realegere şi a anunţat că o susţine pe vicepreşedintele Kamala Harris pentru a-i succeda. Biden, care este bolnav de Covid, a spus că se va adresa naţiunii în această săptămână pe această temă.

Kamala Harris s-a declarat „onorată” să primească sprijinul lui Biden şi a promis să „câştige şi să obţină” nominalizarea din partea Partidului Democrat. Ea ar putea fi prima femeie de culoare şi prima americancă de origine asiatică care să fie candidată la preşedinţia SUA.

Candidatura lui Harris la prezidențiale, incertă

Campania Biden-Harris a modificat deja documentele depuse la Comisia Electorală Federală pentru a o declara candidat – o măsură care i-ar permite accesul la fondurile de campanie.Rămâne însă neclar dacă Harris va deveni candidatul democraţilor sau ce procedură va urma partidul pentru a selecta o candidatură alternativă, potrivit CNN.

Surse apropiate senatorului Joe Manchin, un independent din Virginia de Vest, au declarat că acesta se gândeşte să se reînregistreze ca democrat şi să se înscrie în cursa internă din partid, în timp ce două dintre cele mai probabile alternative la Harris, guvernatorii Gretchen Whitmer şi Gavin Newsom, au făcut declaraţii care sugerează că nu vor intra în această cursă, scrie The Guardian.

Deşi Joe Biden a câştigat detaşat alegerile primare în cadrul Partidului Democrat, statutul său de candidat al partidului nu a fost încă confirmat oficial de cei 4.700 de delegaţi.

Această procedură urma să aibă loc luna viitoare, la Convenţia Naţională Democrată (DNC). După retragerea lui Biden, delegaţii care s-au angajat să voteze pentru Biden la convenţia partidului de luna viitoare vor fi acum eliberaţi de această obligaţie.

Procesul va fi „transparent şi ordonat”

În teorie, acest lucru ar putea însemna o luptă deschisă, în care candidaţii să concureze pentru voturile delegaţilor. Preşedintele Comitetului Naţional Democrat, Jaime Harrison, a declarat că procesul va fi „transparent şi ordonat”. Comitetul pentru reguli al DNC a declarat că se va reuni miercuri pentru a stabili procedura.

Kamala Harris nu are dreptul automat la delegaţii lui Biden, în calitate de vicepreşedinte al acestuia, însă susţinerea acestuia şi sprijinul explicit al multor figuri proeminente din partid înseamnă că există o şansă foarte mare ca ea să candideze fără opoziţie sau să fie o mare favorită chiar dacă cineva i se opune.

În favoarea ei este îngrijorarea establishmentului democrat cu privire la o afişare haotică în faţa publicului într-o luptă deschisă la Convenţie – alături de îngrijorarea că alegătorii de culoare şi femeile s-ar putea îndepărta de partid dacă lui Harris i s-ar refuza nominalizarea pe care unii consideră că a câştigat-o deja.

Duminică, o potenţială contracandidată, Gretchen Whitmer, guvernatoarea statului Michigan, a declarat rapid că nu va candida, iar un alt guvernator popular, Gavin Newsom din California, a declarat în repetate rânduri că nu va candida împotriva lui Harris. Ambii au sprijinit-o duminică seară, împreună cu peste 100 de alţi democraţi aleşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *