Prima pagină » International » Kamala Harris ar putea deveni prima femeie de culoare ce candidează la președinția Statelor Unite
Kamala Harris ar putea deveni prima femeie de culoare ce candidează la președinția Statelor Unite

Kamala Harris ar putea deveni prima femeie de culoare ce candidează la președinția Statelor Unite

22 iul. 2024, 11:20, 1 ,
BZI.ro, în International

Vicepreședinta Kamala Harris beneficiază de sprijinul președintelui Joe Biden pentru a deveni următoarea candidată a Partidului Democrat la alegerile prezidențiale. Dacă ar fi nominalizată oficial, ea ar putea fi prima femeie de culoare și prima americană de origine asiatică care intră în cursa pentru Casa Albă, conform CNN. Mulți democrați și-au exprimat deja susținerea pentru candidatura ei împotriva lui Donald Trump, în timp ce alții, precum fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, rămân rezervați, după cum menționează Reuters.

Chiar dacă are sprijinul președintelui, nu este clar dacă Harris va deveni nominalizata democraților sau ce proceduri va urma Partidul Democrat pentru a alege o alternativă.

Kamala Harris, între susținerea democraților și tăcerea unor lideri

Mulți democrați și-au declarat rapid sprijinul pentru vicepreședinta Kamala Harris în vederea candidaturii împotriva lui Donald Trump, după ce Joe Biden a anunțat retragerea sa din cursă. Cu toate acestea, lideri importanți ai partidului, inclusiv Nancy Pelosi, au ales să nu se pronunțe încă.

În ultimele săptămâni, tensiunile din partid au crescut, cu democrați care îl îndemnau pe Biden, în vârstă de 81 de ani, să se retragă, în timp ce el și susținătorii săi păreau hotărâți să continue. Sprijinul pentru Kamala Harris devine crucial cu puțin peste 100 de zile înainte de alegerile din noiembrie.

Deși Biden și-a anunțat susținerea pentru Harris într-o declarație separată, nu în scrisoarea sa de retragere inițială, acesta a fost urmat rapid de declarații de susținere din partea unor donatori cheie și parlamentari de top.

„Astăzi, vreau să ofer sprijinul meu deplin pentru Kamala să fie nominalizata partidului nostru în acest an,” a spus Biden pe platforma de socializare X. „Democrați – este timpul să ne unim și să-l învingem pe Trump. Haideți să facem asta.”

Dmitri Mehlhorn, un consilier al lui Reid Hoffman, fondatorul LinkedIn și un donator democrat influent, a numit-o pe Harris „visul american personificat”, subliniind că este fiica unor imigranți.

„Ea este, de asemenea, tenacitatea personificată, ridicându-se din orașul meu natal, Oakland, California, pentru a deveni procurorul general al statului. În timp ce Scranton Joe s-a retras, abia aștept să ajut la alegerea președintelui Harris.”

Cu toate acestea, alți democrați, inclusiv Pelosi, i-au mulțumit lui Biden pentru patriotismul său, dar nu și-au oferit încă sprijinul pentru Harris sau alt candidat.

Senatorul american Peter Welch, primul care i-a cerut lui Biden să renunțe la cursa pentru realegere, a solicitat un proces deschis de nominalizare a lui Harris.

Kamala Harris a declarat că este „onorată” să primească sprijinul lui Biden și că intenționează să „merite și să câștige” nominalizarea.

„Sunt onorată să am susținerea președintelui și intenția mea este să merit și să câștig această nominalizare,” a spus ea într-un comunicat.

Președintele Comitetului Național Democrat, Jaime Harrison, a menționat că, în zilele următoare, partidul va „începe un proces transparent și ordonat pentru a continua ca Partid Democrat unit cu un candidat care îl poate învinge pe Donald Trump în noiembrie.”

Kamala Harris, favorită la nominalizare datorită funcției de vicepreședintă

Din punct de vedere logistic, Harris este favorită pentru a prelua candidatura prin prisma funcției sale. Sondajele recente au arătat, de asemenea, că se clasează mai bine în fața fostului președinte Donald Trump decât Biden și alți potențiali candidați democrați.

„Este aproape imposibil să câștigi nominalizarea în fața vicepreședintelui,” a afirmat Michael Trujillo, un strateg democrat din California.

Mai mulți strategi democrați au declarat anterior pentru Reuters că Harris ar fi favorita să obțină nominalizarea și fiindcă este prima femeie și prima persoană de culoare care ocupă funcția de vicepreședinte al SUA. Aceștia se tem că alegerea unui alt candidat ar putea duce la un efect de recul în rândul alegătorilor afro-americani și de sex feminin, două grupuri demografice cheie pentru orice victorie democrată.

Statele Unite nu au ales niciodată o femeie președinte, iar Trump a câștigat în mod faimos în 2016 învingând-o pe Hillary Clinton, deși toate sondajele o dădeau câștigătoare. Harris a petrecut o bună parte din mandatul ei de vicepreședinte încercând să iasă în evidență într-un rol de susținere.

Cine este Kamala Harris

Fost procuror, Harris, în vârstă de 59 de ani, este fiică de imigranți și a intrat deja în istorie ca prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite.

Fiica unui tată jamaican și a unei mame indiene, cu o carieră strălucitoare, demnă de cel mai bun vis american, Harris visa să devină prima femeie președinte al SUA, conform unui material din 2020 al AFP.

Kamala Harris a marcat deja mai multe premiere în cariera sa. A crescut în Oakland, unde părinții săi militau pentru drepturi civice.

Absolventă a Universității Howard, a făcut parte din frăția studenților de culoare „Alpha Kappa Alpha.”

După două mandate de procuror în San Francisco (2004-2011), a fost aleasă de două ori procuror general al Californiei (2011-2017), devenind astfel prima femeie și prima persoană de culoare care a condus serviciile judiciare ale celui mai populat stat american.

În ianuarie 2017, a depus jurământul în Senat, devenind prima femeie originară din Asia de Sud și doar a doua senatoare de culoare din istorie.

În timpul campaniei pentru alegerile primare democrate din 2020, a promis că îi va face un „rechizitoriu” lui Trump.

Prima femeie și prima persoană afro-americană care a candidat la nominalizarea pentru funcția de președinte al Statelor Unite de la unul dintre cele două partide politice majore din SUA a fost Shirley Anita St. Hill Chisholm în 1972.

Comentarii
  • Oprițivă din pupat în fund !
    Trump va ciștiga noul mandat 99%
    Doar dacă nu mai incearcă ăstia un nou asasinat ori altceva ” subit ” !, in partidul democrap normal că se dau lupte de influeanță , babeta hoață milionară Pelosi de credea ea indreptățită sa fie datorită vechimii ei in partid , Obama ar fi vrut so bage pe nevastasa Mike , aripa dură îl vrea pe comunistul californiei Gavin daaar la butoane și următoarea în funcție este scorpia vicepreședinte Kamala !, ea va fi nominalizată coform regulilor , sa vedeți voi teatru și lupte de culise

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
22 iulie 2024
22 iulie 2024