Conform specialiștilor kaki este un fruct cu multe beneficii. La începutul sezonului rece, pe piețe și în magazine apare acest fruct cărnos și astringent, ale cărui beneficii pentru sănătate și frumusețe sunt intens dezbătute de medici. Există câteva sute de soiuri de kaki. Acestea variază în ceea ce privește culoarea, forma, culoarea și gustul fructelor, precum și efectul astringent.
Acele soiuri care sunt astringente sunt comestibile numai atunci când sunt complet coapte, când se formează o consistență gelatinoasă a pulpei. La 100 de grame de produs, valoarea calorică medie este de aproximativ 65-67 kcal. Un kaki conține aproximativ 1 g de proteine, 40 mg de grăsimi și 16 g de carbohidrați, precum și 2 g de fibre alimentare. Fructul este bogat în acid pantotenic, având aproximativ 7,5 mg de vitamina B3 la 100 g de pulpă, ceea ce reprezintă 150% din necesarul zilnic. De asemenea, conține beta-caroten, acid ascorbic, vitaminele B1, B2, PP, vitamina E, H și K.
Kaki fruct beneficii. La ce folosește oligoelementul
Dintre toate sursele vegetale, kaki are cel mai mult iod, care este esențial pentru sănătatea tiroidei. Un singur fruct acoperă necesarul zilnic pentru acest oligoelement. Totul depinde de condițiile de cultivare, de depozitare, de locul de creștere și de o mulțime de alte condiții.
Este important să detaliem de ce kaki sunt atât de bune pentru sănătate și în ce cantitate merită să le consumăm. Consumul este permis până la 400 de grame de produs pe zi, ceea ce reprezintă 2-3 fructe de pădure de mărime medie. Acest lucru este suficient pentru a profita la maximum de acest produs gustos.
Unele dintre proprietățile pozitive ale fructului includ stimularea digestiei prin intermediul fibrelor, care cresc motilitatea, sorb toxinele și activează secreția de sucuri gastrice și intestinale. Acest fruct ajută la absorbția fierului datorită acidului ascorbic. De asemenea, fructul exotic stimulează hematopoieza datorită vitaminelor B.
Fructul exotic crește elasticitatea capilarelor datorită vitaminei PP, îmbunătățește proprietățile reologice ale sângelui datorită vitaminei P și K. Este util pentru persoanele a căror piele este predispusă la cuperoză și la vene varicoase. Fructul protejează retina și pata galbenă de modificările degenerative.
Cum contribuie fructul asupra organismului nostru? Ce persoane nu trebuie să consume acest produs
În plus, fructul are un efect diuretic ușor ajută la eliminarea umflăturilor de la nivelul extremităților, la eliminarea excesului de săruri și la prevenirea urolitiazei. Fructul contribuie la reducerea riscului de atac de cord datorită compușilor fenolici care luptă împotriva aterosclerozei.
Ajută la stimularea sistemului imunitar printr-o concentrație ridicată de acid ascorbic, vitamine B și minerale. Dar este important de știut că unele persoane ar trebui să își limiteze consumul de kaki sau să nu-l mai mănânce deloc pentru a evita să le dăuneze sănătății.
Unele dintre principalele contraindicații includ boli acute ale tractului digestiv, printre acestea se numără gastrita, enterita și colită. Multe persoane suferă de alergii la acest produs sau de intoleranță individuală și nu pot consuma fructul.
În timp ce evaluați dacă să consumați kaki fructul cu multe beneficii nu trebuie să uitați de potențialele efecte nocive. Nu trebuie să consumați prea multe kaki, mai ales cele cu aromă astringentă. Taninurile pe care le conțin inhibă procesul digestiv și pot provoca formarea de fitobesoare în stomac, care amenință dezvoltarea obstrucției intestinale. În plus, prea multe fibre provoacă dureri de crampe în stomac din cauza stimulării motilității intestinale. Fructul are un conținut ridicat de zahăr și, prin urmare, trebuie folosit cu prudență la persoanele cu diabet.