Prima pagină » Actualitate » Justiția și SRI au închis ochii când Coldea si Dumbravă au vândut țara pe bucăți și au nenorocit mii de români. Detalii incendiare din mega-dosarul de 16 milioane de euro 
Justiția și SRI au închis ochii când Coldea si Dumbravă au vândut țara pe bucăți și au nenorocit mii de români. Detalii incendiare din mega-dosarul de 16 milioane de euro 

Justiția și SRI au închis ochii când Coldea si Dumbravă au vândut țara pe bucăți și au nenorocit mii de români. Detalii incendiare din mega-dosarul de 16 milioane de euro 

29 mai 2024, 11:07, 7 ,
în Actualitate

Justiția si Serviciile din România au distrus această țară. Iar daca țara merge rău, e doar din cauza Serviciilor și a justiției, pentru că s-au compromis într-o mocirlă, iar corupția pleacă de la ei, nu de la oamenii de rând care vor să trăiască liniștiți. Drept exemplu, DNA i-a pus recent sub acuzare pe fostul adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, pe fostul șef al Direcției juridice din SRI, Dumitru Dumbravă și pe avocatul Doru Trăilă, pentru trafic de influență și spălare de bani.

În acest dosar anchetatorii DNA demantelează o procedură de consultanță a celor trei care frizează în sfera ilicitului penal cu traficul de influență, în sensul că cei trei, pe baza informațiilor cunoscute și deținute, promiteau „optimizări„ ale unor cauze penale, beneficiarii lor fiind persoane inculpate.

Astfel, în ordonanța prin care cei trei au fost puși sub acuzare în mod oficial de către anchetatorii DNA apare o nouă legătură a doi dintre protagoniști, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă, către un mega-dosar al DIICOT, cu un prejudiciu de aproximativ 16 milioane de euro.

Conform unei anchete stiripesurse.ro, procurorul de caz de la DNA notează în ordonanța sa că „s-a stabilit că între SCP „Doru Trăilă și Asociații” și SC Wise Line Consulting SRL (firma lui Dumitru Dumbravă – n.r) au fost încheiate contracte cadru, cu un obiect general, în care nu sunt prevăzute elemente care să permită cuantificarea serviciilor prestate și determinarea valorii facturilor”.

„De altfel, contrar clauzelor contractuale, care impuneau ca pentru serviciile de consultanță între SCP „Doru Trăilă și Asociații” și SC Wise Line Consulting SRL să se încheie acte adiționale prin care să se stabilească obiectul prestațiilor și prețul acestora, astfel de acte adiționale nu au fost identificate decât în cazul anumitor entități: SC Elsid SA, Soceram SA, OTP Bank”, se arată în document.

General „înțepat„ prin avocat la un dosar de 16 milioane de euro

Surse judiciare afirmă pentru autorul acestui material că în dosarul de la DIICOT în care este investigată devalizarea contului unei firme off-shore de la OTP Bank, unul dintre avocații care a depus delegație în acest caz ar fi tocmai Doru Trăilă.

Concret, acesta, ar apăra interesele generale ale persoanei juridice OTP Bank dar și pe cele ale unor angajați, vizați de către ampla anchetă.

Sursele citate nu au putut preciza care este cuantumul stabilit pentru onorariul de succes în cadrul acestui dosar penal pentru Trăilă, dar prejudiciul constatat până la acest moment de către anchetatorii DIICOT este de aproximativ 16 milioane de euro, dintre care aproximativ 13 milioane de euro ar fi fost deja recuperaţi.

Sursele autorului explică faptul că la momentul declanşării mega anchetei DIICOT opt milioane de euro ar fi fost recuperaţi pe loc din conturi şi sechestraţi iar alte cinci milioane de euro ar fi fost blocate la momentul efectuării uneia dintre tranzacțiile infracționale cercetate.

Cotele de câștig – Colaboratorul (Dumbravă) patru la sută, avocatul 1 la sută pentru cazul OTP – Contract recalculat

„Prin Actul adițional nr. 1 la Contractul de consultanță generală, act adițional nedatat, SC Intel Cube Consulting SRL și S.C.P. „Doru Trăilă și Asociații” au stabilit litigiile și situațiile juridice ale OTP ce necesită consultanța prestatorului și prețul acestor servicii (onorariu de succes de 4% din totalul celor 5% cuveniți beneficiarului)”, se mai arată în ordonanța procurorului DNA care i-a pus sub acuzare pe generalii SRI și pe avocatul Trăilă.

La data de 06.01.2020, SC Wise Line Consulting SRL (fostă SC Intel Cube Consulting SRL), prin administrator Dumbravă Dumitru a încheiat cu S.C.P. „Doru Trăilă și Asociații” un act adițional la contractul de consultanță prin care a modificat obiectul contractului în sensul că serviciile de consultanță la solicitarea clienților beneficiarului de a subcontracta un consultant se prestau în vederea realizării unor activități de colectare informații și elaborare strategii, respectiv redactare Prin Actul adițional nr. 2/15.03.2021 la Contractul de consultanță, SC Wise Line Consulting SRL și S.C.P. „Doru Trăilă și Asociații”, cu referire la articolul V din contract, au convenit împărțirea onorariului de succes în cote egale”, se mai arată în ordonanța DNA, referitor la incursiunea celor două entități beneficiare în „afacerile„ cu OTP Bank.

Mega-dosarul OTP după doi ani de anchetă

Înainte de a descoperi neregulile majore de la OTP dosarul de crimă organizată instrumentat de DIICOT i-a vizat pe unul dintre organizatorii festivalului Neversea și pe mama acestuia, Raisa Ladin.

În prezent fii Raisei Ladin nu mai au calitate în acest dosar față de faptele lor fiind stabilită clasarea cauzei de către anchetatorii DIICOT pe motiv că ei nu au cunoscut în niciun moment de unde provin sumele de bani primite de la mama lor.

De altfel încă de la debutul anchetei penale Raisa Ladin a susținut constant în declarațiile de suspectă și de inculpată că nu și-a informat fii cu privire la proveniența sumelor de bani cu care îi ajuta în afacerile derulate.

Concret, în acest dosar, anchetatorii DIICOT au intrat pe firul unei mașinațiuni judiciare prin care grupul format din Raisa Ladin, cei doi fii ai săi dar și alte persoane au devalizat de zeci de milioane de euro, aparent cu complicitatea unor funcționari bancari ai OTP Bank, o firmă off-shore, Paxum Ltd.

Concret, la momentul declanșării mega-anchetei penale la DIICOT, Raisa Ladin, soacra celebrei ”Dalida” din ”Las Fierbinți”, actrița Ecaterina Ladin, a fost arestată pentru 30 de zile, conform deciziei judecătorilor Curții de Apel București. Anterior, Raisa Ladin și fiii săi, Laurențiu și Corneliu Ladin, fuseseră reținuți de DIICOT, alături de alte 3 persoane. Laurențiu Ladin este unul dintre organizatorii festivalului Neversea, iar Corneliu Ladin este soțul celebrei ”Dalida”.

DIICOT anunța la acel moment că au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a 50 de imobile, 17 terenuri, 20 de autoturisme şi a 110 conturi la 13 unităţi bancare, în cazul grupului infracţional care se ocupa cu înşelăciuni, şantaj sau spălarea banilor, ai cărui mebri au transferat prin mijloace frauduloase, în conturile proprii, peste 70 de milioane de lei din conturile unei firme cu sediul în America Centrală, care deţine şi operează o platformă de e-wallet.

Pentru realizarea acestui scop, gruparea ar fi folosit mai multe înscrisuri falsificate (respectiv mandate şi procuri certificate prin apostile falsificate, în care atestau calitatea nereală de împuternicit pe conturi a liderului grupării, în baza unui contract de mandat oneros) sau care nu erau apte să justifice, din punct de vedere legal, comercial sau economic transferul/retragerea din conturi a acestor fonduri băneşti (contract de mandat cu titlu oneros falsificat, contract de asistenţă juridică încheiat cu un avocat, pus în executare în mod formal prin intermediul unui executor judecătoresc, contracte de consultanţă financiară fictive, al căror obiect nu a fost prestat în realitate), documente menite să asigure transferurile de sold/viramentele în conturile pretinşilor prestatori de servicii juridice/financiare.

Acţiunile de inducere în eroare a unităţii bancare au fost posibile şi ca urmare a încălcării dispoziţiilor legale prevăzute în Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului şi Regulamentul BNR Nr. 2/2019 privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, care reglementează modalitatea de actualizare a datelor clienţilor în evidenţele unităţilor bancare, acceptând informaţii nereale şi înscrisuri falsificate, cunoscând caracterul incomplet, contradictoriu şi neclar al acestora.

Acţionând în această modalitate, grupul infracţional organizat a indus în eroare unitatea bancară din România şi a determinat factorii de decizie să aprobe, în perioada noiembrie- decembrie 2021, plăţi în valoare totală de 70.156.151,72 de lei, din conturile clientului băncii în conturile membrilor grupului infracţional sau în alte conturi controlate de aceştia. Ulterior, sumele obţinute ar fi fost supuse unui proces de spălare a banilor, membrii grupului procedând la împărţirea fondurilor obţinute prin mijloace frauduloase din conturile firmei offshore şi transmiterea acestora către mai multe conturi bancare, urmată de retragerea acestora în numerar, cumpărarea unor imobile sau autoturisme de lux, plata creditelor pentru companii unde membrii grupului sau apropiaţi ai lor sunt acţionari sau creditarea societăţilor deţinute de aceştia, acordarea unor împrumuturi fictive unor persoane fizice de cetăţenie română, moldoveană, ucraineană şi rusă sau transferuri cu valori neobişnuit de mari în raport cu obiectul tranzacţiilor (contracte de cesiune părţi sociale, antecontracte de vânzare-cumpărare), potrivit stiripesurse.ro.

Coincidență totală – Doi inculpați din dosarul OTP se prezentau drept „grei„ ai SRI după arestarea Raisei Ladin

Autorul acestui material a relatat pe larg la momentul oportun evoluțiile acestui caz cu greutate al DIICOT, respectiv când în dosar au fost reținuți un ofițer de poliție judiciară de la Oficiul Pentru Potecția martorilor precum și un apropiat a lui Marian Vanghelie, fost șef la Administrația Apelor Minerale.

Este astfel vorba despre ofițerul judiciar Dima Alexandru și despre Radu Dumitru, un apropiat al fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie.

DIICOT arăta la acel moment că Radu Dumitru ar fi cunoscut „la secundă„ operațiunile nelegale de devalizare a patrimoniului financiar al companiei off-shore de către Raisa Ladin, inițiatoarea grupului infracțional.

Acesta, împreună cu polițistul, ar fi susținut că ei sunt ofițeri de informații ai SRI, că au acces la date și informații și au învățat-o pe femeie cum să ia banii în mod nelegal.

Astfel, în urma activităților de urmărire efectuate în această cauză, a fost extinsă urmărirea penală față de cei doi sub aspectul comiterii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și trafic de influență.

Cu privire la aceștia s-a reținut că, în luna august 2021, au aderat la grupul infracțional organizat având ca scop obținerea prin mijloace frauduloase a sumei de aproximativ 16 milioane de euro. Cei doi suspecți au sprijinit material și moral liderul grupului infracțional organizat prin următoarele tipuri de activități:

-au schimbat sau depus documente la anumite instituții;

-au acordat sfaturi;

-au intermediat legătura dintre membrii grupului;

-au promis că vor influența în mod favorabil factorii de decizie ai unei unități bancare și ai unei instituții, pretinzând în mod mincinos că au calitatea de lucrători în cadrul unui serviciu de informații și dețin conexiuni în mediul politic și bancar.

Cei doi membri ai grupului infracțional organizat au cunoscut caracterul fictiv al contractelor de consultanță, prestări servicii, asociere în participațiune, utilizate pentru a justifica efectuarea transferurilor de fonduri din conturile bancare ale firmei, înlesnind și ajutând la inducerea în eroare și păgubirea unei unități bancare cu suma de aproximativ 11 milioane de euro, diferența de 5 milioane de lei nefiind obținută ca urmare a intervenției procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală care au întrerupt procesarea operațiunilor bancare solicitate de grup.

În schimbul ajutorului acordat, unul dintre cei doi suspecți a primit suma de 2 milioane de euro provenind din fondurile societății prejudiciate.

De asemenea, unul dintre suspecți a pretins că, în calitate de lucrător al unui serviciu de informații (calitate nereală), va interveni la judecători (nenominalizați) pentru a-i determina ca, în schimbul sumei de 60.000 de euro (contravaloarea unui ceas de lux), să dispună punerea în libertate a liderului grupului infracțional organizat, potrivit stiripesurse.ro.

Disjungere pentru șef și funcționar din OTP Bank

Pe măsură ce ancheta a evoluat în acest caz DIICOT a disjuns o parte din dosar referitor la directoarea Sucursalei Buzești-OTP Bank și la un ofițer de cont Sucursala Buzești-OTP Bank.

În cazul directoarei DIICOT constata la momentul declanșării cercetărilor că începând cu luna august 2021, în calitate de director Sucursala Buzești-OTP Bank femeia ar fi sprijinit grupul infracțional organizat constituit din RAISA LADIN, LĂMĂȘANU VASILE, RĂDUCANU VALENTIN, și alții care acționează și în prezent, grupare care începând cu luna august 2021 în baza rezoluției infracționale de a obține în mod fraudulos întregul disponibil aflat în conturile PAXUM Inc. deschise la OTP BANK – Sucursala Buzești, București, asupra cărora a fost instituită în perioada 17.03.2015 – 16.08.2021 măsura asigurătorie a popririi de către PICCJ în dosarul penal cu nr. 407/P/2014.

DIICOT mai nota că gruparea a organizat și pus în executare un amplu mecanism menit să asigure obținerea prin mijloace frauduloase a sumei totale de 70 156 151,72 lei aflate în conturile Paxum Inc. Belize, prin folosirea în fața funcționarilor bancari a unor înscrisuri care nu erau apte să justifice din punct de vedere juridic și economic transferul/retragerea din conturi a acestor fonduri bănești (contract de mandat cu titlu oneros datat 10.10.2015 și procuri apostilate falsificate, procură specială cu termenul de valabilitate expirat , contracte de asistență juridică și contracte de consultanță fictive, dosare de executare silită deschise ca urmare a încheierii unui contract de asistență juridică de către o persoană care nu mai deținea un mandat în termen să reprezinte societatea) .

În concret, la data inițierii acestor plăți, RAISA LADIN nu mai avea calitatea de reprezentant al Paxum Inc., față de încetarea mandatului său, aspecte despre care OTP Bank, împreună cu angajații săi aveau cunoștință cel târziu din data de 10.12.2019, ca urmare a corespondenței electronice purtate de funcționarii bancari.

Cu toate acestea, cu prilejul actualizării datelor clientului PAXUM inc. și a persoanei care a susținut că are ”puterea de a angaja” entitatea, respectiv RAISA LADIN, funcționarii OTP amintiți au acceptat informațiile nereale și înscrisurile falsificate furnizate de sus numita cunoscând caracterul incomplet și neclar al acestora (așa cum recunosc în informările adresate ONPCSB arătate mai sus dar și în plângerea formulată la data de 07.03.2022 în care susțin că funcționarii bancari au verificat pe un website – registrul online al autorităților din California, Statele Unite ale Americii (https://www.sos, ca.qov/notary/),procurile depuse de RAISA LADIN iar în urma căutării a rezultat că nu există înregistrări ale acestui număr de apostilă, verificare pe care au făcut-o însă după efectuarea plăților de peste 16 000 000 USD din conturile clientului PAXUM inc.).

Or, în aplicarea art. 11 alin. (1) lit. a) și alin. (4) din Legea nr. 129/2019, instituțiile bancare au obligația de a verifica informațiile referitoare la clienți pe baza documentelor din categoria celor mai greu de falsificat sau de obținut pe cale ilicită, emise de o autoritate oficială dar și din orice alte surse credibile și independente inclusiv baze de date private care conțin informații de la autorități publice, autorizații de funcționare, rapoarte de audit, documente fiscale, extrase de cont.

Au lucrat „ca primarii„….
Funcționarii OTP Bank nu numai că au aprobat plățile efectuate din conturile PAXUM inc în conturile unor terțe persoane, dar au acceptat și fragmentarea soldurilor conturilor și transferurile de fonduri între conturile aceleiași persoane, operațiuni specifice spălării de bani.

În acest sens, funcționarii OTP Bank, printre care și …, administrator de cont în cadrul OTP Bank România-Sucursala Buzești, respectiv …, director sucursală, au acordat eficiență economică și juridică unor documente contradictorii, cum ar fi contractul de mandat cu titlu oneros din 10.10.2015 în condițiile în care RAISA LADIN le-a pus la dispoziție procuri apostilate datate ulterior (2017, 2019, unele false, altele autentice dar nevalabile, ca urmare a depășirii perioadei de valabilitate) în care se arăta că mandatul este gratuit, acesta fiind numai un exemplu de situație în care aveau obligația de a refuza plățile, așa cum … BANK a procedat într-o situație identică, context în care a solicitat în conformitate cu dispozițiile Legii 129/2019 și Regulamentului BNR nr 2/2019 furnizarea de documente justificative/informații suplimentare, în baza cărora au refuzat plata, deși nu avea ”tabloul” complet al multiplelor tranzacții ordonate de RAISA LADIN într-o perioadă scurtă de timp.

Legat de aceasta, se poate constata că OTP Bank nu numai că a procesat primul transfer către…BANK la ordinul numitei LADIN RAISA, în calitate de pretind mandatar al PAXUM Inc, în valoare de aproximativ 18 000 000 lei, dar în aceeași zi în care s-au întors banii de la… Bank, a procesat din nou, aceeași plată, către un cont personal al RAISEI LADIN deschis tot la OTP în condițiile în care aveau obligația impunerii unor măsuri suplimentare de risc, în raport cu înscrisurile contradictorii și incomplete furnizate de ”mandatară”, cu informațiile și înscrisurile furnizate de… în cursul anului 2019 din care rezulta că în realitate el este beneficiarul final – Ultimate Beneficial Ownership (UBO) și cu împrejurarea că societatea PAXUM INC activează într-un domeniu încadrat in risc ridicat: “Money Service Business”, din punct de vedere al lipsei de trasabilitate a banilor.

De altfel, din ordonanța procurorului din cadrul PICCJ-SUPC nr. 407/P/2014 din data de 16.08.2021, privind menținerea măsurii asigurătorii asupra conturilor Paxum până la concurența sumei de 390.326,48 lei și ridicarea măsurii sechestrului asupra conturilor în EUR și USD rezultă calitatea de reprezentant legal al PAXUM INC pentru ANDREI OCTAV MOISE.

Astfel directoarea a fost vizată și de complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, constând în aceea că, în perioada august 2021 – decembrie 2021, în calitate de funcționar bancar în cadrul OTP Bank Sucursala Buzești a ajutat-o pe suspecta LADIN RAISA să inducă în eroare factorii de decizie din cadrul OTP Bank cu prilejul procesării și aprobării unor operațiuni de plată dispuse de aceasta în numele Paxum Inc Belize prin folosirea mai multor mijloace frauduloase care atestau în mod nereal calitatea de împuternicit pe conturi a suspectei RAISA LADIN (respectiv mandat cu titlu oneros și procuri certificate prin apostilă falsificate sau nevalabile ca urmare a depășirii termenului de valabilitate) sau prestarea unor servicii (contracte de asistență juridică și contracte de consultanță financiară), determinând astfel în mod fraudulos factorii de decizie ai unității bancare menționate să transfere din conturile PAXUM Inc Belize în conturile membrilor grupului infracțional organizat sau în alte conturi controlate de aceștia, sume mari de bani sau să aprobe retrageri de numerar, cunoscând că RAISA LADIN nu mai avea calitatea de mandatar și împuternicit pe conturile companiei, având în vedere obligațiile pe care le avea în conformitate cu prevederile art. 5, art. 11, art. 17 din Legea nr. 129/2019, art. 10, art. 11 din Regulamentul BNR Nr. 2/2019, privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului emis în aplicarea Legii 129/2019.

Prin aceste fapte directoarea a contribuit la producerea unei pagube instituției bancare în valoare de 70 156 151,72 lei, scria la momentul respectiv DIICOT.

Au recunoscut tot…

Potrivit datelor de pe portalul instanțelor de judecată dar și surselor autorului acestui material, în luna februarie DIICOT a încheiat acorduri de de recunoaștere a vinovăției cu mai mulți dintre inculpații cap de afiș din acest mega-dosar.

Astfel, artizana întregului mecanism, Raisa Ladin ar fi recunoscut integral faptele de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave,(17 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată, (17 acte materiale), şi a ajuns la un acord pentru aplicarea unei pedepse rezultante de doi ani și zece luni închisoare.

Un alt inculpat în cazul căruia s-a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției este Vasile Lămășanu, avocat în cadrul Baroului Tulcea, un fost ofițer al DNA, pentru faptele de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și fals în înscrisuri sub semnătură privată, pedeapsa rezultantă stabilită pentru acesta fiind de doi ani și șase luni închisoare.

În cazul lui Valentin Răducanu DIICOT a stabilit o pedeapsă de doi ani și opt luni pentru constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și fals în înscrisuri sub semnătură privată,

Agentul de poliție judiciară care se recomanda drept ofițer din serviciile secrete Alexandru Gabriel Dima, angajat în realitate agent de poliție în cadrul Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, a primit doi ani și două luni de închisoare în cadrul acordului de recunoaștere pentru constituirea unui grup infracțional organizat (în modalitatea normativă a aderării), complicitate la tentativă la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave şi trafic de influență..

Toate aceste pedepse stabilite de DIICOT în cadrul acordurilor de recunoaștere a vinovăţiei sunt cu suspendare, cu un termen de încercare calculat conform CP şi cu prestarea unor servicii în folosul comunităţii,conform stiripesurse.ro.

Comentarii
  • deci cat au furat de fiecare?
    si de la cine?
    au recuperat banii?

  • Pai SRI si justitia erau Coldea, atunci!

  • ce a patit stefanescu pe timpul lui ceausescu\

  • Păi în această situație ar cam trebui înființat un al doilea CNSAS! Să vezi atunci mizeriile de sub preș!

  • Păi la ăștia le-ar cam trebui verificată întreaga activitate, dar mai ales minciunile din spatele intereselor economice și politice! Garantat, vor fi surprize !

  • BASESCU, BASESCU,BASESCU E TATUCUL LOR,…NU SE FACEA O MISCARE FARA STIREA LUI BASESCU! NU FITI NAIVI!

  • Grigorii Alexaandru-Arnnia

    ALO!! La univeristatea alexandru ioan cuza din iasi cand ajungeti???? Stau (nu pe degeaba) pe aici si isi fac veacul tot felul de pensionari (precum Popa Gheorghe, Mihai Toma, este plina universitatea) care manevreaza cadrele didactice si trag sfori in interesul propriu. De exemplu: Popa Gheorghe si-a pus catva oameni pe functii cheie: Topala Ionut- Fac fizica, Tison Vasile – ICI, Tascu Sorin – ICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *