Prima pagină » Eveniment-Social » Jurnalul unui cercetător din Iași. Ce sacrificii a făcut pentru a ajunge pe lista geniilor lumii: „La început, a fost extrem de greu”

Jurnalul unui cercetător din Iași. Ce sacrificii a făcut pentru a ajunge pe lista geniilor lumii: „La început, a fost extrem de greu”

02 oct. 2024, 02:00, 2 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Alina-Adriana Minea, prof. univ. dr. habil. ing în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași (TUIASI), apare pentru al cincilea an consecutiv în clasamentul primilor 2 la sută cercetători din întreaga lume. De mai bine de 20 de ani face cercetare la un nivel înalt, însă pentru a ajunge în punctul actual, a trecut prin multe încercări. Povestea de succes a profesorului care este pe lista geniilor lumii.

Un cercetător din Iași apare pentru al cincilea an consecutiv în clasamentul primilor 2 la sută cercetători din întreaga lume

Prof. univ. dr. habil. ing. Alina-Adriana Minea apare pentru al cincilea an consecutiv în clasamentul „Stanford University’s Top 2% of Scientists Worldwide”. De 20 de ani face cercetare de top în cadrul TUIASI, iar reușita aceasta este rodul muncii sale.

„În primul rând, sunt bucuroasă că am fost nominalizată în acest top. Pentru mine înseamnă satisfacția muncii pe care am încercat să o fac în toți acești ani. Am fost pasionată de zona de cercetare încă de când eram în liceu, mi-a plăcut foarte mult și am încercat să fac ceva care, să spun așa, să conteze. Am absolvit facultatea în anul 1995, am finalizat-o ca șef de promoție, după care am intrat în zona de învățământ superior. Mi-am dat teza de abilitare în anul 2013 și a fost o experiență plăcută, dar și neplăcută pe de altă parte, pentru că puțini înțelegeau ce înseamnă atunci o teză de abilitare. Lucrez cu studenții doctoranzi de 10 ani și cu ajutorul lor, dar și ai colegilor, am reușit să ajungem în acest top. Nu aș putea spune că nominalizarea mea în acest top este strict munca mea, este o muncă în colaborare. Cred că sunt 20 de ani de când am început să colaborez cu profesori de renume din străinătate”, declară prof. univ. dr. habil. ing. Alina-Adriana Minea.

Alina-Adriana Minea face cercetare în domeniul de noi fluide și colaborează strâns cu profesori de la Universitățile de top din străinătate.

„Prima colaborare începută a fost cu un profesor de la o universitate din Italia, profesor care, la acea vreme, era un gigant al zonei de transfer de căldură, este o zonă care mi-a plăcut foarte mult iar ușor m-a ghidat către domeniul de noi fluide de transfer de căldură, pentru că asta fac. Este un domeniu care îmi place foarte mult și cred că se vede că îmi și place, pentru că am și reușit împreună cu colegii colaboratori să publicăm rezultate importante, să dezvoltăm tot felul de proiecte. Aș putea spune fără modestie că am introdus acest domeniu în România prin implicarea studenților doctoranzi. Acest domeniu înseamnă identificarea unor noi fluide pentru schimbătoarele de căldură, identificarea de noi fluide pentru diverse operații industriale. Este un domeniu într-o continuă dezvoltare. Este nevoie de noi fluide pentru că este nevoie de o eficientizare a consumurilor energetice”, adaugă prof. univ. dr. habil. ing. Alina-Adriana Minea.

Cu ce probleme se confruntă cercetătorii români

Cercetătoarea provine dintr-o familie de profesori. Deși a avut oferte de a lucra la universități în străinătate, aceasta nu a fost tentată să plece.

„Am crescut într-un mediu în care mi s-a părut tentant lucrul cu generațiile noi, părinții mei au fost profesori, bunicul meu, la fel. Am avut o ofertă foarte tentantă în urmă cu 4 ani, dar am refuzat-o deoarece mi-a plăcut să lucrez aici. Nu m-a tentat mutarea definitivă într-o altă țară. Am fost plecată mult, am lucrat cu multă lume de la universități de prestigiu, am lucrat cu nume importante din domeniul nanofluidelor, am avut proiecte împreună”, mai spune prof. univ. dr. habil. ing. Alina-Adriana Minea.

O problemă cu care se confruntă cercetătorii români este lipsa de finanțare. Alina-Adriana Minea a fost nevoită, de nenumărate ori, să scoată bani din buzunarul propriu pentru a putea face cercetare la un nivel înalt.

„Una dintre cele mai mari provocări este comună sistemului românesc, lipsa de finanțare. Echipamentele de măsură, de control, ca să faci un experiment, toate sunt foarte scumpe, toate evoluează. Pentru a face cercetare de vârf, nu mai poți folosi echipamente care se foloseau acum 20 de ani. Aici este, de fapt, marea problemă a cercetării românești, suntem oameni inteligenți, știm să facem lucrurile cum trebuie, însă nu o dată am fost nevoită să apelez la colegi din alte universități pentru diverși reactivi și multe altele. De foarte multe ori, mi-am plătit singură taxele pentru a participa la conferințe, mi-am plătit singură deplasări. Mi-am dat seama că nu se face cercetare doar eu cu mine într-un laborator. Cercetarea înseamnă să te deschizi, să discuți cu alți cercetători, pentru că așa apar ideile. La început, a fost extrem de greu. În Universitate, nu era dezvoltată infrastructura pentru domeniul spre care m-am îndreptat eu”, mai spune prof. univ. dr. habil. ing. Alina-Adriana Minea.

Alina-Adriana Minea are peste 200 de articole științifice publicate în reviste internaționale

Pe lângă lipsa de finanțare, un cercetător se confruntă și cu lipsa timpului. Din dorința de a ajunge unde își propun, aceștia investesc mult timp în documentare.

„Un cercetător se confruntă cu lipsa timpului. Sunt foarte multe zile în care începi dimineața și termini seara târziu. Am avut perioade în care cei din familie mi-au spus că muncesc foarte mult. Eu cred că atunci când ești pasionat de ceva, vrei să ajungi într-un anumit punct și nu te mai uiți la ceas. Nu îmi pare rău pentru timpul investit, am făcut-o mereu cu plăcere”, mai spune prof. univ. dr. habil. ing. Alina-Adriana Minea.

Activitatea sa de cercetare include peste 200 de articole publicate în cele mai prestigioase reviste internaționale.

„Am peste 200 de lucrări științifice publicate. Eu am preferat să public mai puțin și m-am adresat revistelor de top care nu acceptă orice fel de lucrări, lucrări care necesită o cercetare profundă. Nu public foarte mult, folosesc foarte multe date, cred că aș putea să zic că așa am fost învățată, la rândul meu, cât am fost tânără”, mai spune prof. univ. dr. habil. ing. Alina-Adriana Minea, cercetător în cadrul TUIASI.

Comentarii
  • Einstein a publicat putin si a ajuns sus prin calitate. Astazi cu aceste clasamente, poti publica 200 de articole mediocre, care sunt citate si desi nu ai realizat mare avans stiintific, il bati pe Einstein la citari! Ha ha, ha

  • Felicitari! Romani cu care ne mandrim. Ma bucur ca mai apar articole si cu realizarile si munca conationalilor nostri. Succes in continuare, putere si inspiratie!

  • Asta a fost vreodata fu tu ta ?
    Are barbat ? Copii ?
    Arata bine, daca nu a experimentat sexualitatea, ma ofer eu sa o satisfac !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`