Prima pagină » Local » Jurnalul cadrelor medicale ieşene pe timp de pandemie cu Covid-19. Diana Cimpoeșu: „A trebuit să venim cu soluţii” – VIDEO
Jurnalul cadrelor medicale ieşene pe timp de pandemie cu Covid-19. Diana Cimpoeșu: „A trebuit să venim cu soluţii” - VIDEO

Jurnalul cadrelor medicale ieşene pe timp de pandemie cu Covid-19. Diana Cimpoeșu: „A trebuit să venim cu soluţii” – VIDEO

03 apr. 2020, 12:26,
în Local

Prof. univ. dr. Diana Carmen Cimpoeșu a făcut o declaraţie de tip jurnal pe timp de pandemie cu coronavirus. Şefa UPU SMURD a precizat întreaga situaţie despre primul pacient ajuns la Iaşi, suspect de coronavirus, dar şi despre mobilizarea cadrelor medicale de a forma o echipă pentru a-şi ajuta colegii de la Spitalul Judeţean din Suceava.

„Am avut parte de pregătire pentru situaţii deosebite, dezastre, accidente cu victime multiple, chiar şi accidente biologice, dar niciodată nu ne-am imaginat că vom trece printr-o asemenea perioada în care cunoştinţele noastre chiar vor trebui puse în practică şi să învăţăm nişte lucruri noi, zi de zi în zona asta a pandemiei cu coronavirus care infectează atât de mulţi oameni. Eram obisnuisti să facem faţa tuturor tipurilor de accidente rutiere, aviatice, aveam experienţă în zona asta şi nu credeam niciodată că ceea ce s-a întâmplat în istoria omenirii o să vină peste noi şi să facă parte din viaţa noastră reală.

(…) În momentul în care acest virus Covid-19 a început să apară şi în România, eram pregătiţi cu echipamentele care au fost cumpărate în urmă cu câţiva ani pentru pregătirea faţă de virusul Ebola. Au fost primele echipamente folosite în spital. Primul caz care a venit era o pacientă din Suceava, suspiciune cu Covid-19, persoană venită din China, neconfirmata ulterior. Mai apoi, primele cazuri confirmate au fost tot transferate din Suceava. Numărul a început să crească, în spital, în urgente, în transferuri.

Am învăţăm să facem apeluri către populaţie, să stea acasă, să respecte regulile de igienă, evitarea contactului cu persoanele posibil răcite. Alţii au ascultat, alţii nu.

Ne-a durut faptul că unii pacienţi au minţit, fie la 112, fie veniţi cu maşini proprii, negând că au venit dintr-o zonă roşie.

(…) A trebuit să găsim o soluţie şi pentru Suceava. Soluţia a venit dintr-o analiză a situaţiei. M-am dus acolo în prima zi în care spitalul s-a închis, având discuţii cu autorităţile locale. Ce mă interesa pe mine, ce se întâmplă cu pacienţii care au urgenţe din judeţul Suceava şi ce se întâmplă cu echipa care nu mai putea acum lucra.

O parte din echipa se afla în izolare, unii dintre ei fiind diagnosticaţi cu coronavirus. Erau înspăimântaţi, dar se simţeau bine, erau încrezători, curajoşi, iar mulţi care trebuia să stea acasă voiau să muncească.

(…) După o analiză temeinică, o soluţie ar fi fost să mutăm urgenţele la Fălticeni într-un spaţiu nou, dar fără echipamente. Însă, a venit soluţia redeschiderii spitalului judeţean din Suceava după trei zile în care urgenţele au funcţionat la spitalul Rădăuţi. Au fost trimişi acolo doi medici care să ajute.

(…) Ne-am întors cu ideea de a trimite o echipă de la Iaşi care să ajute preluarea urgentelor din Suceava şi să lucreze în unitate atât timp cât va fi necesar. (…) Cea mai mare bucurie a ajuns să fie pentru medici şi pacienţi atunci când au ocazia să se testeze, să fie Covid negativ.

Echipa de la Iaşi este formată din mine (Diana Cimpoesu n.r.), de un medic primar, un medic specialist şi patru medici rezidenţi, opt asistenţi, care ne-am grupat cu echipa din afara spitalului Suceava, mă refer la medici şi asistenţi de la spitalul Fălticeni şi paramedicii voluntari de la ISU Suceava. Am redeschis urgenţă, în dată de 26 martie. Urgenţele au putut din nou să fie primite în unitatea de primiri urgente, însă fără a putea interna o parte din aceşti pacienţi. O parte au fost rezolvi şi au mers acasă, iar o parte au fost transferaţi către Botoşani, Rădăuţi şi Iaşi.

(…) Mulţi au ales să nu vină la spitalul din Suceava şi au venit direct la Iaşi, unii în stare foarte gravă. (…) Era o decizie grea, medicul a acţionat foarte rapid, doar cu măsuri de protecţie obişnuită, pentru că starea ei era foarte gravă. Necesitau câteva minute în care cadrele medicale trebuiau să se îmbrace cu echipamentul complet de protecţie, ceea ce a putut fi conduce la un stop respirator al pacientei sau să o intubeze în primul rând şi să se îmbrace după aceea echipă.

(…) Nimeni nu a fost obligat să meargă, nimeni nu a zis nu, unii s-au oferit voluntari, alţii au acceptat propunerea. Suntem în aceeaşi situaţie de risc, indiferent unde lucram. Niciodată nu ştim ce pacient vine, dacă acesta are riscul de a fi contaminat cu Covid-19. Cazurile au început să curgă, echipamentele au început să fie folosite tot mai des. Ne-am bucurat de sprijinul celor IGSG şi DSU. Avem echipamente, dar nu să zicem că le irosim, dacă le folosim riguros, le avem.

(…) Nu punem rezidenţii în linia întâi, cu excepţia celor care-şi doresc neapărat să facă SMURD. (…) Voluntarii s-au mobilizat să ne aducă sponsorizări, şi au fost sponsorizări importante. Există sume de bani, însă procedurile de achiziţie durează. (…) Au găsit sprijin şi au cumpărat mult mai rapid din instituţiile publice din România. Au cumpărat un ventilator de transport. Sper să fim sănătoşi toţi, să putem transmite mulţumiri celor ce ne ajută în aceste zile, cu orice fel de ajutor, cafea, mâncare, echipamente de protecţie, bani, chiar şi o folie prin care am creator două fluxuri separate de trecere.

(…) Speram să reuşim să ajungem zile mai bune, să fim cu toţii sănătoşi, să fim convinşi că cei din jurul nostru sunt mâinile bune, capul limpede şi ştiinţa medicală care ne ajuta pentru a ne salva.”, a declarat Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iaşi.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024