Prima pagină » National » Jurnalistul Toma Roman Jr., detalii despre viața lui Serghei Mizil alături de Nicolae Ceaușescu, la BZI LIVE: „A participat la momente cruciale lângă fostul președinte al României” – VIDEO
Jurnalistul Toma Roman Jr., detalii despre viața lui Serghei Mizil alături de Nicolae Ceaușescu, la BZI LIVE: „A participat la momente cruciale lângă fostul președinte al României” - VIDEO

Jurnalistul Toma Roman Jr., detalii despre viața lui Serghei Mizil alături de Nicolae Ceaușescu, la BZI LIVE: „A participat la momente cruciale lângă fostul președinte al României” – VIDEO

10 feb. 2023, 13:04,
BZI.ro, în National

Jurnalistul Toma Roman Jr. s-a aflat astăzi, 10 februarie 2023, în Studioul BZI LIVE. Autorul volumului „Portret neretușat al lui Nicolae Ceaușescu” a făcut dezvăluiri despre viața fostului președinte al României, în noua ediție dialog.

Directorul Muzeului Academiei de Studii Economice (ASE) din București a discutat cu oameni care au avut funcţii importante, rude sau cunoscuţi ai dictatorului, printre care Ştefan Andrei, Cornel Burtică, Emil Bărbulescu, Iosif Banc sau Serghei Mizil.

Ce spune Toma Roman Jr. despre Serghei Mizil: „Avea acces în reședința Ceaușeștilor”

Toma Roman Jr., jurnalist și cunoscut autor, a transmis în exclusivitate detalii neștiute despre fostul președinte al României. Invitatul a vorbit pe larg despre cum a fost Nicolae Ceaușescu, pe cine avea în anturaj, cum trăia și ce relație avea cu propria familie.

Mai mult decât atât, directorul Muzeului ASE din Capitală a povestit că l-a intervievat pe Serghei Mizil, fiul lui Paul Niculescu Mizil (fost membru al Comitetului Politic Executiv al PCR. Acesta a  dezvăluit cum i-a decurs viața înainte de Revoluția din 1989 și cum se bucura de avantajele vieții de fiu de demnitar. Serghei Mizil era un rebel și își permitea să părăsească țara ori de câte ori voia, chiar de nu era membru de partid.

Omul de afaceri a profitat că tatăl lui era un lider al nomenclaturii și a reușit să producă bani din bișnită. Aceasta susținea că avea acces la reședința Ceaușeștilor și a văzut de viață duceau Nicolae și Elena Ceaușescu.

„Avea acces datorită prieteniei cu Nicu în reşedinţa Ceaușeștilor de la Snagov. El a văzut că ei duceau o viaţă înstărită, dar nu aveau rafinament culinar. Mâncau chestii româneşti, ascultau muzica rârâită oltenească, beau vin de buturugă. Aveau mese şi scaune copii după obiecte de artă populară, practic ei trăiau ca nişte ţărani ajunși. Nu erau gurmanzi, rafinaţi, specialişti în oenologie, nu ascultau muzică simfonică. Serghei a participat la momente cruciale lângă Nicolae Ceauşescu. Un alt tip de mare rafinament, doctorate în afară, dar care a ajuns arhitect şef al Capitalei mi-a explicat că Ceauşescu se credea în concurenţă cu Dumnezeu. A luat decizia de sistematizare a Bucureştiului, au dispărut biserici, clădiri monument istoric. După cutremurul din 77 a văzut că Dumnezeu poate demola. Astfel, a zis că de ce nu poate demola şi el. A sistematizat şi satele. A văzut că unele ţări socialiste, satele erau mici oraşe cu arhitectură specifică. Ceauşescu s-a gândit să facă ceva, dar erau copii proaste văzute în altă parte. A văzut că România nu are o tradiţie a palatelor, s-a gândit să aibă clădiri monumentală. Aşa s-a gândit să facă Palatul Parlamentului. Este o clădire goală, care nu a fost folosită. A început să demoleze clădiri şi să facă blocuri cu 4 etaje, fără apă şi încălzire. Ceauşescu lua tot felul de decizii. Ideea nu era proastă, dar el făcea pe repede înainte. Aşa s-a distrus ţară. De asemenea, decizia tembelă cu stingerea datoriei ţării. Credea că poate orice”, a spus Toma Roman Jr. în exclusivitate la BZI LIVE.

Ce relația avea Nicolae Ceaușescu cu cei din jur

Autorul Toma Roman Jr. i-a făcut un portret neșlefuit lui Nicolae Ceaușescu și, de asemenea, a relatat ce relație avea dictatorul român cu prietenii, familia și cunoștințele. Jurnalistul a menționat că Serghei Mizil i-a povestit că fostul președinte al României a intervenit în viața copiilor săi și îi controla până la cele mai mici detalii.

Nicolae Ceaușescu nu avea prieteni, nu avea o relație bună cu propria familie și desființa orice persoană care îi crea probleme.

„Nu avea prieteni, îi avea doar pe unii care ştergea pe jos. Avea un anturaj de jucării, păpuşi. Nici cu familia lui nu comunică foarte bine. De multe ori nici fraţii lui nu aveau acces la el, nu îi chema cu lunile. Dacă se ducea să-i spună cineva ceva afirma că nu are timp. Singurii cu care comunică era Ilie Ceauşescu şi Marin Ceaușescu. Copiii lui erau trataţi ca nişte supuşi. Nicu era favorit, chiar de era curvar şi beţiv, pentru că nu călcase pe bec. Valentin s-a căsătorit cu o tânără care mama sa era evreică. La un moment dat, în anul 88, Valentin a divorţat şi a reintrat în graţia lui Ceauşescu. În ceea ce priveşte Zoe, nici relaţiile ei nu i-au convenit lui Ceauşescu. Ea a avut mulți iubiți, dar părinţii au intervenit în viaţa sa. Încercau să controleze strict vieţile copiilor lor.

Serghei mi-a zis că îi spărgeau anturajul. Securitatea le întindea capcane, se desfiinţau cârciumile unde se simţeau ei bine. A devenit ilogic. Dacă ar fi mai avut o brumă de gândire politică şi-ar fi dat seama că i-a trecut timpul şi să se retragă gradual. În jurul României, mai toţi din generaţia lui Ceauşescu au fost înlăturaţi. Dacă ar fi cedat şefia partidului lui Ion Iliescu şi el şi-ar fi păstrat onorific funcţia, ar fi murit în patul lui. Nici Iliescu nu ar mai fi fost preşedintele României 6 ani după”, a menționat Toma Roman Jr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *