Incisivul jurnalist Iosefina Pascal a discutat la BZI LIVE despre protestul silvicultorilor ce a avut loc astăzi, 12 ianuarie, în faţa sediului Guvernului. Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva, structură sindicală şi profesională reprezentativă pentru sectorul silvic din România, a organizat joi un miting pentru salvarea pădurilor proprietate publică a statului de la înstrăinare.
Organizaţia sindicală a precizat printr-un comunicat de presă că acţiunea de protest a fost destinată exclusiv membrilor din cadrul Federaţiei Silva şi sindicaliştilor din Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, fără nici o asociere sau interferenţă cu vreo formaţiune politică sau de altă natură.
Jurnalistul Iosefina Pascal la BZI LIVE
Iosefina Pascal a discutat în noua ediție BZI LIVE de joi, 12 ianuarie despre protestul organizat de angații Romsilva în faţa sediului Guvernului. Având în vedere că Romsilva este o întreprindere de stat românească responsabilă cu protecţia, conservarea şi dezvoltarea pădurilor aflate în proprietatea publică a statului român, sindicaliștii au încercat să stopeze un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, fără respectarea termenelor minimale de dezbatere publică prevăzute de lege.
„În primul rând, trebuie să le readucem aminte românilor de unde a apărut chestiunea asta. Chestiunea asta a apărut odată cu USR-ul, care atunci când a fost vremelnic foarte puţin timp la guvernare, împreună cu PNL, trebuie să amintim acest lucru, pentru că PNL pare acum, ca și PSD-ul că aruncă doar în cârca USR-ului, de parcă ei nu ar fi fost în Parlament sau PNL-ul, chiar la guvernare cu ei… USR în PNRR a negociat.. cum au mascat-o ei de fapt, care e mare combinaţie? Ei au spus că Romsilva este cea care dă pădurile unora ca Schweighofer și acest gen de corporaţii din industria asta care se ocupă ce jafurile de lemn, și exploatează ca nebunii lemnul din România. Ceea ce e adevărat. Dar, folosesc această chestiune tocmai pentru a privatiza Romsilva și ei ce fac de fapt? Ei transferă puţina putere și control a statului, pe care o mai avea, asupra pădurilor, la privaţi.
Privați care, împreună cu Romsilva luau lemnul și îl dădeau la băieții ăștia de tipul Schweighofer.
Practic ei au tăiat din costuri. Așa se numește în limbaj corporatist. În ce sens? Până acum se apela la intermediari, adică se făceau licitațiile, le făceau Romsilva și participau aceleași companii ale unor 2-3 băieţi… Asta e interesant, firmele astea cine sunt administrate de fapt? De 2-3 băieți care au vreo 10-20 de astfel de firme pe care le bagă la licitaţie și în final, una din ele primește de la Romsilva dreptul de exploatare, taie lemnul şi îl dă lui Schweighofer.
Ei au elimat acești intermediari și astfel și-au scăzut costurile și au obținut nu numai pădurile gratis , dar au obținut și o altă chestiune: dreptul de a delimita sau specifica câtă masă lemnoasă se taie într-o anumită perioadă de timp şi pe ce anumită perioadă de timp.
Deci acum nu va mai face statul aceasta delimitare, o va face privatul. Ceea ce e foarte grav.
Ei pot face acum ca cei 3.1 milioane de ha de pădure să fie tăiate într-un an sau 10, sau într-o lună, depinde de cât de harnici sunt ăștia. Statul nu va mai controla nici măcar ariile protejate, nu va mai controla absolut nimic din ce ţine de masa de prezervarea masei lemnoase din România, ceea ce este foarte foarte grav. De ce?
Păi, uite, am văzut George Simion… Bine, el a venit acum, când e deja fractura deschisă. Liviu Dragnea a avut proiectul respectiv, cu câteva zile înainte să fie băgat la pușcărie, acest proiect de interzicere a exportului de masă lemnoasă pe o perioadă de maxim 10 ani. Acum, proiectul acesta pe care l-a copiat de fapt George Simion, nu va fi votat, dar dacă chiar va fi votat, vei putea să interzici exportul de masă lemnoasă. Vei controla doar ce nu ţine de Romsilva, care sunt puţine. Faţă de pădurile mari, gestionate de Romsilva”, a spus Iosefina Pascal.
Iosefina Pascal: „Noi încălcăm legea zi de zi. Noi ca stat”
În discuție a fost adus și faptul că germanii deschid mine, pe când României i s-a ordonat să le închidă, și închise au fost! Practic, noi vindem și închidem tot. Ne dăm toate resursele la străini și apoi ne plângem că nu mai avem de unde sau cu ce! Dar de blamat, poate fi blamat și poporul român, care pur și simplu continuă în starea lui vegetativă, de a sta și aștepta să vină soluția, salvarea de din altă parte, fără ca el să ridice un deget.
„E un dezastru îngrozitor şi România nu e de loc interesată, ceea ce nu mă mai surprinde, pentru că nu a fost interesată nici de faza cu înţeparea… Cam asta e ipocrizia la noi. Și nu mă mir, pentru că, a fost un domn odată cu o petiţie, depusă în Parlamentul European, tocmai pentru a interzice exploatarea pădurilor din ariile protejate. Care sunt acum exploatate. Și acelaşi USR care ne spune că e bine să privatizăm Romsilva… Deci noi încălcăm legea zi de zi. Noi ca stat.
Mi-a părut rău când am văzut imaginile de protest, dar per total, au fost puţini oameni. Având în vedere ce se întâmplă şi că singurul mod prin care puteau preveni asta, era aşa. Ori amânarea.
Deci băiatul ăsta Ghinea ne-a pus cruce. Ai două variante: Ori amâni până la sfântu’ aşteaptă şi pierzi bani europeni, sau a doua variantă este ca eu să trec acea lege privind interzicerea exploatării de masă lemnoasa pe o perioadă de. Şi atunci ăia nu o să mai fie interesaţi să preia Romsilva pentru că nu mai au ce face”, a conchis Iosefina Pascal.