De îndată ce Consiliul European a repartizat României (în chip automat, după criterii care și-au spus cuvîntul în cazul tuturor țărilor membre UE) suma de 30 de miliarde de lei în cadrul Ambițiosului Plan de redresare și reziliență al Uniunii pentru ieșirea din Pandemie, Klaus Iohannis s-a grăbit să înfățișeze acești bani ca un soi de cadou făcut românilor sărmani de un Moș Crăciun pe cît de bogat, pe atît de bun la inimă. În conflict cu adevărul vieții, mașinăria propagandistică prezidențială și guvernamentală, în centru cu o presă făcută să păcăne cu combustibilul venit de la firmele sub acoperire ale Serviciilor, a făcut caz luni în șir de rolul inestimabil al lui Klaus Iohannis în obținerea banilor. Ca un nou Ceaușescu – lăsa să se înțeleagă literatura de proastă calitate a Presei Miluite – Președintele (cu P mare sau Domnul Președinte (cum îi spun Liderii PNL și în pat cu ibovnicele) a bătut cu pumnu-n masă la Bruxelles.
Impresionați de acest Mihai Viteazu de pe traseul București – Sibiu și retur, toți membrii Consiliului – de la Angela Merkel pînă la Emmanuel Macron – s-au precipitat să scoată banii. Dacă Bruxellesul era Moș Crăciun, atunci Klaus Iohannis era Nepotul îndrăgit al lui Moș Crăciun. Pentru ca postura de aducător de cadou să fie mai dihai mult timp suma acordată României a fost de 80 de miliarde de lei. Pentru că de peste tot veneau mesaje că suma e mult mai mică, după cîteva luni de publicitate electorală, după alegeri, suma a devenit cea reală, aproximativ 30 de miliarde de lei. Pentru obținerea acestei sume, potrivit cerințelor de la Bruxelles, România trebuia să predea pînă pe 30 aprilie 2021 Planul de cheltuire a banilor, cunoscut sub titulatura de Planul Național de Redresare și Reziliență, pe scurt PNRR. Nu mai trec în revistă aventura rocambulească a acestui Plan. Lansat cu tam-tam de cîteva ori, ca și cum ar fi fost gata, Planul va fi gata, cu chiu cu vai abia pe 31 mai 2021, după ce Guvernul Cîțu a obținut o păsuire de o lună de la Bruxelles. Chiar și în aceste condiții, miercuri, cînd Florin Cîțu a vorbit despre Plan în Parlament, documentul nu era gata, se mai lucra la el.
Pînă cu o săptămînă în urmă, suma de 30 de miliarde de euro a fost prezentată ca un cadou de Moș Crăciun făcut de Bruxelles Poporului Român numai și numai pentru că acest Popor a avut norocul de a beneficia de Klaus Iohannis președinte. Și Poporului Român nu-i mai rămînea decît o grijă:
Să facă praf cele 30 de miliarde bînd, mîncînd și cîntînd.
Vorba aia:
Trai neneacă pe banii Bruxellesului.
De o săptămînă încoace, Cadoul nu mai e chiar atît de Cadou. Pentru că, spun Guvernanții, Bruxellesul ne cere, în schimbul banilor, să purcedem la reforme dure, mai precis, la măsuri de austeritate.
Păi pînă acum, din iulie 2020, timp de un an aproape, nu s-a suflat o vorbă despre condiționarea banilor de reforme nepopulare. Banii erau înfățișați ca un Cadou pur și simplu. Și din cîte se știe un Cadou nu costă nimic pe cel care-l primește. Nici măcar transportul prin poștă sau prin curier.
Joi, 27 mai 2021, am înregistrat pentru emisiunea Interviurile lui Cristoiu de sîmbătă, 29 mai 2021, orele 20 – 21, pe Aleph News, un interviu cu europarlamentarul PSD Victor Negrescu, unul dintre cei mai pricepuți din Români în tărășenia numită PNRR.
Curios cum sînt, n-am scăpat prilejul de a-l întreba pe interlocutor cum stă treaba cu măsurile de austeritate ce vor fi incluse în PNRR de Guvernul României.
Interviul – deosebit de interesant – va fi difuzat sîmbătă.
Cum însă partea dedicată reformelor mi s-a părut de un interes public evident, o reproduc mai jos:
„Ion Cristoiu: De ce nu au zis de la început reforma sistemului de pensii? Dacă sunt de Centru-Dreapta. Domne, nu ne interesează pensiile. Pot să pun și eu întrebarea asta? De ce nu-și asumă ei?
Victor Negrescu: Eu cred că încep să-și asume. Ei spun că aceste elemente corespund programului lorIon Cristoiu: Și nu puteau să le facă pînă acum? Dacă nu era pandemia…
Victor Negrescu: Trebuia să le facă oricum, dacă credeau în ele. Ei caută să dea vina pe Bruxelles. Adică să spună Bruxelles-ul ne impune. Eu am spus că acest plan, așa cum l-au prezentat ei, și reformele, poate fi un nou MCV pentru România. Adică ei practic s-au dus cum s-a dus Monica Macovei la momentul respectiv să ceară MCV ca să finalizăm capitolul pe Justiție, acum noi mergem și spunem, dați-ne cele 29 de miliarde, am greșit planul, planul e prost, dar pentru că am venit cu reformele astea poate, poate ne dați cele 29 de miliarde. Bruxelles-ul n-a cerut, sincer vă spun, Bruxelles-ul nu a cerut lucrul ăsta. N-a cerut să facem reforme nepopulare. Pentru că știți cum îi zice la plan, planul de redresare și reziliență. Reziliență înseamnă să păstrezi coeziunea la nivelul societății, ori toate aceste proiecte pe care ei le pun creează tensiuni sociale, nu au nicio legătură cu reziliența. Deci era foarte simplu pentru noi să venim cu o viziune de viitor și să venim cu alte soluții decît cele cu care a venit actualul guvern.Ion Cristoiu: Cînd a venit dl. Iohannis anul trecut, în iulie 2020, nu a suflat o vorbă despre reforme, reformele de acum. Au trimis planul și deodată, că asta pe mine mă intrigă, pe ultima sută de metri, săptămîna asta au zis, stați un pic că nu ne dau banii dacă nu facem reforme. Păi ăsta e momentul în care și dvs PSD trebuie să spuneți… și dvs ce spuneți? Că de fapt, e un pretext?
Victor Negrescu: Da, eu cred că e un pretext. Vor să asocieze proiectul lor politic cu acest plan.Ion Cristoiu: Adică reforme nepopulare…
Victor Negrescu: Exact, reforme nepopulare pe care înțeleg că vor să le programeze pentru ultima parte a acestui program de finanțare. Pentru că programul duce pînă în august 2026. Și ei pe calendarul pe care îl vor face vor duce reformele cele mai puțin populare în a doua parte, cînd, eventual se schimbă guvernarea, după 2024. În contextul ăsta, da, clar nu suntem de acord cu acest plan. (…)Ion Cristoiu: Dl. Victor Negrescu, să zicem că ei merg la Bruxelles, dau un exemplu, cu înghețarea pensiilor.
Victor Negrescu: Da.Ion Cristoiu: În momentul în care Bruxellesul aprobă, ăsta e un fel de MCV, adică noi nu mai putem face niciun fel de mișcare dacă nu le înghețăm. Așa e? Mă înșel?
Victor Negrescu: Timp de doi ani și jumătate. După doi ani și jumătate putem negocia.Ion Cristoiu: Care spuneți că sunt reformele nepopulare?
Victor Negrescu: Înghețarea pensiilor, reforma administrației cu înghețarea salariilor, creșterea taxelor.Ion Cristoiu: În momentul in care se aprobă de UE, ce se întîmplă?
Victor Negrescu: Păi trebuie să le respectăm, dacă nu facem lucrul acesta, nu încasăm banii.Ion Cristoiu: Victor Negrescu
Victor Negrescu: Exact, din nou folosesc practic Bruxellesul pentru propriile lor interese și obiective.”
Chiar și după acest dialog, eu rămîn în continuare nedumerit:
Dacă acestea sînt reforme necesare românilor, de ce nu și le asumă partidele din Coaliția de Guvernare ca parte din programul lor de resetare a țării? De ce le pun pe seama Bruxellesului?