Prima pagină » Actualitate » Jurnaliştii care l-au criticat pe Elon Musk s-au trezit cu conturile de Twitter blocate. Ce declaraţii a făcut miliardarul

Jurnaliştii care l-au criticat pe Elon Musk s-au trezit cu conturile de Twitter blocate. Ce declaraţii a făcut miliardarul

16 dec. 2022, 10:40,
BZI.ro, în Actualitate

Joi, 15 decembrie 2022, jurnaliştii care l-au criticat pe Elon Musk s-au trezit cu conturile de Twiter blocate. Aplicaţia a blocat conturile câtorva jurnalişti cunoscuţi de la instituţii media de top fără a veni cu explicaţii în acest sens. Anterior, miliardarul a anunțat că va debloca toate conturile suspendate pe această rețea de socializare.

Astfel, conturile lui Donnie O’Sullivan de la CNN, Ryan Mac de la New York Times și Drew Harwell de la Washington Post şi al jurnalistului independent Aaron Rupar au fost suspendate abrupt. Unii speculează că ar fi vorba de autoritatea unilaterală asupra platformei a lui Elon Musk.

Jurnaliştii care l-au criticat pe Elon Musk s-au trezit cu conturile de Twitter blocate

Nici Elon Musk, nici Twitter nu au oferit comentarii şi nu au explicat de ce jurnaliştii au conturile blocate. Anterior, miliardarul a declarat că jurnaliştii ar fi încălcat noua politică de „doxxing” ceea ce este o acţiune de a furniza în mod public infomariile de identificare prin divulgarea locaţiei sale, însă, jurnalistul Donnie O’Sullivan de la CNN nu a distribuit locaţia lui Elon Musk.

Jurnalistul a scris că compania Twitter ar fi suspendat contul reţelei sociale concurente Mastodon, care permitea publicarea locaţiei a avionului privat al lui Musk.

După ce Elon Musk a achiziţionat platforma, Twitter a primit mai multe reacţii negative, iar acum, după blocarea acestor conturi, a ridicat şi mai multe întrebări. De altfel, sub semnul întrebării a fost pus şi angajamentul lui Musk cu privire la libertatea de exprimare, în contextul în care Elon Musk a menţionat de multe ori că vrea să permită discursul legal pe platformă.

„Sper că chiar și cei mai mari critici ai mei rămân pe Twitter, deoarece asta înseamnă libera exprimare”, a scris Elon Musk în ziua în care a făcut anunţul pentru achiziţia Twitter.

„Suspendarea impulsivă și nejustificată a unor reportero, inclusiv Donie O’Sullivan de la CNN, este îngrijorător dar nu surprinzător. Instabilitatea și volatilitatea tot mai mare a Twitter ar trebui să fie de o incredibilă îngrijorare pentru toți cei care folosesc Twitter”, a spus purtătorul de cuvânt.

Decizia platformei de a bloca conturile jurnaliştilor a fost condamnată de mai multe organizaţii.

„Este imposibil să justifici aspirațiile Twitter pentru libera exprimare cu epurarea conurilor jurnaliștilor critici”, a subliniat şeful Sindicatului American pentru Libertăţi Civile.

„Amnisție generală” pe Twitter

Anterior, Elon Musk a anunţat o „amnisție generală” pe Twitter, deblocând, astfel, toate conturile suspendate pe această reţea de socializare. Conturile au fost deblocate după un sondaj în care peste 70% dintre cei care au răspuns au votat în favoarea deblocării conturilor.

Atunci, Elon Musk a menţionat că doar conturile care fac spam sau încalca grav legea vor fi suspendate, conform politicii Twitter. De altfel, conturile deblocate au legături de extremă-dreapta şi au fost suspendate pentru răspândirea dezinformării, incitarea la violenţă sau difuzarea discursurilor care îndeamnă la ura.

Mai mult, Musk a deblocat şi contul fostului preşedinte al SUA, Donald Trump, contul căruia a fost blocat după ce a instigat violentele de la Capitoliu în 6 ianuarie 2021. După acest anunț, mai multe companii au declarat că își vor retrage reclamele de pe platformă.

Decizia de a-i lăsa pe jurnaliști cu conturile de Twitter blocate a fost criticată de mai multe companii. Un purtător de cuvânt de la CNN a spus că compania a cerut o explicație de la Twitter și că va „reevalua relația noastră în baza acelui răspuns”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *