În timpul unei emisiuni de știri în direct, o jurnalistă a postului tv Pervîi Kanal (Canal 1) din Rusia, a intrat în cadru purtând o pancartă pe care scria „Nu Războiului”. Deşi secvenţa a durat doar câteva secunde, agențiile ruse de știri au relatat că ulterior jurnalista a fost reținută și acuzată de „discreditarea forțelor armate”.
„Nu credeți propaganda, vă minte chiar de aici. Rușii împotriva războiului”, scrie în limba engleză și în rusă pe pancarta pe care a ţinut-o în spatele prezentatoarei tv.
Jurnalista din Rusia, mesaj anti-război
Jurnalista din Rusia care a protestat împotriva războiului din Ucraina este Marina Ovsiannikova, editor la Canal 1. Înainte de a incident, jurnalista a întregistrat un mesaj video pe rețelele sociale, în care spune: „Din nefericire, în ultimii ani, am lucrat la Canal 1 și am fost implicată în propagandă Kremlinului, iar acum îmi este foarte rușine de asta”.
Aceasta a precizat că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o crimă, iar ţara agresoare este Rusia, toate acestea trebuind să fie pe conştiinţă unui singur om, anume Vladimir Putin. Fiică a unui cuplu ruso-ucrainean, aceasta a conchis faptul că „Popoarele noastre frățești încă se vor putea împăca”.
Marina Ovsiannikova a declarat că se simte vinovată şi regretă că a permis ca minciunile Kremlinului să fie transmise pe micile ecrane, subliniind faptul că „încă 10 generații de acum încolo nu se vor putea spăla de rușinea acestui război fratricid”.
” Mi-e rușine pentru că am permis ca rușii să fie zombificati. Am tăcut în 2014, când toate acestea abia începeau. Nu am ieșit la mitinguri când Kremlinul l-a otrăvit pe Navalnîi și am urmărit acest regim anti-uman fără a schița nimic și acum toată lumea ne-a întors spatele”, a spus jurnalista în mesaj.
Jurnalista Marina Ovsiannikova a fost arestată
În urma incidentului, jurnalista din Rusia a fost reținută de poliție.
„Tânăra poate fi acuzată în baza art. 20.3.3. din Codul Penal („Acțiuni publice cu scopul de a discredita Forțele Armate ale Federației Ruse”), a precizat agenția rusă de știri TASS, citând surse din cadrul anchetei.
Sursa citată mai sus a menţionat că Marina Ovsiannikova este în arest şi riscă cel puţin 10 ani de închisoare.
Într-o altă ordine de idei, grupurile de activiști din Rusia au raportat faptul că părintele John Burdin a fost arestat la puţin timp după ce a ţinut o predică împotriva războiului la o mică congregație din satul rusesc Karabanovo. Toate acestea în condițiile în care Duma de Stat din Rusia a aprobat o lege drastică prin care condamnă chiar și la 15 ani de închisoare persoanele care vorbesc contra armatei rusești. De asemenea, de la declanșarea războiului, patriarhul Kiril nu a adoptat nicio poziție contrară fiind aspru criticat pentru că nu a condamnat războiul din Ucraina. Preotul din Rusia a predicat împotriva războiului, a descris localnicilor bombardamentele și distrugerea în curs de desfășurare în orașele ucrainene și, de asemenea, a împărtășit imagini împotriva războiului și o petiție pe site-ul parohiei.
De la începutul războiului, a existat o represiune brutală împotriva activităților de protest în Rusia, unde, în ciuda riscurilor, mii de oameni încă ies în stradă în zeci de orașe pentru a protesta. Printre aceștia se află și o bunicuță, Elena Osipova, artistă și activistă, ce participase la protestele organizate în Rusia împotriva războiului declanșat de președintele Vladimir Putin în Ucraina.
Reamintim faptul că o jurnalistă a postului tv Pervîi Kanal (Canal 1) din Rusia, a intrat în cadru purtând o pancartă pe care scria „Nu Războiului”. Aceasta a fost arestată.