Multe persoane se confruntă cu junghiuri în cap. Acestea pot fi cauzate de diferite afecțiuni sau, pur și simplu, pot fi o consecință a stresului și a oboselii. Iată cum scapi de aceste manifestări și când trebuie să mergi la medic.
În spatele junghiurilor în cap se pot ascunde numeroase afecțiuni serioase. Tocmai de aceea, nu trebuie neglijate, ci este necesar să fie investigate din timp, pentru a preveni eventualele complicații. Poate fi vorba despre boli cronice, care nu pun în pericol viața, cum sunt spondiloza sau osteoporoza, ori despre cauze relativ banale, precum răcelile sau pozițiile incomode din timpul somnului. Află, în continuare, tot ce trebuie să știi despre cauzele care duc la apariția junghiurilor în cap și care sunt cele mai bune variante de tratament.
Cauzele apariției junghiurilor în cap
Junghiurile în cap sunt la fel de supărătoare ca junghiurile de spate, mai ales dacă manifestările lor sunt cronice. Acestea se prezintă sub forma unor înțepături sau dureri ale oaselor și mușchilor cutiei craniene (nu ale creierului).
Junghiurile pot apărea în orice zonă a capului, fie la ceafă, fie în creștet, fie în părțile laterale. De cele mai multe ori, acestea sunt cauzate de simple răceli sau de afecțiuni ale sistemului osos ori ale sistemului nervos. În această categorie intră mai multe afecțiuni cronice, dar care, din fericire, nu sunt amenințătoare de viață. Aici vorbim despre spondiloză sau osteoporoză, boli care au și alte manifestări. De pildă, spondiloza este însoțită și de stări de amețeală, dureri de cap, probleme în menținerea echilibrului sau parestezii. În ceea ce privește osteoporoza, aceasta se manifestă prin: probleme cu oasele, stare de moleșeală, pierdere în înălțime sau dureri de spate.
Uneori, junghiurile în cap pot fi provocate și de o poziție incomodă avută în timpul somnului. Mai mult, de vină pot fi și stresul sau oboseala. Foarte dăunătoare pentru sănătate pot fi numărul mare de ore petrecute în fața calculatorului sau a televizorului, somnul insuficient sau diferitele probleme de zi cu zi. În astfel de cazuri, de mare ajutor sunt tehnicile de relaxare, masajul și un stil de viață sănătos și echilibrat.
Tratament și sfaturi utile
Junghiurile în cap, dacă apar când și când, pot fi tratate cu analgezice sau cu antiinflamatoare (acid acetilsalicilic, ibuprofen).
În schimb, dacă durerile sau junghiurile sunt însoțite și de alte simptome, în special de creșterea pulsului sau a tensiunii arteriale, de amorțeli în diferite părți ale corpului, grețuri, amețeli, pierderea temporară a vederii, dureri și furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor, este necesar să mergi la un medic neurolog. Astfel de simptome pot fi cauzate de probleme apărute în interiorul cutiei craniene și este nevoie de intervenția, de urgență, a cadrelor medicale. De exemplu, putem vorbi de tulburări de vedere, de hipertensiune, de accident vascular cerebral sau de tumori pe creier.
Dacă durerea persistă mai mult de două sau trei zile, nu mai sta pe gânduri și solicită ajutorul medicilor.