Jumătate dintre fermierii din Iași au depus cererile unice în campania derulată de APIA

Jumătate dintre fermierii din Iași au depus cererile unice în campania derulată de APIA

13 apr. 2022, 02:00
Raluca Costin, în Economic Local

Jumătate din fermierii din Iași au depus cererile unice în campania derulată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Până în prezent au fost înregistrate 10.041 de cereri pentru o suprafață de 53.124 de hectare

În campania de depunere a cererilor unice de plată derulată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) s-au depus până în prezent 10.041 de cereri, pentru o suprafață de 53.124 de hectare. Potrivit lui Sergiu Jităreanu, directorul instituției din Iași, tendința de comasare a terenurilor care generează un număr mai mic de cereri, dar o suprafață mai mare exploatată, s-a păstrat și anul acesta.

”Campania de depunere a cererilor a ajuns la 108 la sută față de ceea ce ne-am propus. Având experiența anilor precedenți, a fost mai ușor să derulăm campania. Cam 52 la sută din numărul total de cereri sunt depuse până acum, din cei aproximativ 18.000 de fermieri care au depus anul trecut, și estimăm, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, ca numărul cererilor să scadă, dar să crească suprafața solicitată la plată”, a declarat Sergiu Jităreanu, directorul APIA Iași.

În anul 2021 au fost depuse 18.000 de cereri pentru o suprafață de 280.000 de hectare.

Fermierii din Iași au depus cererile online

Începând cu luna martie 2022, APIA a demarat cea mai mare campanie de depunere a cererilor unice de plată. Cererea Unică APIA pentru subvențiile solicitate de fermierii din Iași, pentru acest an, va putea fi semnată electronic, astfel că agricultorii nu vor mai fi nevoiți să se prezinte la sediul instituției, cum făceau în anii precedenți. Cei care vor depune cererile după data de 15 mai 2022, până la 1 iunie, vor fi sancționați cu 1 la sută din valoarea subvenției pentru fiecare zi de penalizare.

După depunerea documentelor, agricultorii vor fi verificați în teren, iar după această etapă, va începe plata avansului din subvențiile pentru acest an, de pe 16 octombrie 2022. Ca și în anii precedenți, agricultorii se vor înscrie în aplicația IPA online, un program informatic gratuit care îi permite fermierului să completeze electronic cererea unică de plată. În anul 2021 au fost verificați o parte din fermierii din Iași care au solicitat subvențiile de la APIA.

APIA primește cererile pentru subvenția la motorină

Fermierii din Iași pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat) pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente perioadei 1 ianuarie-31 martie 2022 (trimestrul I al anului 2022). Termenul-limită de depunere a documentelor este 30 aprilie 2022, însă, fiind zi nelucrătoare, se va decala până în prima zi lucrătoare, respectiv 2 mai 2022. Cererile se depun de către administrator/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul/reprezentantul legal şi este însoţită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite.

Pentru anul 2022, ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1.000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărei valoare unitară este de 1,630 lei/litru. Fermierii din Iași care depun cererile unice la APIA pot solicita și subvenția la motorină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *