Populația comunei Plugari, județul Iași, se ridică la 3.098 de locuitori. Dintre aceștia, aproximativ 1.500 de localnici au beneficiat de consultații gratuite prin intermediul campaniei Caravana de Sănătate. În perioada 20 februarie-1 martie, în comună au fost amenajate 6 cabinete medicale unde doctorii au acordat consultații
Medicii au observat faptul că persoanele ce locuiesc în zone defavorizate sau care se află la distanță mare de Iași nu au acces la sănătate, în special din cauza lipsei de bani și a distanței mari față de oraș. Astfel, cei mai mulți beneficiari au fost persoane în vârstă. La cardiologie s-au acordat 93 de consultații, 310 persoane și-au făcut analize medicale, 291 de localnici au beneficiat de EKG (electrocardiogramă). Medicul stomatolog a consultat 51 de persoane, 62 de femei au avut nevoie de consult ginecologic. În comună s-a deplasat și un medic pediatru care a consultat 66 de copii, alte 104 persoane au beneficiat de consult optometric.
Medicii au constatat că în rândul populației din comuna Plugari predomină afecțiunile cardiace
Specialiștii au constatat faptul că cele mai mari probleme sunt din sfera cardiologiei, din acest motiv, din a doua săptămână a caravanei s-a alăturat echipei și un medic de specialitate. Cu toate acestea, s-au observat probleme și atunci când vine vorba despre copii, în special stomatologice.
Caravana de Sănătate s-a încheiat după două săptămâni în care persoanele din comuna Plugari, județul Iași, au beneficiat de consultații gratuite. Situația care i-a uimit pe medici reprezintă o mamă din comuna respectivă, cu patru copii, care se confruntă cu diferite probleme atunci când vine vorba despre sănătatea celor mici.
O mamă cu patru copii i-a impresionat pe medici
Părinții au mărturisit faptul că, având mai mulți copii, nu știu pe care să-l ducă primul la control, în special când vine vorba despre problemele stomatologice.
„Am constatat nevoia pe care comunitatea noastră o are de aceste campanii. Am avut persoane care nu au fost niciodată la medicul specialist. Dar mai mult decât, atât am avut o mămică, are patru copii și spunea că se bucură de această inițiativă, pentru că din cauza fondurilor insuficiente, când era vorba despre o problemă stomatologică, nu știe pe care dintre cei mici să-l ducă primul la control.
Vorbim aici despre lipsa banilor, a transportului. Sunt oameni care, poate, nu-și permit un bilet la autobuz, cu care să ajungă în oraș. Am observat și nevoia de un cabinet de cardiologie, din acest motiv, am adus medicii care se ocupă de această specializare, iar la copii am constatat diferite probleme orodentare, deci pentru cei mici cel mai solicitat cabinet a fost cel de stomatologie. Este nevoie ca aceste campanii să se facă mai des, acesta este un alt aspect pe care l-am constatat”, a subliniat Andra Barbarie, director Crucea Roșie, Filiala Iași.
Proiectul Caravana de Sănătate are ca obiectiv promovarea sănătății în comunitățile vulnerabile și este implementat alături de Crucea Roșie Franceză. Șase cabinete medicale mobile, dotate cu echipamente performante, oferă servicii medicale de pediatrie, optică medicală, cardiologie, ginecologie și stomatologie pediatrică, în mod gratuit, pentru cetățenii ucraineni și români. În următoarea perioadă, aceasta se va deplasa în Botoșani, urmând ca în viitorul apropriat să se întoarcă în comunele din Iași.
Acest proiect a fost lansat pe data de 8 iunie 2023, iar perioada de implementare este de 24 de luni.
Medicii au mai constatat ca Plugari e un bazin bun pentru clienti aducatori de bani. Pacientii sa se abtina. Clientii au prioritate.