Prima pagină » Culinar » Jumări de porc cu ceapă – Trucul să le faci foarte crocante
Jumări de porc cu ceapă - Trucul să le faci foarte crocante

Jumări de porc cu ceapă – Trucul să le faci foarte crocante

17 dec. 2020, 11:41,
în Culinar

În acest material îţi prezint o reţetă deosebită. Dacă tot se apropie Ignatul porcilor, ce zici de nişte răcituri, lebăr şi… jumări de porc? Da, ai citit bine! M-am gândit ca astăzi să aduc în discuţie un preparat crocant, adorat de toţi. Găseşti mai jos reţeta de jumări de porc cu ceapă.

Este un preparat delicios cu specific de sărbători de iarnă. Nu trebuie să lipsească din bucătăria nimănui. Reţeta nu e complicată, iar produsul final, crocant şi sărat, îi cucereşte chiar şi pe cei mai mofturoşi dintre noi.

Jumări de porc cu ceapă – Reţeta pas cu pas

Ştii că pentru această reţetă ai nevoie numai de 4 ingrediente? Să vedem modul de preparare.

Ingrediente:

  • 2 kg slănină de porc cu sorici / fleică de porc
  • 1 ceapă medie
  • 1 lingură de sare
  • 200 ml de apă

Mod de preparare jumări de porc cu ceapă:

Mai întâi se taie slănina în bucăţi de mărimea dorită. Se presară sare din abundenţă peste ea şi se amestecă bine. După o zi, timp în care e bine să stea la rece, se pun bucăţile în ceaunul de tuci. Acesta se transferă la foc mediu şi se adaugă şi apă. Din când în când se amestecă în ceaun cu ajutorul unei linguri de lemn.

În momentul în care jumările încep să-şi schimbe culoarea şi se şi formează untură în ceaun, se adaugă ceapă. Aceasta trebuie să fie, bineînţeles, curăţată şi tăiată în patru.

De ce se fac jumări de porc cu ceapă? Pentru că ceapa dă o aromă deosebită şi unturii, şi jumărilor. Când bucăţile de ceapă încep să se ardă, se scot din untură.

Urmează să scoţi jumările din untură. Dacă le vrei mai suculente, scoate-le când scoţi şi ceapă. Foloseşte-te cu o paletă. Dacă le preferi mai uscate, atunci mai ţine-le vreo 10 minute în ceaunul de tuci, din momentul în care scoţi ceapă.

Untura e bine să o strecori şi să o pui în borcane sau chiar şi într-un PET, apoi să o dai la rece.

Sfaturi pentru jumări de porc cu ceapă bune la gust

Cum faci jumările? De ce ai nevoie? Mai jos îţi răspundem la aceste întrebări şi nu numai:

  • foloseşte un ceaun de tuci sau o oală din inox ori fontă. Vei petrece mult timp spălând vasul după ce faci jumările şi, cel mai probabil, vei folosi diverse substanţe de curăţare, inclusiv burete de sârmă;
  • pune şi puţină apă în ceaun, alături de slănină. Astfel, jumările vor deveni mai crocante şi mai uscate;
  • în Banat, se amestecă apă cu lapte şi se toarnă în ceaun. De ce tocmai lapte? Pentru că, datorită lui, jumările devin şi mai crocante decât de obicei. În timpul fierberii, laptele scade şi devine vâscos. La final, el se coagulează şi formează un fel de crustă super crocantă la suprafaţa jumărilor;
  • dacă vrei jumări de porc cu ceapă şi mai crocante, amestecă 300 ml de apă cu 200 de lapte;
  • când scoţi jumările din ceaun, presează-le uşor, folosind încă o spatulă. Astfel scoţi excesul de grăsime din ele.
Bugetul.ro
Meseria bănoasă a Alexandrei Ceaușescu, unica nepoată a lui Nicolae Ceaușescu. Urmașa fostului cuplu prezidențial a terminat o facultate grea
redactia.ro
Cutremur puternic în România! Pământul s-a zguduit
Bugetul.ro
S-a despărțit Valeriu Nicolae de Dragoș Pătraru! Jurnalistul nu a mai produs ediții pentru canalul de YouTube „Starea Nației”
a1.ro
Marius Avram și Oana Monea, săruturi aprinse sub cerul înstelat. Soțul Mariei s-a destăinuit în fața ispitei: „Mi-ai intrat la inimă!”
Playtech.ro
Valeriu Gheorghiță, mesaj clar despre vaccinuri: „Nu există shedding, nu există risc pentru nimeni”
observatornews.ro
Cum funcţionează taxarea inversă la TVA, pregătită în Pachetul 2. Economist: "N-ar mai avea ce să fure"
Playsport.ro
Noul preşedinte al Poloniei blochează prin veto ajutoarele pentru copiii refugiaţilor și accesul...
Evz.ro
O toamnă cum n-a mai fost, anunțată de ANM. După răcoarea de acum vine o perioadă grea
realitatea.net
Dispar chioșcurile STB. De unde vor cumpăra călătorii bilete
SportpeSurse
O minoră de doar 14 ani i-a luat mințile lui Gigi Becali, care s-a îndrăgostit până peste cap
Playtech.ro
Moneda românească din anii ’90 pe care se cer 100.000 de lei. Mulţi români cred că nu văd bine preţul, de ce e atât de scumpă
Dailybusiness.ro
Turişti înşelaţi într-o cunoscută staţiune din Italia. Taxa absurdă care apărea pe nota de plată
RomaniaTV
Concedii 2025. Angajații care pierd zile libere de odihnă. Ce modificări usturătoare se aplică de la 20 august DOCUMENT
stiriromania.ro
Cât costă o porție de ceafă cu cartofi prăjiți în Mamaia: prețurile de autoservire ajung la niveluri gourmet
RomaniaTV
Armata obligatorie, dar plătită cu 2.300 de euro pe lună, miercuri se votează proiectul în Parlament
redactia.ro
De când se vor trece copiii mici la întreținerea de la bloc
ego.ro
Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, din nou în vizorul presei! Ce a făcut Irina Tănase...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 august 2025
26 august 2025