Prima pagină » Actualitate » Julian Assange, cel care a fondat WikiLeaks va putea fi extrădat în SUA! Judecătorii au dat verdictul de ultimă oră

Julian Assange, cel care a fondat WikiLeaks va putea fi extrădat în SUA! Judecătorii au dat verdictul de ultimă oră

10 dec. 2021, 13:32,
în Actualitate

Julian Assange se aproprie de extrădarea din Marea Britanie în SUA, după ce guvernul SUA a câștigat ultima etapă a cererii sale de extrădare. SUA au făcut apel împotriva unei hotărâri judecătorești din Marea Britanie din ianuarie conform căreia fondatorul Wikileaks nu putea fi extrădat din cauza îngrijorărilor legate de sănătatea sa mintală.

Julian Assange este fondatorul Wikileaks un site care a publicat sute de mii de documente secrete controversate. Acesta se află în Marea Britanie după ce autoritățile din Suedia au emis un mandat de arestare pentru infracțiunea de agresiune sexuală. Julian Assange a stat o bună parte în ambasada Ecuadorului, stat care nu avea mandat de extrădare cu SUA.

Julian Assange, fondatorul Wikileaks ar putea fi extrădat în SUA

O decizie judecătorească ce a refuzat extrădarea lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a fost atacată de guvernul SUA. Judecătorii de apel au fost asiguraţi de autorităţile SUA că vor lua toate măsurile cuvenite ca fondatorul rețelei să nu se sinucidă. Judecătorii de rang înalt au constatat că judecătorul inferior și-a bazat decizia din ianuarie pe riscul ca domnul Assange să fie ținut în condiții de închisoare extrem de restrictive dacă va fi extrădat.

El este căutat în SUA pentru publicarea a mii de documente clasificate în 2010 și 2011. Cu toate acestea, mai târziu, autoritățile americane au dat asigurări că nu se va confrunta cu cele mai stricte măsuri decât dacă va săvârși în viitor un act care să le merite.

Pronunțând hotărârea, Lordul Chief Justice Lord Burnett a spus: „Acest risc este, în opinia noastră, exclus de asigurările care sunt oferite.

„De aici rezultă că suntem mulțumiți că, dacă asigurările ar fi fost în fața judecătorului, aceasta ar fi răspuns diferit la întrebarea relevantă”.

În prezent, nu este clar dacă Assange poate contesta în continuare extrădarea sa, deși Lord Justice Holroyde a indicat în instanță că fondatorul Wikileaks căuta să depună un alt recurs.

SUA au oferit patru asigurări, inclusiv că Assange nu va fi supus izolării înainte sau după proces sau deținut la închisoarea ADX Florence Supermax dacă va fi extrădat.

Wikileaks a fost în centrul unor dezvăluiri de proporţie legate de conexiunile politice din România și din lume

Wwikileaks reprezintă o platformă responsabilă pentru publicarea a sute de mii de documente clasificate legate de scandaluri politice dar și despre conexiuni de acest fel din lume. Așadar, în urma acestor dezvăluiri au apărut informaţii şi despre viața politică din România, despre felul în care unii oficiali români acţionau contrar interesului național. Printre cei care au apărut în documentele publicate de site au fost, președintele Klaus Iohannis dar și Victor Ponta, fost premier al României.

Pe data de 7 decembrie 2010 Assange a fost arestat de poliția britanică deoarece pe numele său fusese emis un mandat european de arestare din partea autorităților suedeze, el fiind acuzat de abuz sexual. I-a fost acordat azil politic în Ambasada Ecuadorului din Londra în 2012, unde se află și acum. Mandatul de arestare a fost retras în mai 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *