Prima pagină » Turism » Destinatii montane » Jugul intracarpatic
Jugul intracarpatic

Jugul intracarpatic

07 sept. 2014, 15:20,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:28140;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Jugul intracarpatic reprezinta un sir de culmi muntoase scufundate, care realizeaza o legatura intre Carpatii Occidentali si cei Orientali, situate in nord-vestul Depresiunii colinare a Transivaniei. Acest sector separa bazinul de sedimentare al Transilvaniei de marea Depresiune Panonica aflata spre vest.
Se afla la nord de valea Barcaului si, este structurat din doua aliniamente de horsturi supuse initial unor miscari de ascensiune si ulterior de scufundare. Aliniamentul vestic este constituit dintr-o serie de maguri mai joase: Magura Simleu si Dealul (Culmea) Codru, iar cel estic de Muntii Meses si culmile Prisnel, Dealul Mare, Dealul Dumbrava, Preluca si Culmea Brezei. Altitudinea lor este redusa, rar depasind 800 m.
Aceste spinari muntoase si maguri de varsta hercinica sunt formate in general din sisturi cristaline si calcare si, sunt inconjurate de dealuri din formatiuni sedimentare paleogene in est si neogene in vest, care inchid o serie de depresiuni: Depresiunea Simleu, Depresiunea Lapus, Depresiunea Baia-Mare si Depresiunea Agrij–Almas.
Reteaua hidrografica este tributara Somesului. Principalele ape curgatoare sunt: , Lapus, Crasna, Zalau, Raul Agrij, Somes.

Vezi si Avenul din Stana Tomii, Muntii Retezat 

Structura
Magura Simleu (597 m) – este situata la est de dealurile Crasnei si la nord si est de Depresiunea Simleu, in bucla formata de cursul superior la Crasnei. Culmea este neteda, marginita de vai adanci. Este formata din sisturi cristaline. Pe versantii nordici este acoperita de paduri de carpen si gorun, iar pe cei sudici de vii si livezi.
Dealul Codru (580 m in varful Lespezi) este situat la vest de Somes, in estul si sud-estul Depresiunii Baia-Mare.
Culmea Prisnel (651 m in varful Prisnel) – este situata in nord estul Muntilor Meses, in prelungirea aceastora. Are culmea tesita ca o platforma si povarnisuri abrupte. In mare parte este acoperita de paduri de carpen si gorun. Este formata din sisturi cristaline si petice de calcar eocen sau oligocene, precum si din gresii.
Dealul Mare este situat la nord de Prisnel si la vest de Preluca.
Dealul Dumbrava (558 m) – este situat la nord-vest de Preluca ambele fiind delimitate de falii – spre nord. Are aspectul unei cueste cu orientare nordica.
Culmea Preluca (810 m in varful Florii) – este situata la nord de Podisul Somesan si la vest de Depresiunea Lapus, pe directia est-vest intre Raul Lapus (la sud) si aliniamentul vailor Cavnic si Bloaja (la nord) Are culmea larga si tesita ca o platforma, iar spre nord are abrupturi tectono–erozive. Este formata din sisturi cristaline. In proportie mare este acoperita de paduri de fag si gorun. La vest se afla Dealul Ticau (Dealurile Silvaniei)
Culmea Breaza (974 m) se afla la sud-est de cea a Prelucai si, inchide la sud Depresiunea Lapus.

Vezi si Locuri fascinante din Romania pe care trebuie sa le vizitezi vara – GALERIE FOTO 

Poarta Somesana
Reprezinta portiunea cea mai coborata din jugul intracarpatic. Spre vest desparte prelungirile vestice ale Muntilor Ignis de Culmea Codrului, iar spre est culmea Mesesului de Dealul Mare si Culmea Preluca. Intinderea ei este controversata, uneori fiind identificata cu Jugul Intracarpatic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *