Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 a fost transmisă luni, 17 august 2020, de Direcția de Sănătate Publică Iași.
Situaţia masurilor anti-coronavirus, luate de autorităţi în județul Iași
Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 17 august 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 2.076 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 52 cazuri în plus faţă de ziua precedentă).
Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.739 au fost externate (cu 14 persoane externate în plus faţă de ziua precedentă).
În judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore nu s-au înregistrat cazuri de deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 80.
În continuarea informațiilor referitoare la condițiile de intrare pe teritoriul Regatului Belgiei, Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile belgiene au revizuit condițiile de acces pentru persoanele care se deplasează în acest stat din România.
Județul Iași a fost inclus în zona roșie
Conform noilor măsuri, începând cu data de 14 august 2020 și județul Iași a fost inclus în zona roșie. Astfel, începând de ieri, în zona roșie sunt incluse următoarele zone/județe din România:
· București-Ilfov (București, Ilfov);
· Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj);
· Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui).
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că în zona roșie sunt incluse din data de 1 august și următoarele zone/județe:
· Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu);
· Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea);
· Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman);
· Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea).
Toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din regiunile incluse în zona roșie trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecției cu COVID-19. Testul este efectuat de autoritățile belgiene, la sosirea în această țară. Călătorii sunt rugați să contacteze medicul curant, respectiv un medic de familie, care dispune testarea.
Conform informațiilor comunicate de autoritățile belgiene, măsura autoizolării și testarea sunt în competența autorităților regionale.
Totodată, MAE reamintește că persoanelor care intră în Belgia din state/regiuni incluse în zona portocalie, autoritățile belgiene le recomandă să se adreseze medicului în vederea efectuării testării și autoizolării la domiciliu.
Măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului
Ţinând cont de contextul epidemiologic actual şi de evoluţia răspândirii infecţiei cu virusului Sars-CoV-2, precum şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, în vederea prevenirii răspândirii infecţiei, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat COVID-19, nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină sau au venit în ţară dintr-o zonă/ţară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile respectând următoarele măsuri:
- Purtarea corectă a măştii de protecţie în spaţii închise și deschise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă şi săpun şi/sau dezinfectarea cu soluţii pe bază de alcool;
- Spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun şi folosirea de soluţii dezinfectante pe bază de alcool;
- Păstrarea distanţei de cel puţin 1,5 m între persoane;
- Curăţarea periodică a suprafeţelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluţie dezinfectantă;
- În cazul apariţiei simptomatologiei specifice COVID-19 se va accesa numărul unic de urgenţă 112;
- Consultarea periodică a site-urilor oficiale în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.