Prima pagină » Economic Local » Județul Iași, în plin proces de dezvoltare digitală! Acesta va deveni un centru de excelență în tehnologie. Proiectul de hotărâre este pe masa consilierilor județeni
Județul Iași, în plin proces de dezvoltare digitală! Acesta va deveni un centru de excelență în tehnologie. Proiectul de hotărâre este pe masa consilierilor județeni

Județul Iași, în plin proces de dezvoltare digitală! Acesta va deveni un centru de excelență în tehnologie. Proiectul de hotărâre este pe masa consilierilor județeni

21 nov. 2023, 02:00, 2 ,
Alexandra MAISNER în Economic Local

Județul Iași este în plin proces de dezvoltare digitală. Plenul CJ se va reuni pentru a supune votului și aproba proiectul de hotărâre

Plenul Consiliului Județean se va reuni joi, 23 noiembrie 2023, pentru a supune votului peste 15 proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără și cel cu privire la Strategia de Transformare Digitală a județului Iași. Prin investiții în infrastructura digitală, educație și inovare, județul îşi propune să devină un centru de excelență  în tehnologie, oferind servicii publice moderne, sprijinind dezvoltarea economică şi stimulând inovația.

Județul Iași intră în proces de dezvoltare digitală

Potrivit informațiilor publicate în cadrul proiectului de hotărâre ce va fi supus votului și aprobat la finalul acestei săptămâni de consilierii județeni, Iașul va intra într-un proces de transformare digitală.

„Tranziția digitală este un element cheie pentru prosperitatea și reziliența viitoare a Europei. Transformarea digitală va avea un efect regenerator asupra societății în ansamblul ei, contribuind la dezvoltarea abilităților digitale, incluziune sporită și creșterea calității vieții.

Acțiunile de digitalizare vizează trei mari domenii: actul de guvernare locală (digitalizare menită  să  crească  transparența, participarea și democratizarea), servicii publice (digitalizarea urmăreşte eficientizarea la nivel de resurse, creşterea calităţii şi accesului, creşterea calităţii din perspectiva cetăţeanului), cetățeni (digitalizarea vizează  o transformare care să  aducă  cetăţenii mai aproape de viața şi managementul comunităţii şi să îi facă participanţi activi — educaţie, creşterea încrederii şi securitate crescută).

În cadrul proiectului Simplificarea procedurilor administrative la nivelul Consiliului Judetean Iasi, cod 154816, finanţat prin POCA/972/2/1 (CP16/2021 pentru regiunile mai puţin dezvoltate), Obiectivul Specific 2.1: Introducerea de sisteme şi standarde comune în administraţia publică  locală  ce optimizează  procesele orientate către beneficiari în concordanţă  cu SCAP, Consiliul Judeţean Iaşi şi-a propus elaborarea „Strategiei de Transformare Digitală  a Judeţului Iaşi”, se arată în documentele din cadrul proiectului de hotărâre publicat.

Strategia de digitalizare vizează asigurarea progresului economic

Strategia de transformare digitală reprezintă un instrument participativ ce are drept scop asigurarea progresului economic, echitabil pe plan social, protejând, în acelaşi timp, resursele şi mediul pentru generaţiile viitoare.

„Este un demers pe termen lung ce reprezintă  viziunea viitorului comunităţii, viziune împărtăşită  la nivel local şi transpusa în obiective complementare şi interdependente şi planuri de acţiune concrete. Prin implementarea strategiei se va crea cadrul necesar pentru realizarea unor investiţii de interes local/judeţean, în concordanţă  cu strategia de la nivel naţional, prin creşterea eficienţei şi reducerea costurilor din sectorul public judeţean prin modernizarea administraţiei creând premisele dezvoltării unor sisteme pentru eGuvernare, Interoperabilitate, securitate Cibernetică, Open Data, etc.

Judeţului Iaşi în procesul de transformare digitală  doreşte crearea un mediu în care fiecare locuitor să beneficieze de oportunităţile şi avantajele aduse de tehnologia Obiectivul general este de a dezvolta un ecosistem digital integrat care să  aducă  prosperitate, bunăstare şi sustenabilitate în judej. Prin investiții în infrastructura digitală, educaţie şi inovare, judejul îşi propune să  devină un centru de excelență în tehnologie, oferind servicii publice moderne, sprijinind dezvoltarea economică  şi stimulând inovaţia.

În cadrul Strategiei de Transformare Digitală a Judeţului Iaşi sunt stabilite următoarele priorităţi: Dezvoltarea capacității administrative a judejului Iaşi prin: – Digitalizarea serviciilor publice – Dezvoltarea infrastructurii digitale pe raza judeţului Iaşi – Inovare tehnologică  în domeniile principale de activitate / competenţă  instituţională, dezvoltarea capitalului uman din judejul Iaşi prin: -Alfabetizare digitală  – Dezvoltarea competenţelor digitale – Inovare tehnologică  în domeniile principale de activitate / competenţă  instituţională, dezvoltarea unităţilor medicale şi a serviciilor de sănătate şi telemedicină  prin: dotarea unităţilor medicale cu echipamente IT şi software prin dezvoltarea serviciilor de sănătate şi telemedicină”, se mai arată în documentele publicate de Consiliul Județean Iași.

Consilierii vor aproba, în ședința ordinară de joi, 23 noiembrie, proiectul de hotărâre. Județul Iași va intra în plin proces de dezvoltare digitală.

Comentarii
  • Faceti dracu benzi pentru transportul in comun , orasul e blocat SI supraaglomerat SI inca mai inghesuiti blocuri printre blocuri. Lasati digitizatul nu rezolva problemele reale .

  • Plătitor de taxe

    Cu puturoșii și prostălanii din primărie, nici un pericol că se va implementa prea curând. Doar mai părăduiesc niște bani (și nu puțini) căpușele incompetente angajate în această instituție și firmele colaboratoare (adică tot de-ai lor)… Și uite-așa iar se mai fac niște împrumuturi bancare de sute de milioane de Euro (plus dobânzile aferente), pe spinarea plătitorilor de taxe și impozite. Cei din primărie nu s-au angajat pentru a rezolva problemele cetățenilor urbei, ci pentru a-i jefui și a-și îmbogăți neamurile. Doar la potlogării se pricep. Ca să rezolvi probleme reale, trebuie în primul rând să vrei și apoi să angajezi oameni competenți nu o adunătură de pile, care de care mai leneși, proști și hoți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`