Prima pagină » Local » Județul Iași este sufocat de bolnavi de COVID-19. Contractul pentru spitalul mobil de la Lețcani a expirat. Maricel Popa doarme, containerele au rămas în Turcia – FACSIMILE

Județul Iași este sufocat de bolnavi de COVID-19. Contractul pentru spitalul mobil de la Lețcani a expirat. Maricel Popa doarme, containerele au rămas în Turcia – FACSIMILE

24 iun. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

Situație critică în județul Iași, unde sunt numeroși bolnavi de COVID-19. Zilele trecute a expirat contractul încheiat între Consiliul Județean Iași și firma SDI Global LLC din Turcia privind furnizarea echipamentelor pentru spitalul mobil de la Lețcani. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, continuă să ofere termene peste termene pentru livrarea unității, în timp ce numărul de cazuri de îmbolnăvire este în continuă creștere. Șeful CJ nu a explicat dacă a fost încheiat un contract adițional cu furnizorul care a depășit deja toate termenele avansate până acum

Continuă bătaia de joc la adresa locuitorilor din județul Iași, unde sunt numeroși bolnavi de COVID-19, iar spitalul mobil de la Lețcani a rămas în continuare în Turcia. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a ajuns din nou să mintă ieșenii cu nerușinare. Ultimul termen avansat de Maricel Popa, cel de 20 iunie, nu a fost respectat, iar restul containerelor de la firma SDI Global LLC din Ankara au rămas tot acolo. Spitalul trebuia să ajungă la jumătatea lunii mai, însă în afară de 13 containere aduse cu mare fast nu s-a mai întâmplat nimic.

Contractul cu firma din Turcia a expirat. Există act adițional pentru spitalul mobil de la Lețcani?

Maricel Popa nu a explicat foarte multe detalii despre furnizarea spitalului mobil, acesta dând vina pentru propria incompetență pe cei care i-au scos la iveală golăniile. Șeful CJ a susținut că în Ankara a fost iar perioadă de carantină strictă și că nu s-a lucrat deloc. Restricțiile în Turcia au fost eliminate, iar din 29 mai, totul s-a relaxat în țara furnizorului. Mai mult, contractul încheiat între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest și SDI Global LLC a expirat. Conform anunțului de atribuire, contractul a fost semnat la data de 21.04.2020 și are o valabilitate de maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare. Cele 60 de zile au expirat pe 21.06.2020, iar unitatea mobilă încă nu a ajuns la Iași.

„Durata prezentului va fi de maximum 60 zile de la data intrării în vigoare a contractului și se finalizează la data de ___, sau, după caz, la data îndeplinirii obligațiilor contractuale în sarcina Părților. Durata contractului este compusă din: termenul de livrare (termenul ofertat, dar nu mai mult de termenul maxim impus de autoritatea contractantă), termenul de punere în funcțiune (max. 7 zile) și diferența (până la max. 60 de zile) pentru alte activități și proceduri aferente executarii contractului. Contractul intră în vigoare la data semnării acestuia de către ambele părți”, se arată în contractul încheiat de Euronest cu firma din Turcia.

13.4 milioane de euro pentru spitalul mobil de la Lețcani. Maricel Popa se încurcă în explicații

Nici Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, și nici Alina Popa, directorul Euronest, nu au dat vreo explicație cu privire la contract sau dacă acesta a fost prelungit. Acest lucru trebuie clarificat de urgență, iar Maricel Popa nu ar mai trebui să caute vinovați în altă parte. Județul Iași, unul din cele mai afectate de COVID-19, are nevoie de spitalul mobil de la Lețcani. Contractul încheiat cu firma din Ankara prevede plata a 64.691.180 lei (13.477.329) pentru unitatea medicală. Însă șeful CJ continuă să spună povestea cu carantina și a avansat un nou termen pentru unitatea medicală.

„Au fost foarte mulți ieșeni care s-au opus realizării acestui spital. Îmi doresc ca instituțiile statului să reglementeze și să-i vadă pe cei care au făcut asta. Am făcut față tuturor și am eliminat toate obstacolele. Sperăm ca până pe 30 iunie spitalul să fie în Iași și să fie funcțional. Nu mai dau date de termen, a fost perioadă de carantină. Ankara a avut 20 de zile de carantină totală și nu puteam să prevăd această pandemie. Eu sper ca în această săptămână să înceapă demersurile pentru a se încărca și restul spitalului „, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Spitalul mobil nu a fost încărcat pe vapor. Iașul este sufocat de bolnavi de COVID-19

Mai mult, spitalul mobil de la Lețcani destinat celor bolnavi de COVID-19 nu a plecat încă din Turcia. Chiar Maricel Popa a spus că speră ca acesta să fie încărcat și adus la Iași, unde sunt multe cazuri de bolnavi de COVID-19. Șeful CJ dă vina pe cei care au demonstrat golăniile făcute de el pentru întârzierea aducerii spitalului la Iași.

„A fost o perioadă de neîncredere a furnizorului. Am deschis credit bancar pentru a garanta plățile. Nu s-a plătit până acum niciun ban, iar banca va garanta plățile”, a mai spus Maricel Popa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *