Judecătorii de la Curtea de Apel Iași au desființat o mare parte din probele din dosarul de corupție al primarului Mihai Chirica, principalul motiv este legat de faptul că infractiunile de corupție ar fi trebuit anchetate de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și nu de procurorii de la DIICOT.
Totuși, o parte din dosar ar trebui să rămână la procurorii DIICOT, iar alta să ajungă la procurorii de la DNA.
De asemenea, judecătorii au stabilit faptul că efectuarea unei expertize tehnice în construcții este nulă. Odată cu nulitatea acestei expertize, o mare parte din acuzațiile pe care procurorii DIICOT le aduceau inculpaților, practic dispar.
Judecătorii au exclus din probele aflate la dosar declarațiilor a doi martori, și anume Gabriel Ghergheșanu și Petronela Susanu.
Totodată, declarația fostului viceprimar Gabriel Harabagiu a fost considerată nulă de judecătorii de la Curtea de Apel Iași.
Avocat Cătălin Boacnă: „Instanța a corectat conduita malignă a DIICOT IAȘI”
„Hotărârea de astăzi nu face decât să confirme că la Curtea de Apel Iași există corp de magistrați foarte bine pregătit și echilibrat, un adevărat model și pentru celelalte instanțe din țară. Este o dovadă pură a faptului că actul de justiție care se înfăptuiește la Iași este unul sănătos, independent și echidistant. Prin această hotărâre, instanța a corectat conduită malignă a DIICOT Iași, manifestată prin construirea unor dosare cu mare impact mediatic, dar pentru care în realitate erau competente alte structuri din cadrul Ministerului Public, în speță DNA. Tocmai acesta este principalul motiv pentru care instanța a constatat nulitatea absolută urmării penale realizate de către DIICOT, o structură care nu este specializată în instrumentarea dosarelor de corupție sau a celor care privesc fondurile europene. Un polițist de la Serviciul Omoruri nu poate amenda pietonii care traversează strada prin locuri nepermise, un medic dermatolog nu poate interveni chirurgical la inimă… Pe același raționament, un procuror de la DIICOT nu poate avea o competență nelimitată, nu poate deschide Codul Penal la întâmplare și să-și aleagă o infracțiune pe care să o cerceteze ca și cum ar alege din meniul de la restaurant. În conținutul OUG 78/2016, privind organizarea și funcționarea DIICOT este expusă clar lista de infracțiuni care pot fi cercetate în mod exclusiv de această structură, iar infracțiunea de abuz în serviciu și cele privind fondurile europene nu se regăsesc pe această listă. În același timp, noi am arătat instanței că prorogarea de competență invocată de DIICOT este în realitate un instrument juridic creat în mod artificial doar pentru diversiune și mai ales pentru confirmarea spiritului narativ al acuzării, din momentul punerii în mișcare a acțiunii penale. În mod cât se poate de corect, instanța a analizat toate aceste obiecțiuni ale apărării și le-a admis. DIICOT este obligat ca în termen de 5 zile să remedieze situația”, a declarat avocatul Cătălin Boacnă.
E clar.
tara bananiera, astia anumea fac sa scape hotii, sunt mana in mana, procurorii cu infractorii
.cu ce am greșit noi ieșenii ca sa ne pedepsească judecătorii facandu-i scăpați pe infractori???!!
Doamne, nu i lasă pe ordinarii ăștia sa revină la primarie ca va fi dezastru…
greseala voastra este ca nu ati iesit sa votati schimbarea!!!
Intr-o bună zi o să scrieți că Chirica și Harabagitul au lupat din răsputeri împotriva corupției.
Jnebun…scapa escrocalaii astia penali . Te doare capul cum se face invartita cu legislatia romaneasca. Tara unde hotii si penalii prospera ,si o baba care fura un ou face 3 ani puscarie. Trist.
Bravo Mihaitza! Statul paralel este cu tine! Sa fie blocuri peste tot!
Au zis niste judecatori ca e nu, pai e nu, inclusiv pt toti neavenitii cu acces la internet care se dau mari justitiari.Mars ba cu comentariille voastre de kkt. Va dati voi cu parerea despre justitie. Probele sunt in dosar, nu la voi la radiosant.
Ba prostane, nu contestam justețea deciziei unei instante de judecata, ci circumstanțele în care a fost luata, motivareaaaaa!
Da, ne dăm cu părerea despre un procuror care nu face diferenta între competențele DIICOT și ale DNA. Ori e slab pregătit, ori mai sigur a făcut-o cu bună știință pentru tergiversarea dosarului până se prescriu faptele, rețeta clasică folosită de infractorii corupți.
Confirm faptul ca judecatori de la Curtea de Apel sunt adevarati profesionisti.
Ma bucur ca exista inca romani adevarati care-si fac treaba cu simtul responsabiltatii,indiferent de contexte/situații.
Felicitări instanta de judecată .
Vedeți că ăla din Pacurari care nu a plătit tramvaiul nr 5 , și trebuie ARESTAT
…
Vă dați seama ce justiție! Țin dosarele în camera preliminară cu anii și apoi le întorc înapoi la procuror, după ani de zile le trimit înapoi la cameră și tot așa până se prescriu. În speță cu acest dosar l-au scos din pălărie pe avocăcatul magician, înaintașul tudorelului cu negi pe față bărberiți s-o scoată că nu era treaba DIICOT să prindă corupții. Dacă s-a trezit un procuror să-i ia de guler pe bandiți au pus pe urmele lui doi polițiști de sat să-l scuture pe procurorul fioros. Ce mafie avem! Trebuie să vină mafia italiană să ia lecții de la banditii de la noi.
Sau mai bine spui ca fiorosul a facut un dosar, deși știa că nu are finalitate în instanță, ca să aibă pârghie să-l salte înapoi in funcție la Diicot…
justitie de kkat ,judecatori de kkat ,politie de kkat ,primar de kkat stat de kkat ,servicii de kkat …pacat de aceasta tara frumoasa …
Gata, i-au albit?! Au găsit portița să-i scape?? Fain.
Inseamna ca procurorii si judecatorii ori nu-si cunosc atributiile,ori fac circ.
chirica ial pe penalu de aivanoaei si vino in dalas sa ne sugi pulili !!!