În această zi, judecătorii din cadrul Curţii de Apel București ar putea pronunța o decizie definitivă în cadrul dosarului Colectiv. Procesul s-a întins pe mai mulţi ani existând în aceste momente mai multe condamnări la închisoare.
Vă aducem aminte faptul că în 2015 în clubul Colectiv a izbucnit un incendiu de proporţii care a dus la decesul a 65 de persoane. La acea dată, în București s-a activat planul roșu de intervenție.
Ce s-a întâmplat la ultima înfăţişare în dosarul Colectiv
Ultimul termen în dosarul Colectiv a fost pe 21 decembrie când avocații inculpațiilor au solicitat achitarea sau pedepse mai blânde pentru clienţii lor. Aceştia au explicat faptul că procurorii au greşit când au decis să-i trimită în judecată pe aceștia, iar judecătorii de la Tribunalul București au pronunțat greşit pedepse cu executare.
La polul opus, procurorii din dosar au cerut pedepse orientate spre maximul prevăzut de lege, cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie, iar oameni au ars,”şi nu vorbim de doi, ci de un cimitir”.
Cum au justificat, procurorii, orientarea spre pedepse maxime în dosarul Colectiv
În justificare, procurorii au considerat faptul că inculpații merită pedepse maxime pentru că administratorii clubului au avut optiunea de a încălca legea, iar cei de la ISU au impus restricții formale. De altfel, aceștia ar fi urmărit profitul fără să le pese de consecințe:
Considerăm că instanța trebuie să dea daune morale în conformitate cu suferințele victimelor. Au suferit și vor suferi toată viaţa din cauza rănilor suferite în acea noapte fatidică din clubul Colectiv, din cauza inculpaților care au urmărit doar profitul. Aplicați pedepse maxime pentru inculpați. Considerăm că nu există motive, pentru aplicarea unor pedepse mai mici. Administratorii și-au asumat schimbarea destinației spațiului. Opțiunea de a încălca legea aparține exclusiv patronilor și artificierilor.
ISU au impus interdicții pur formale iar administratorii au creat o apărata a respectării normelor PSI.
Tragedia putea fi evitată dacă s-ar fi urmărit o minimă protecție contra incendiilor la organizarea concertului GTG, cu minime măsuri de precauție. (…)
Care sunt condamnările din dosarul Colectiv
Așadar, primele condamnări în dosarul Colectiv au fost mari. Vorbim despre faptul că fostul primar al Sectorului 4, Cristian Piedone a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare, Alin Goerge Anastasescu, patron al clubului Colectiv, 11 ani și 8 luni de închisoare.
Iată toate pedepsele de până acum în dosarul Colectiv:
Cristian Popescu-Piedone (fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5) – 8 ani şi 6 luni de închisoare;
Alin George Anastasescu (patron Colectiv): 11 ani şi 8 luni de închisoare cu executare
Costin Mincu (patron Colectiv): 11 ani şi 8 luni de închisoare;
Cătălin Paul Gancea (patron Colectiv): 11 ani şi 8 luni de închisoare;
Antonina Radu (pompier ISU): 9 ani şi 2 luni de închisoare;
George-Petrică Matei (pompier ISU): 9 ani şi 2 luni de închisoare;
Aurelia Iofciu (angajată Primărie Sector 4): 8 ani de închisoare;
Luminiţa Larisa Ganea (consilier superior Primărie Sector 4): 7 ani de închisoare;
Sandra Ramona Moţoc (referent superior Primărie Sector 4): 3 ani de închisoare cu suspendare
Daniela Ioana Nită (patron firmă de artificii): 12 ani şi 8 luni de închisoare;
Cristian Mihai Nită (patron firmă de artificii): 3 ani şi 6 luni de închisoare;
Viorel Zaharia – pirotehnist – 9 ani şi 8 luni de închisoare;
Marian Moise – pirotehnist – 10 ani de închisoare.