Curtea Penală Internațională, CPI, a anunțat, vineri, că o va înlocui pe românca Iulia Motoc din completul de judecată însărcinat să decidă asupra emiterii unui mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru presupuse crime de război.
Instanța a invocat motive de sănătate pentru înlocuirea magistratului român, scrie Agrepres, citând presa internațională.
În luna mai, Karim Khan, procurorul șef al CPI, a cerut emiterea de mandate de arestare pe numele lui Netanyahu şi al ministrului israelian al apărării, Yoav Gallant, precum şi pe numele a doi lideri ai Hamas, Mohammed Deif, zis „Oaspetele”, și Ismail Haniyeh, șeful politic al mișcării Hamas.
Vizați și ei de mandate CPI, Mohammed Deif și Ismail Haniyah au fost uciși între timp
Ultimii doi au fost uciși între timp: eliminarea lui Deif a fost asumată și confirmată de Israel, în timp ce Haniyeh a fost asasinat într-o explozie la Teheran, atribuită Israelului, dar asupra căreia statul evreu nu a comentat oficial.
La momentul în care a solicitat emiterea mandatelor de arestare, Khan a argumentat că există motive rezonabile pentru a considera că respectivii au comis crime de război și crime împotriva umanității.
Cererea procurorului a fost înaintată unei camere preliminare, compusă din trei magistrați.
Este vorba despre președinta completului, Iulia Motoc (România) și despre judecători Maria del Socorro Flores Liera (Mexic) şi Reine Alapini-Gansou (Benin).
Iulia Motoc a solicitat înlocuirea din motive de sănătate
Vineri, președintele CPI a declarat că Iulia Motoc a solicitat înlocuirea din motive de sănătate, în locul său fiind desemnat, în aceeași zi, judecătorul sloven Beti Hohler.
Noul judecător va avea nevoie de timp pentru a se pune la punct cu dosarul, ceea ce ar putea atrage implicit o amânare a deciziei în privința emiterii mandatelor de arestare cerute de procurorul șef al CPI.
Mare SHTOARFA !