Prima pagină » International » Judecătoarea din procesul lui Trump avertizează că nu vrea un „carnaval” mediatic
Judecătoarea din procesul lui Trump avertizează că nu vrea un „carnaval” mediatic

Judecătoarea din procesul lui Trump avertizează că nu vrea un „carnaval” mediatic

12 aug. 2023, 10:00,
în International

Judecătoarea în procesul fostului președinte american Donald Trump pentru acțiunile sale în timpul alegerilor din 2020, Tanya Chutkan, a avertizat vineri că nu va permite ca procesul să se desfășoare într-o „atmosferă de carnaval” mediatic, potrivit AFP.

În cadrul unei audieri consacrate unei solicitări a procurorului special Jack Smith, îngrijorat de posibila intimidare a martorilor în cazul în care Donald Trump ar dezvălui în mod ilegal documente-cheie în cadrul procedurii, magistratul a definit, de asemenea, cadrul în care fostul președinte va fi autorizat să comenteze în mod public despre acest caz.

În pofida caracterului extrem de politic al cazului, în care un fost președinte, aflat în campanie pentru a recâștiga Casa Albă, pledează nevinovat la acuzația de tentativă frauduloasă de a răsturna rezultatul votului, judecătoarea a declarat că a dorit să desfășoare procedura cât mai normal posibil.

„Nu voi lua în considerare în decizia mea efectele pe care le-ar putea avea asupra campaniei prezidențiale pentru 2024”, a avertizat ea ca răspuns la obiecțiile unui avocat al apărării, John Lauro, la cererile procurorilor. Mai presus de toate, ea s-a declarat preocupată de „buna administrare a justiției”.

În ceea ce privește sfera de aplicare a comentariilor autorizate, ea a fost de acord cu apărarea, care ceruse ca restricțiile prevăzute în ordonanța sa să se refere doar la „elemente sensibile” ale cazului.

Accesul lui Trump la documente

Problema accesului lui Donald Trump la documente „sensibile” în afara prezenței avocaților săi a dat naștere unui schimb de replici între unul dintre procurori, Thomas Windom, și John Lauro. Inculpatul „a arătat deja o tendință de a păstra documente pe care nu ar trebui să le aibă”, a glumit Windom, justificând necesitatea de a reglementa acest acces.

El se referea la un alt caz în care fostul președinte va fi judecat în 2024 de un tribunal din Florida (sud-est) pentru că a păstrat documente confidențiale după ce a părăsit Casa Albă, în loc să le predea Arhivelor Naționale.

Avocatul lui Donald Trump a protestat că nu a văzut niciodată în acest tip de caz „avocați forțați să stea lângă clientul lor pentru a-l dădăci”.

Judecătoarea Chutkan s-a pronunțat în favoarea unei soluții de „compromis”, autorizându-l pe fostul președinte să consulte „elementele sensibile” fără supravegherea avocaților săi, dar fără niciun dispozitiv electronic sau de altă natură susceptibil să le fotografieze sau să le reproducă.

De asemenea, avocații săi au fost obligați să se asigure că notele sale nu conțin informații care ar putea identifica o persoană menționată în dosar.

În concluzie, judecătoarea a avertizat împotriva oricăror „declarații incendiare de natură să polueze selecția juriului”, care nu ar putea decât să o încurajeze să stabilească o dată mai devreme pentru proces.

Jack Smith, care solicită un „proces fără întârziere”, a propus data de 2 ianuarie, argumentând că acesta „nu ar trebui să dureze mai mult de patru până la șase săptămâni”.

Apărarea are termen până la 17 august pentru a-și formula propria propunere de calendar, înainte de o nouă audiere pe această temă în fața judecătoarei, la 28 august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
11 septembrie 2024
11 septembrie 2024