Curtea de Apel Constanța a hotărât că procesul în care Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este acuzat de cumpărare de influență poate începe, respingând cererile de anulare a probelor depuse de apărare. Decizia magistraților nu este definitivă și poate fi contestată în termen de trei zile.
”În baza art. 345 alin.1 Cod procedură penală, respinge, ca nefondate, cererile privind constatarea neregularităţii actului de sesizare, nelegalitatea actelor de urmărire penală şi neloialitatea administrării probatoriului, formulate de către inculpaţii Petrescu Teodosie şi Petre Ilie. În baza art. 346 alin. 2 Cod procedură penală constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr183/9/P/2023 întocmit la data de 26.04.2024 de Parchetul de pe Înalta Curte de Casaţia şi Justiţie – Serviciul Teritorial Constanţa, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Petrescu Teodosie pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, prev. de art.6 din Legea 78/2000 raportat la art.292 alin.1 C.pen şi Petre Ilie pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă, prev. de art. 48 C.pen. rap. la art.6 din Legea 78/2000 în ref. la art.292 alin.1 C.pen. În temeiul aceloraşi dispoziţii procedurale, constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală”, se arată în minuta Curţii de Apel Constanţa.
IPS Teodosie este acuzat de cumpărare de influenţă
Pe baza articolelor din Codul de procedură penală, instanța a declarat legalitatea rechizitoriului și a probelor administrate de procurori.
IPS Teodosie este acuzat că, în vara lui 2023, ar fi promis unei persoane o sumă de 160.000 de lei – un procent dintr-o finanțare mai mare, destinată Arhiepiscopiei, în schimbul influențării unor decizii favorabile din partea Secretariatului de Stat pentru Culte.
”În luna iulie a anului 2023, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitatea menţionată mai sus, ar fi promis unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 160.000 lei, reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitare a unităţilor de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”, au transmis procurorii DNA.
Acțiunea penală a fost inițiată de DNA în urma unei investigații Recorder, iar avocații lui IPS Teodosie au încercat fără succes să elimine probele prezentate de procurori.
Popa asta nu se teme de D-zeu,daramite de legile lumesti
In primul rand ca tot procesul asta e o facatura jegoasa la fel ca ferma ta de troli de la Tel Aviv. Marea „investigatie” recorder consta intr-un jeg de clip editat din care nu reiese absolut nicio ilegalitate. IPS Teodosie doar comenta despre cat de profitabila era ofera prezentata si atat. Nu a semnat nimic, nu a dat niciun ban nimanui.
Ai kakat la creier,in primul rand popa nu da ci ia,in al 2-lea rand rechizitoriul procurorilor in acest proces nu-i facut pe „abureli” din Tel Aviv!