Prima pagină » Eveniment-Social » Jubileu de 50 de ani la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași. Au început pregătirile pentru semicentenarul expoziției de plante exotice de anul acesta

Jubileu de 50 de ani la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași. Au început pregătirile pentru semicentenarul expoziției de plante exotice de anul acesta

13 ian. 2025, 02:00,
Paula IANUȘ în Eveniment-Social

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași, cea mai veche instituție de acest tip din România, se pregătește să deschidă porțile unei ediții speciale a Expoziției de Plante Exotice. Anul 2025 marchează un moment unic în istoria acestui eveniment, celebrând semicentenarul său, 50 de ani de tradiție, pasiune și muncă dedicată botanicii. Această expoziție nu este doar o prezentare spectaculoasă de plante exotice, ci și o mărturie vie a eforturilor depuse de generații de specialiști, de-a lungul deceniilor, pentru a conserva și promova bogăția naturii.

O tradiție de 50 de ani a expoziției de plante exotice din cadrul Grădinii Botanice din Iași

Organizarea acestui eveniment grandios a început încă din luna decembrie, iar echipa Grădinii Botanice lucrează intens pentru a pune la punct fiecare detaliu. Ediția din acest an este dedicată special azaleelor și cameliilor, plante care au fost cultivate în serele Grădinii Botanice încă din anii `60 și expuse publicului începând cu 1975. Cu specimene care au ajuns la dimensiuni impresionante și în condiții de creștere ce imită habitatul natural, Grădina Botanică din Iași deține cea mai valoroasă colecție de acest tip din România.

„Este cea de-a 50-a ediție, este un semicentenar, nu există un alt eveniment similar într-o grădină botanică, referitor la această vârstă. În plus, nu mai există niciun eveniment centrat pe azalee și camelii. În Grădina Botanică din Iași este cea mai importantă colecție de camelii și azalee dintr-o grădină botanică din România. Sunt plante cultivate de peste 50 de ani. Primele care au ajuns pentru a fi prezentate au fost expuse în anul 1975, dar ele erau deja cultivate. Grădina Botanică, pe acest amplasament, este din 1963. În complexul de sere, acele prime exemplare au fost expuse începând cu 1975. Anul acesta, în februarie – martie, va fi cea de-a 50-a ediție. Vom expune azalee și camelii, dar și alte plante din complexul de sere: orhidee, plante cu nutriție mixtă, plante aeriene, plante suculente, cactuși și plante înrudite, din zona tropicală, plante din deșerturi calde din America Centrală și de Sud, dar și din Africa. Toate sunt etichetate cu denumirea științifică și cu locul de origine. Sunt o parte din camelii și azalee înflorite, altele urmează”, a spus prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu”.

Pe lângă azalee și camelii, expoziția include și alte plante exotice spectaculoase, precum orhidee, cactuși, plante aeriene și specii din zone tropicale și deșertice. Fiecare plantă este etichetată cu denumirea științifică și locul de origine, oferind vizitatorilor o experiență completă.

Pregătirile pentru expoziția de anul acesta sunt în plină desfășurare

Pentru a pune în scenă acest eveniment complex, echipa Grădinii Botanice a depus un efort continuu de îngrijire și pregătire a colecțiilor de plante exotice. Organizarea începe cu mult timp înainte de deschiderea oficială, iar procesul implică atât o atenție deosebită pentru fiecare specie, cât și o planificare riguroasă. Colecțiile de azalee și camelii, care constituie piesele de rezistență ale expoziției, sunt cultivate și îngrijite pe parcursul întregului an. În cadrul serelor dedicate expoziției, unele dintre exemplarele prezentate ating dimensiuni impresionante, ceea ce demonstrează adaptarea perfectă la condițiile puse la dispoziție de complexul de sere.

„Evenimentele noastre sunt activități ale unui colectiv. Nu se poate o singură persoană să realizeze aceste lucruri. Sunt evenimente mari, de tradiție, și este o întreagă experiență în spate, și nu noi am început. Alții, dinaintea noastră, au început, care acum sunt pensionari sau, din păcate, nu mai sunt printre noi. Sunt două sere în care sunt cantonate colecțiile de azalee și camelii. Avem meșteri cu idei, ca să pună în practică ceea ce gândim noi – ei trebuie să știe cum să stea toate plantele în picioare și să reziste și o perioadă de timp, cel puțin o lună. Suntem, încă, în perioada de a așeza, de a pregăti mai bine plantele. Ele sunt îngrijite un an întreg. Punerea în scenă a unui eveniment de genul durează, în medie, o lună și ceva. Am început pregătirile dinainte de Crăciun. Plantele sunt deja înflorite. Azaleele sunt plante de munte, unele cresc și la 2.000 de metri, acolo unde intensitatea luminoasă este foarte puternică. Sera cameliilor este puțin organizată diferit, deoarece este și o cuvă în care plantele pot fi cultivate la sol și atunci seamănă mai mult cu condițiile lor din natură. Avem și un exemplar dintr-un ienupăr foarte frumos, pe care l-am mai tuns, pentru că tocmai faptul că este la sol permite rădăcinilor să se răspândească și astfel poate să aibă suficientă hrană și o dezvoltare luxuriantă. Avem și exemplare de camelii puse la sol, care au ajuns la dimensiuni foarte mari – dimensiuni de aproape trei metri. Atunci când erau la ghiveci, erau de până la doi metri”, a spus Camelia Ifrim, biolog principal, șefa secției Complexului de Sere.

Azaleele și cameliile provin din zona tropicală și subtropicală a Asiei de Est, dar în cadrul expoziției vor fi prezentate multe alte specii reprezentative pentru diverse biomuri terestre. Acest eveniment nu este doar o sărbătoare a plantelor exotice, ci și o celebrare a muncii de decenii a specialiștilor care au transformat Grădina Botanică din Iași într-un reper de excelență botanică.

Azaleele și cameliile reprezintă plante care sunt expuse vizitatorilor doar în anumite perioade, relativ scurte, dictate de momentele în care acestea înfloresc. Ele intră, în anumite perioade, într-un proces de repaos vegetativ. O plantă înrudită cu azaleea este exemplarul de arbutus, o plantă care face fructe asemănătoare cu căpșunile. Plantele din sere au în comun cerințele pentru o dezvoltare bună. Ele sunt iubitoare de temperaturi mai scăzute, un sol acid și o umiditate ridicată. Cameliile și azaleele nu sunt înrudite, dar au aceste cerințe în comun. Cameliile vin din zona asiatică, la fel și mai multe soiuri de azalee care provin dintr-o specie cultivată la interior.

Expoziția de Plante Exotice din Grădina Botanică va fi deschisă pentru publicul larg în luna februarie. Acest eveniment este o celebrare a celor 50 de ani de pasiune și dedicație față de patrimoniul botanic. Pregătirile pentru acest eveniment continuă iar organizatorii lucrează intens la tema expoziției de anul acesta.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Câte clase are, de fapt, Piedone. S-a lăsat de școală după ce a avut media  5,33
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Delia, atacată de câini în parc, în urmă cu puţin timp! Era cu telefonul în mână,: ‘Sunt praf’
observatornews.ro
Ploi, vijelii şi grindină în mai multe zone din ţară. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Fără bani cash de la 1 aprilie. Schimbare majoră pentru pasageri
SportpeSurse
Lui George Simion i-au fost pregătite patru tone de aur din partea milionarului din Ardeal. Filmare bulversantă
Playtech.ro
De ce să tai primul boboc de bujor. Este regula de aur a floriştilor
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`