Prima pagină » International » Josep Borrell spune că „nu este momentul” pentru desfăşurarea unor „discuţii diplomatice de pace”
Josep Borrell spune că „nu este momentul

Josep Borrell spune că „nu este momentul” pentru desfăşurarea unor „discuţii diplomatice de pace”

05 mai 2023, 19:20,
BZI.ro, în International

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat vineri că „nu este momentul” pentru desfăşurarea unor „discuţii diplomatice de pace” cu Rusia în vederea încheierii războiului în Ucraina, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

Unica propunere de pace valabilă este cea a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, adică retragerea trupelor ruse din toate teritoriile ucrainene ocupate, a adăugat acesta.

„Din nefericire, nu este momentul pentru discuţii diplomatice de pace, este momentul sprijinului militar în război” pentru Ucraina, a susţinut Borrell în intervenţia sa la forumul „Starea Uniunii”, care se desfăşoară în oraşul italian Florenţa.

A apreciat pozitiv implicarea Chinei

El a apreciat pozitiv implicarea Chinei, în urma convorbirii telefonice între Volodimir Zelenski şi omologul său chinez Xi Jinping, dar vede în iniţiativa de pace evocată anterior de China mai degrabă o „listă cu consideraţii înţelepte” şi consideră că singura propunere de luat în considerare este cea a Ucrainei, respectiv retragerea completă a trupelor ruse şi restabilirea graniţelor ucrainene anterioare anexării Crimeei.

Borrell nu a menţionat alte propuneri de mediere, cum ar fi cea anunţată recent de Vatican, dar negată atât de Moscova cât şi de Kiev, ori cea a preşedintelui brazilian Lula da Silva.

El a apărat poziţia americană şi europeană de a continua aprovizionarea Ucrainei cu arme pentru a învinge militar Rusia.

„Realitatea este că (preşedintele rus, Vladimir) Putin a spus că încă are obiective militare şi până când nu le va atinge va continua să lupte”, a motivat şeful diplomaţiei UE. „Dacă nu am fi sprijinit Ucraina, căderea ei ar fi fost o chestiune de zile. Nu avem de ales”, a mai spus Borrell.

Vaticanul, „surprins” că Moscova și Kievul au negat că ar avea cunoștință despre misiunea de pace

O misiune de pace a Vaticanului cu privire la războiul Rusiei în Ucraina va avea loc, a declarat miercuri secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, care s-a declarat surprins că atât Moscova, cât și Kievul au negat că ar fi avut cunoștință despre aceasta, potrivit agenției italiene de presă ANSA.

„Misiunea de pace va avea loc. Sunt surprins că Kievul și Moscova au spus că nu au cunoștință despre ea”, a declarat Parolin, răspunzând jurnaliștilor în marja unui eveniment dedicat unui venerabil episcop italian decedat, Don Tonino Bello, la universitatea Lumsa din Roma.

Papa Francisc a vorbit recent despre o misiune de pace în care ar fi implicat Vaticanul, dar atât Rusia, cât și Kievul au negat că ar avea cunoștință despre așa ceva.

La finalul audienței generale din Piața Sfântul Petru, în momentul ‘baciamano’ (sărutul mâinilor), Papa Francisc l-a salutat mai întâi pe mitropolitul ortodox Antonij de Volokolamsk, președintele Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei.

În trecut, Antonij, succesorul lui Hilarion în funcția de „ministru de externe” al patriarhului Kirill, a fost rector al Bisericii Sfânta Ecaterina Martir din Roma, în imediata apropiere a Vaticanului.

Papa Francisc a declarat că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace

Rusia „nu are cunoștință” de o misiune de pace a Vaticanului pentru Ucraina, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă Tass.

Declarația a fost făcută după ce un oficial al biroului prezidențial ucrainean a declarat luni pentru CNN că „nu are cunoștință” de o misiune de pace care să implice Vaticanul.

Duminică, Papa Francisc a declarat că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace pentru a încerca să pună capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina, ale cărei detalii nu au fost însă dezvăluite.

„Există o misiune în desfășurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui”, a declarat papa reporterilor în timpul zborului de întoarcere din Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *