Prima pagină » Actualitate » Jonglerii imobiliare, in centrul Iasului: Abuzuri grosolane, facute de membrii unei institutii publice care taie si spanzura dupa bunul plac. Procurorii sunt cu ochii pe ei

Jonglerii imobiliare, in centrul Iasului: Abuzuri grosolane, facute de membrii unei institutii publice care taie si spanzura dupa bunul plac. Procurorii sunt cu ochii pe ei

07 ian. 2019, 21:25,
Vlad Alexa în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:678966;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Ani de zile, numeroase proiecte imobiliare din zona centrala a Iasului au fost respinse sau aprobate ilegal de angajatii unei institutii publice din Iasi @ Desi nu au atributii si competente in acest sens, membrii Directiei Judetene pentru Cultura Iasi abuzeaza de pozitia pe care o ocupa si resping sau aproba proiecte in functie de regimul de inaltime dupa bunul plac @ Satul de abuzurile grosolane ale membrilor Directiei Judetene pentru Cultura Iasi, care au refuzat fara explicatii aprobarea unui proiect, un dezvoltator imobiliar din centrul Iasului a cerut lamuriri de la Ministerul Culturii, iar raspunsul oferit l-a socat @ Comisia pentru Cultura nu are atributii in ceea ce priveste stabilirea regimului de inaltime, aceasta problema fiind exclusiv de competenta Comisiei de Urbanism din cadrul Primariei Iasi @ Dupa dezvaluirile incendiare facute de redactorii BZI, procurorii ar trebui sa se autosesizeze si sa ancheteze infractiunile de abuz in serviciu in forma continuata, savarsite de membrii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice

Satul de abuzurile angajatilor din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura Iasi, care au refuzat in repetate randuri aprobarea unui proiect imobiliar din zona centrala a orasului, un dezvoltator imobiliar a depus la Directia Patrimoniu Cultural Bucuresti o contestatie impotriva avizului nefavorabil dat de Comisia Zonala a Monumentelor Istorice (CZMI) din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura Iasi si a cerut explicatii in acest sens.

Proiectul respectiv se refera la etajarea unei constructii existente pe teren proprietate privata in centrul Iasului. In urma analizei facute de catre Directia Patrimoniu Cultural Bucuresti, contestatia a fost primita fara probleme si au fost date o serie de explicatii ce l-au socat pe dezvoltatorul imobiliar.

Reprezentantii Directiei de Patrimoniu Cultural Bucuresti au explicat faptul ca institutia pe care o reprezinta, inclusiv Directia Judeteana pentru Cultura Iasi, condusa de Virgil Babai, nu are atributii in ceea ce priveste regimul de inaltime a cladirilor, ci doar poate verifica daca supraetajarea afecteaza situl arheologic sau nu. Acest lucru se aplica inclusiv la cladirile noi, acolo unde aceasta comisie nu are atributii in ceea ce priveste regimul de inaltime.

"Ca urmare a contestatiei impotriva avizului nefavorabil emis de catre Directia Judeteana pentru Cultura Iasi privind PUZ – Etajare constructie existent pe teren proprietate – Iasi, conform Legii 422/2001, republicata cu modificarile ulterioare, coroborat cu OMC 2173/2013, la Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, aceasta a fost analizata in sedinta Biroului Comisiei Nationale a Monumentelor istorice din 28.11.2018 si membrii comisiei au consemnat urmatoarele observatii: Aviz favorabil pentru contestatie: supraetajarea nu afecteaza situl arheologic. Subiectul este de competenta Comisiei de Urbanism (din punct de vedere al regimului de inaltime a Primariei Iasi). Directia pentru Cultura si CZMI trebuiau sa dea negatie pentru ca nu interfereaza cu situl arheologic, care sit a generat solicitarea de aviz din partea Directiei pentru Cultura, CZMI trebuie sa argumenteze mai detaliat respingerea de supraetajare", se arata in raspunsul oferit de catre Directia Patrimoniu Cultural Bucuresti la contestatia depusa de un dezvoltator imobiliar din centrul Iasului. (vezi facsimil)

Proiecte imobiliare, respinse fara motive legale

Practic, desi nu au atributii si competente in acest sens, de ani de zile, membrii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura, al carei director este Virgil Babai, resping si aproba proiecte in functie de regimul de inaltime dupa bunul plac. Acest lucru se refera atat la cladirile noi, cat si in cazul supraetajarilor.

Mai mult decat atat, dupa o perioada indelungata, in care proiectul respectiv a fost pur si simplu blocat de catre angajatii Directiei Judetene pentru Cultura Iasi, fara a se oferi explicatii concrete, in urma analizei succinte facute de angajatii Directiei Patrimoniu Cultural Bucuresti, proiectul a primit avizul favorabil din partea institutiei, care a mentionat pur si simplu ca problema regimului de inaltime intra in competenta altei institutii, iar etajarea nu afecteaza situl.

"Aviz favorabil: supraetajarea nu afecteaza situl arheologic. Problema derogarii regimului de inaltime este de competenta Comisiei de Urbanism de la Primaria Iasi, comisia zonala nu a argumentat suficient decizia de respingere", se mai arata in raspunsul oferit de Directia Patrimoniu Cultural Bucuresti.

Comisia Zonala a Monumentelor Istorice (CZMI), din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura Iasi a fost criticata in dese randuri pe motiv ca blocheaza dezvoltarea proiectelor imobiliare pentru ca intarzie acordarea avizelor. Aceasta a fost o problema constanta pentru municipiul Iasi, deoarece proiectele imobiliare de mare amploare au fost distruse de membrii acestei comisii care au taiat din etajele cladirilor, fara a se baza pe vreo lege din Romania. Raspunsul oferit de Directia Patrimoniu Cultural Bucuresti a stabilit faptul ca membrii acestei comisii nu au competente in ceea ce priveste regimul de inaltime a cladirilor noi sau in cazul supraetajarilor.

Citeste si: Incendiar! Ineptiile arhitectului-sef al Iasului! Proiecte imobiliare de milioane de euro, blocate. Arhitect: "Este invidioasa si are o rautate iesita din comun"

Explicatii evazive, date de membrii comisiei

Intrebat de ce sunt aprobate sau respinse proiecte in functie de regimul de inaltime, Corneliu Ciobanasu, presedintele Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Iasi sustine ca aceste lucruri tin de contextul in care se ridica proiectul, insa a refuzat sa ofere mai multe detalii. "Este conform Legii 244. Daca urmariti legislatia, veti vedea ca intr-un anumit context, cand se stiu toate datele, comisia poate avea atributii si in ceea ce priveste regimul de inaltime", a spus arh. Corneliu Ciobanasu, presedintele Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Iasi.

Specialistii din cadrul acestei comisii sustin insa ca depinde de contextul proiectului daca regimul de inaltime intra in atributiile membrilor Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Iasi sau nu. "In primul rand, este vorba despre zona in care se construieste si de context. Din punct de vedere al desfasurarii unei investitii, dincolo de certificatul de urbanism, se obtine avizul de oportunitate, acolo unde se precizeaza normele de inaltime si alte informatii prin prisma Planului Urbanistic General si prin prisma Planului Urbanistic Zonal. La nivelul Comisiei Tehnice a Primariei Iasi se pot analiza detalii suplimentare ce tin de proiect, insa totul pleaca de la prevederile urbanistice din zona si de context", a declarat arh. Daniel Visan.

Din aceasta comisie fac parte mai multi arhitecti, urbanisti si arheologi care analizeaza proiectele ce urmeaza sa fie ridicate in zona centrala a orasului sau in zonele cu monumente istorice. "Eu sunt arheolog, despre aspectele ce tin de constructie si proiect trebuie sa discutati cu colegii mei arhitecti. In comisie se mai discuta si despre regimul de inaltime al cladirilor, insa nu stiu daca colegii din comisie pun in balanta aprobarea unui proiect in functie de acest lucru", a declarat arheolog Dan Aparaschivei.

Virgil Babai, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Iasi nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.

Citeste si: Scandalos! Consilierii PNL saboteaza proiectele de urbanism ale Iasului. Ordinul socant a venit de la Marius Bodea

Contractele preferentiale duc la aprobarea proiectelor

Iesenii trebuie sa inteleaga faptul ca din aceasta comisie fac parte arhitecti, proiectanti si urbanisti care detin direct sau indirect firme de proiectare sau consultanta. S-a intamplat de multe ori ca unele proiecte sa fie respinse la primele comisii, iar apoi au fost aprobate brusc, fara nicio modificare, asta insa, dupa ce dezvoltatorii au incheiat diverse contracte cu firmele de arhitectura sau consultanta controlate direct sau indirect de membrii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Sunt cazuri in care proiectele respinse au fost aprobate brusc dupa ce dezvoltatorii au semnat contracte cu presedintele comisiei sau pentru realizarea unor studii istorice si consultanta pentru proiecte de demolare si supraveghere arheologica.

Considerand ca acest lucru reprezinta o forma ascunsa de santaj, cotidianul BUNA ZIUA IASI va prezenta in editiile urmatoare contractele pe care membrii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Iasi le au incheiate cu dezvoltatorii imobiliari.

Citeste si: Disperare in randul dezvoltatorilor imobiliari! Proiect gigant, respins in Comisia de Urbanism. Fiul unui cunoscut patron a intervenit personal

Dupa publicarea acestui articol, dupa dezvaluirile incendiare facute de redactorii BZI, procurorii ar trebui sa se autosesizeze si sa ancheteze infractiunile de abuz in serviciu in forma continuata, savarsite de membrii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice.

Practic, din acest moment, orice dezvoltator imobiliar ii poate da in judecata pentru abuz in serviciu pe membrii acestei comisii, in cazul in care au avut proiecte blocate din punct de vedere al regimului de inaltime.
Vlad ALEXA
Sorin PAVELESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *