Laboratorul farmaceutic american Johnson & Johnson (J&J) retrage de pe piaţă cinci produse de protecţie solară. Specialiștii au descoperit că acestea conţineau benzen, care poate cauza cancer, în cazul în care persoanele se expun în mod repetat la această substanță.
Este vorba despre aerosolul Aveeno Protect + Refresh şi patru produse de protecţie solară Neutrogena, şi anume aerosolurile Beach Defense, CoolDry Sport, Invisible Daily Defense şi UltraSheer. Laboratorul Johnson & Johnson retrage tuburile de spray de toate dimensiunile, indiferent de factorul de protecţie solară (SPF), vândute de retaileri în întreaga țară.
Johnson & Johnson retrage de pe piaţă cinci produse de protecţie solară. Specialiștii au descoperit benzen printre ingrediente
În urma unor teste efectuate de laboratorul farmaceutic american Johnson & Johnson, dar și de alt laborator, experții au descoperit benzen în produsele de protecție solară. În momentul de față are loc o anchetă în vederea stabilirii felului în care a ajuns această substanţă în produse
Johnson & Johnson anunță că retrage toate aceste produse de pe piață, îndemnând persoanele care deja le-au achiziționat să nu le mai folosească, acestea fiind rambursate prin intermediul serviciului pentru clienţi.
Într-un comunicat, laboratorul farmaceutic a afirmat că „nu se aşteaptă ca folosirea acestor produse să aibă consecinţe negative asupra sănătăţii” şi că a decis să le retragă ca măsură de ”precauţie”. De asemenea, gigantul american și-a îndemnat clienții să folosească alte produse pentru a se proteja împotriva cancerului de piele.
Ce este benzenul
Benzenul este o substanţă chimică, extrem de inflamabilă, foarte prezentă în mediu, care poate cauza cancer, printr-o expunere repetată la un nivel mare al acestei substanţe. Potrivit Centrelor americane de Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC), benzenul poate afecta sistemul imunitar şi poate împiedica celulele să funcţioneze în mod normal,
Efectele acestei substanţe chimice sunt diferite în funcţie de faptul dacă este inhalată accidental, înghiţită sau ajunge pe piele ori haine.
Simptomele pot varia de la ameţeală şi palpitaţii, la convulsii sau chiar moarte în cazul expunerii la un nivel mare de benzen.
Agenţia americană a medicamentului (Food and Drug Administration, FDA) a fost anunțată de Johnson & Johnson cu privire la retragerea celor cinci produse de protecție împotriva razelor nocive ale soarelui.
De ce trebuie să folosim factor de protecție solară?
Factorul de protecție solară( SPF) trebuie utilizat indiferent de anotimp, pentru a ne proteja de efectele nocive ale soarelui. Astfel, putem preveni ridurile premature și petele pigmentare, putem reduce riscul de cancer de piele (melanom malign) și ne protejăm de arsurile solare.
Reguli de aplicare a produselor cu SPF:
• crema/sprayul cu SPF trebuie aplicată cu 15-20 minute înainte de a ieși afară.
• trebuie reaplicată o dată la două ore să își mențină efectul.
• și iarna trebuie folosită cremă cu SPF, pentru că radiațiile sunt prezente și în zilele înnorate.
• trebuie aplicată o doză generoasă de cremă pe față, gât, decolteu, corp.
SPF-ul indică gradul de protecție solară oferit. În cazul în care avem o cremă cu factor de protecție 15, ne oferă o protecție de 93% față de radiațiilor UVB. Protecția solară 30 blochează radiațiile UVB cu 97%, iar protecția 50 până la 98%.